Afbeelding

Judith Visser schrijft het eerste hoofdstuk van de crowd novelle Screenshot.

Crowd Writing: Judith Visser aan het woord

Judith Visser schrijft het eerste hoofdstuk van de crowd novelle Screenshot.Op 6 mei starten wij met een nieuw project: de crowd novelle Screenshot. Vandaag geven wij het woord aan Judith Visser, thrillerauteur, jurylid en schrijfster van het eerste hoofdstuk van Screenshot.

Screenshot is een bijzondere titel voor de novelle. We vroegen aan Judith of hier een achterliggende gedachte bij zit. ‘Ik houd van titels met een dubbele betekenis,' aldus Judith. 'Een screenshot is natuurlijk een momentopname van je beeldscherm, maar in dit geval verwijst het ook naar het feit dat er in een film iemand wordt neergeschoten. Shot on screen, zeg maar.’

Het eerste hoofdstuk van de novelle Screenshot speelt zich af op de achtergrond van het Meten is Weten instituut (kortweg MIW), een fictief bedrijf dat Judith heeft bedacht. In het instituut worden marktonderzoeken verricht en wordt er getest op hoe consumenten op bepaalde producten reageren. Laverne, de hoofdpersoon van de novelle, neemt deel aan een dergelijk onderzoek. Bij de oplettende lezer gaan er nu waarschijnlijk belletjes rinkelen. Laverne speelde namelijk een bijrol in Judiths korte verhaal Uitstappen (uit de verhalenbundel Verrassing! van de Crime Compagnie) en had tevens een vergelijkbaar bijbaantje. In Screenshot wilde Judith haar wederom een stem geven. 

Met betrekking tot het project zelf vroegen wij aan Judith wat haar verwachtingen waren en wie ze graag van de SO–leden onder de schrijvers zou willen zien. ‘Omdat er zoveel verschillende hoofden zich over het verhaal gaan buigen, verwacht ik dat het een origineel stuk gaat worden. Iedereen heeft zijn eigen fantasie, daar moet wel iets heel spannends uit voortkomen,’ aldus Judith.

Judith is zelf SO-lid sinds 2005, toen ze nog met haar eerste boek bezig was. Wegens tijdgebrek komt ze echter sinds 2010 niet meer op het forum, maar ze herinnert zich nog wel een forumlid: Micha Meinderts. ‘Ik weet niet of hij er nog steeds actief is, maar van hem zou ik wel een goed en pittig hoofdstuk verwachten als hij mee zou doen!’

Op maandag 6 mei verschijnt Judiths hoofdstuk op het forum van Schrijven Online en gaat het project van start. Lees hier alvast hoe je kunt deelnemen aan het project. Volgende week geven wij het woord nog aan projectredacteur Johan van den Ende.

Bron

www.schrijvenonline.org/nieuws/crowd-writing-bij-schrijven-online