Afbeelding

Bruce Chatwin blijkt de naamgever van de moleskine te zijn.

Commotie omtrent column Monique Burger in vogelvlucht

Overzicht van de ophef rond column Monique BurgerEen column van Monique Burger, eigenaar van De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam, heeft flink wat stof doen opwaaien in de boekenwereld. Hier volgt een overzicht van de inhoud en de daarop volgende commotie.

Het begon allemaal met de column die Monique Burger op 11 september plaatste op boekblad.nl. Hierin beschreef ze hoe het gratis af te halen Droomboek allemaal arme mensen naar haar boekwinkel trok. Deze nieuwe klanten omschreef ze als: ‘Ongeschoren, ongewassen, ongekamd, dik, uitgezakt, kreupel, rotte tanden, stinkend, met looprekken en hulpmiddelen die ik nog nooit eerder in mijn leven heb gezien, (…)’. Burger schrok van deze armoede en ze stelt dat deze mensen normaal niet in haar boekhandel komen vanwege het pin-only beleid in haar winkel. Burger schrijft: ‘Door onze keuze voor pin-only hebben we – onbewust – een heel fatsoenlijk publiek ‘gecreëerd’ waarmee het aangenaam werken is, waarmee een goed rendement te behalen is’.

Op twitter werd massaal gereageerd op de column. Sommige mensen waren boos, terwijl anderen zich wel vinden in het stuk van Monique Burger. De hoofdredacteur van Het Boekblad,  Lucie Th. Vermij heeft inmiddels een reactie geplaatst op boekblad.nl waarin zij andere boekhandelaren lafheid verwijt: 

‘Eveneens pijnlijk was het om te moeten constateren dat bijna geen van de collega-boekhandelaren reageerde – noch ondersteunend, noch kritisch. Blijkbaar heerste de angst dat de woede zou overslaan naar hún winkel’. Hoofdredacteur Coen Peppelenbos van Tzum is het oneens met Vermij. Volgens Peppelenbos reageerden boekhandelaren wel, maar voornamelijk via Facebook en Twitter.

Vermij is volgens Peppelenbos ook niet eenduidig in haar reactie op de commotie rond de column. Enerzijds schrijft Vermij dat Burger de redactie een mail had gestuurd met ‘een eerlijk stuk’, waarna de redactie haar vroeg om dat eerlijke stuk als blog te mogen plaatsen. Anderzijds stelt Vermij:  ‘Boekblad is het als platform niet ‘eens’ of ‘oneens’ met de column van Monique Burger. Wij vinden dat iedereen in het vak daar mag schrijven over wat hij of zij ziet en ervaart’. Maar opmerkelijk genoeg stelt Vermij ook: ‘Iedereen is het erover eens: Monique heeft zich ondiplomatiek uitgelaten’.

Als Het Boekblad dit vindt, dan was het volgens Peppelenbos de taak van de redactie om column van Burger te redigeren. Op die manier was de ontstane rel volgens hem te voorkomen geweest. Voor het gehele artikel van Peppelenbos klik hier.

Monique Burger heeft zelf op de site van De Nieuwe Boekhandel een verklaring geplaatst:
‘De afgelopen dagen is het me pijnlijk duidelijk geworden hoe zorgvuldig je moet zijn bij het onder woorden brengen wat je bedoelt. Ik was geschokt door armoede die plots zichtbaar werd en heb daar, achteraf met totaal verkeerde woordkeuze, uitdrukking aan proberen te geven’.

Bron

www.tzum.info/2013/09/nieuws-boekblad-verwijt-boekhandelaren-lafheid-in-de-zaak-monique-burger/#more-32545