Afbeelding

Herschrijven leren schrijven

Foto: Pixabay

Checklist: hoe herschrijf je?

De eerste versie van je manuscript is af, gefeliciteerd! Nu begint het echte werk: het herschrijven. Veel schrijvers menen dat je 80% van je schrijftijd kwijt moet zijn met herschrijven, om zo de beste versie van je verhaal te maken. In het komende nummer van Schrijven Magazine geeft Kathy Mathys een stappenplan waarmee jij je manuscript kan herschrijven!

Om je vast in de stemming te brengen, delen we een schrijfoefening van Mathys.

Schrijfoefening voor herschrijven

Voor deze oefening heb je een reeds geschreven verhaal of scène nodig (minstens 500 woorden). Indien je niets hebt liggen, schrijf dan een eerst een stuk dat zou kunnen dienen als begin van een verhaal. Voor de oefeningen in deze les heb je een fragment nodig van minstens 500 woorden.

Herlees het verhaal/fragment als je het lange tijd niet hebt bekeken. Zit het nog fris in je hoofd, dan kan je deze stap overslaan.

Maak nu een kaart van de plek waar het speelt. Dat kan een kast zijn, een kamer, een dorp. Maak kaarten van alle relevante locaties en vul ze aan met details. Het gaat hier niet om je tekenkunsten, wel om een manier om anders naar je verhaal te kijken. Mocht je tijdens het tekenen nieuwe ideeën krijgen, noteer ze dan/vul de kaart aan.

Kreeg je nieuwe ideeën of inzichten? Werk je verhaal/fragment eventueel bij.


Benieuwd naar alle tips, oefeningen én de checklist? In het komende nummer van Schrijven Magazine deelt Kathy Mathys het allemaal in de laatste aflevering van de basis cursus creatief schrijven. 

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 10 februari. 

Ben je nog geen abonnee? Doe daar vóór vrijdag 27 januari 23.59 u. wat aan, dan krijg ook jij dit nummer thuis.

Ja, graag!     Geef cadeau