Britse auteur Hilary Mantel overleden en Pelckmans Uitgevers viert 20-jarig bestaan Geronimo Stilton

Engelse romanschrijfster Hilary Mantel is overleden

De Britse auteur Hilary Mantel is afgelopen donderdag op 70-jarige leeftijd overleden. Haar dood kwam onverwachts, maar ze is vredig gestorven in het bijzijn van familie en vrienden, heeft haar uitgever bekendgemaakt. Mantels uitgever noemt haar een van de grootste Engelse romanschrijvers van deze eeuw. In 2009 brak ze door met haar historische roman Wolf Hall over Thomas Cromwell die de machtigste persoon werd aan het hof van Hendrik VII van Engeland. Daarvoor won ze de Man Booker Prize, die ze later nog een keer won voor haar tweede deel in de trilogie over Cromwell. Ze was de eerste Brit en de eerste vrouw die de prijs twee keer won. Van de trilogie zijn wereldwijd meer dan 5 miljoen exemplaren verkocht en de boeken zijn vertaald in 41 talen.

Bron: NOS 

Pelckmans Uitgevers viert 20-jarig bestaan van Geronimo Stilton

Twintig jaar geleden, in oktober 2002, kwam het eerste Nederlandse boek met Geronimo Stilton uit. Sindsdien zijn er meer dan 10 miljoen boeken over de avontuurlijke muis verkocht in Nederland en Vlaanderen. Om zijn twintigjarig bestaan te vieren, organiseert Pelckmans Uitgevers een leeschallenge, een verrassingsbezoek van Geronimo Stilton op school en een verjaardagsfeest op Boektopia ter ere van Geronimo Stilton. Zo wil Pelckmans Uitgevers 75.000 boeken schenken aan kinderen in Vlaanderen en Nederland die zich voor de leeschallenge opgeven. De klassen die de meeste boeken hebben gelezen, maken volgens de uitgever kans op een verrassingsbezoek van Geronimo Stilton en een boekenkast vol Stiltonboeken.

Bron: Boekenkrant 

Meer docenten staan YA-literatuur toe op de leeslijst

Uit het onderzoek van Linda Ackermans (Radboud Universiteit) blijkt dat een meerderheid van de docenten Nederlands Young Adult-literatuur toestaan op de leeslijst in de bovenbouw van havo (78%) en vwo (63%). Dit geldt vooral voor docenten die zelf ook bekend zijn met de boeken. Het onderzoek is afgenomen onder 158 docenten Nederlands. Volgens docenten helpen de Young Adult-boeken de leesbevordering, zijn ze herkenbaar voor leerlingen en maken ze het makkelijker om later op volwassenliteratuur over te stappen. Er heerst nog steeds een spanningsveld rondom de literaire kwaliteit van YA-boeken. De sceptici zijn in de minderheid (30%), want 70% van de ondervraagde docenten beschouwt jongerenromans als literatuur.

Bron: Lezen.nl 

Uitgeven