Afbeelding

fotocamera

Pexels via Marcelo Chagas

Booker Prize 2022 naar Sri Lankaanse schrijver Shehan Karunatilaka

De Sri Lankaanse Schrijver Shehan Karunatilaka heeft de Britse Booker Prize gewonnen met zijn roman The Seven Moons of Maali Almeida. De prijs werd maandagavond uitgereikt in de Roundhouse Concert Hall in Londen door de Britse koningin-gemalin Camilla. Het is de eerste keer sinds de coronapandemie dat de prijs voor het beste Engelstalige boek live uitgereikt werd. De Booker Prize is een van de meest invloedrijke romanprijzen ter wereld.

Over het boek

The Seven Moons of Maali Almeida is de tweede roman van Karunatilaka (1975). Het boek speelt zich af ten tijde van de Sri Lankaanse burgeroorlog. Het gaat over een vermoorde fotograaf die uit de dood ontwaakt en binnen zeven dagen moet onderzoeken hoe hij om het leven is gekomen. Het prijzengeld wat hij voor de fantasierijke, satirische roman won, bedroeg 50.000 pond.

Jury

De jury prees het boek voor zijn ambitie, stoutmoedigheid en hilariteit. “Het is een boek dat de lezer een achtbaanrit laat maken langs leven en dood, naar wat de auteur omschrijft als het duistere hart van de wereld, de moordzuchtige horror van de burgeroorlog in Sri Lanka”, zei de juryvoorzitter. “En daar vindt de lezer, tot zijn verrassing, vreugde, tederheid, liefde en loyaliteit.”

Burgeroorlog Sri Lanka

Karunatilaka vertelde dat de duistere humor in zijn boek kenmerkend is voor Sri Lankanen, die galgenhumor als mechanisme gebruiken om met de burgeroorlog en de etnische ongelijkheid om te gaan. De burgeroorlog was tussen 1983 en 2009 een hevige strijd van de regeringsgroepen en de Tamil Tijgers, waarbij tienduizenden burgers zijn omgekomen. De gewelddadigheden worden nog steeds nauwelijks erkend door de autoriteiten in het land. In zijn dankwoord zei Karuntalika: “Ik hoop dat mijn roman gelezen wordt in een Sri Lanka dat leert van zijn geschiedenis en dat het op de fantasie-afdeling van de boekhandel ligt, en niet wordt aangezien voor realisme of politieke satire.”

Bronnen: Het Parool, NRC

Uitgeven