Afbeelding

meisje leest languit op de bank

Cotton Bro studio

Boekenbon Literatuurprijs voor Anjet Daanje en onderzoek naar de leesgewoontes van Nederlanders

Anjet Daanje wint de Boekenbon Literatuurprijs

Anjet Daanje ontvangt dit jaar de Boekenbon Literatuurprijs voor haar roman Het lied van ooievaar en dromedaris. De uitreiking vond donderdagavond 10 november plaats in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag. “De jury koos voor een boek dat leest als een trein, maar tegelijkertijd wel het nodige van de lezer vraagt”, zei juryvoorzitter Guy Verhofstadt bij de bekendmaking van de winnaar. De prijs, voorheen bekend onder de AKO Literatuurprijs, behoort tot de belangrijkste bekroningen voor Nederlandse en Vlaamse literatuur. Daanje ontvangt een geldbedrag van 50.000 euro. Het is voor het eerst sinds 2013 dat een vrouwelijke auteur de prijs krijgt.

Bron: Bazarow 

Onderzoek: de leesgewoontes van Nederlanders

Nederlanders lezen wat af: 28% van de respondenten leest wekelijks, 27% doet dat zelfs dagelijks. Dat blijkt uit onderzoek van Time2play waarvoor achthonderd Nederlanders gevraagd werden naar hun leesgewoontes. 
-    De gemiddelde leestijd per keer is 55 minuten. 
-    De plek waar we het liefste lezen blijft ons bed (44%) of de bank (34%). 
-    67% geeft aan soms een boek niet uit te lezen en 20% geeft aan dat vaak niet te doen. Maar 11% geeft aan alle boeken altijd uit te lezen. 
-    En 14% van de respondenten geeft aan wel eens hoofdstukken over te slaan om er sneller achter te komen hoe het verder gaat.
-     72% van de respondenten zegt de voorkeur te geven aan fysieke boeken. Wellicht heeft dat iets te maken heeft met de geur: maar liefst 62% ruikt graag aan de binnenkant van een boek. 

Bron: Bazarow

‘Smaakspoken’ wint de Jenny Smelik-IBBY Prijs

Smaakspoken van Daan Faber en illustrator José Luis García Lechner is dit jaar de winnaar van de Jenny Smelik-IBBY Prijs. De prijs werd op 4 november uitgereikt tijdens de IBBY-boek&groetdag in het kunstmuseum Den Haag. De prijs is in het leven geroepen om culturele diversiteit in Nederlandse jeugdliteratuur aan te moedigen en zo een inclusief boekenaanbod te bevorderen waarin elk kind zich kan herkennen. Smaakspoken. Het geheim van de zeven smaken gaat over de 9-jarige Puck die samen met haar vader, Chef Maro, boven diens populaire restaurant woont. Ze wil in de keuken helpen, maar haar vader vindt haar nog te jong. Dan komen de zeven smaakspoken haar opzoeken om haar alles te leren over hun unieke krachten. 

Bron: Bazarow