Bijna 10.000 inzendingen voor Turing Gedichtenwedstrijd

De Turing Gedichtenwedstrijd 2013Er zijn maar liefst 9.835 gedichten ingezonden voor de vijfde editie van de Turing Gedichtenwedstrijd. Inzenden kon tot 15 november middernacht.

Inzendingen

Het poëziecentrum, de poëzieclub en de Turing Foundation organiseren dit jaar de vijfde editie van de Turing Gedichtenwedstrijd. Gevestigde en beginnende dichters konden hun gedichten insturen en maken kans op de hoofdprijs van 10.000 euro. In totaal stuurden 3.029 dichters werk in, dat zijn er 700 meer dan afgelopen jaar. Het aantal Vlaamse deelnemers steeg ook: van 377 in 2012 naar 598 in 2013.

Beoordeling

De beoordeling gebeurt in drie rondes. Het is nu aan een panel van poëziekenners om uit al deze inzendingen een eerste selectie te maken. Het panel bestaat uit redacteuren en medewerkers van het poëzietijdschrift Awater en Poëziecentrum Gent/De Poëziekrant. Zij beslissen namelijk welke 1.000 gedichten naar de tweede ronde gaan. De gedichten die de tweede ronde halen krijgen ook een persoonlijke beoordeling. Daarna stelt het panel de top 100 samen, dit is een longlist van de 100 beste gedichten.

In de derde ronde kiest de hoofdjury vervolgens uit de top 100 de winnende gedichten. Eind december 2013 wordt bekend gemaakt welke gedichten de top de tweede ronde gehaald. Daarna wordt ook de uiteindelijke top 100 bekend gemaakt. De gedichten worden anoniem beoordeeld.

Hoofdjury en prijsuitreiking

Nederlandse auteur, illustrator en performer Joke van Leeuwen is dit jaar de juryvoorzitter. Zij won dit jaar de AKO-Literatuurprijs. David Troch, dichter en eerste Vlaamse winnaar van de Turing Gedichtenwedstrijd, is deze keer de vicevoorzitter. Verder zitten er in de jury de schrijvers Rob Schouten en Jannah Loontjens en stichter van de Turing Foundation Pieter Geelen. Voormalig Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr blijft de ambassadeur van de gedichtenwedstrijd.

Op 5 februari 2014 is de prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd. Voor meer informatie over de wedstrijd en over de winnaars van vooraf gaande jaren, klik hier.

Bron

www.poezieweek.com/nieuws/19-vijfde-editie-turing.html