Start » Nieuws » Autobiografisch schrijven gaat depressie tegen

Autobiografisch schrijven gaat depressie tegen

16 Maart 2011

Mensen over zichzelf laten schrijven vermindert depressieve klachten. Dit blijkt uit een experiment van Universiteit Twente. Gedurende zeven weken volgde een groep mensen met depressieve klachten een cursus die zich richt op autobiografisch schrijven en reflecteren. De andere helft van de groep kreeg de nodige reguliere begeleiding terwijl ze op een wachtlijst stonden. De klachten van de schrijvende groep namen met 53 procent af, bij de ‘wachtende’ groep lag dat percentage lager, namelijk op 22 procent.

Het autobiografisch schrijven maakt deel uit van de narratieve psychologie. Om mensen beter te begrijpen wordt hierbij gebruik gemaakt van het metafoor van het verhaal. Net als een schrijver niet weet hoe verder te gaan met een verhaal, weten mensen niet hoe ze verder moeten met hun leven. Door te schrijven kunnen mensen met depressieve klachten het symbolische writersblock uit hun leven behandelen. Bij de cursus ‘Op verhaal komen’, ontwikkeld door Universiteit Twente, bepalen mensen zelf waar ze over schrijven. Daarna worden ze gestimuleerd over hun teksten na te denken, kritische vragen aan zichzelf te stellen.

Deze studie is het grootste onderzoek dat ooit naar deze vorm van therapie is gedaan. De cursus ‘Op verhaal komen’ wordt inmiddels bij diverse GGZ-instellingen aangeboden.

Bron: http://www.scientias.nl/autobiografisch-schrijven-gaat-depressie-tegen/2...

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Wetenschappelijk onderzoek naar autobiografie
- Alcohol en drugs verminderen creativiteit, zegt psychiater


Tags:
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!