Start » Nieuws » Auteursdomein: Uitstellen van e-boek roept piraterij op

Auteursdomein: Uitstellen van e-boek roept piraterij op

4 Juli 2010

Het e-boek blijft de gemoederen bezighouden. Is de vorig jaar zo gehypte leestechnologie nu echt aan het doorbreken, of is de zoveelste hype? Nadat vorige week zaterdag veertien auteurs, waaronder Geert Mak, Tommy Wieringa en Anna Enquist, uitgevers in het Financieel Dagblad maanden om nu echt serieus te worden met hun plannen en ideeën rondom e-boeken, zijn nu ook andere partijen in de bres gesprongen voor het e-boek.

Stichting Auteursdomein is daar een van. De Stichting Auteursdomein roept op haar website auteurs op om e-boeken zoveel mogelijk tegelijk te laten verschijnen met het gedrukte boek en de digitale versie niet een jaar uit te stellen. Een aantal bestsellerauteurs bepleitte vorige week zulk uitstel in een artikel in het Financieele Dagblad. Auteursdomein vreest dat uitstel een krachtige impuls voor piraterij zal zijn. 'De enige oplossing is als uitgevers en bibliotheken de boeken behoorlijk gaan beveiligen.'

"De auteurs lijken niet op de hoogte te zijn dat een gedrukt boek kan worden gescand en dat zo'n scan met behulp van optische tekstherkenning in een handomdraai kan worden omgezet naar een onbeveiligd e-boek. Het papieren boek is het grootste veiligheidsrisico voor de digitale exploitatie geworden. Waterdicht beveiligen bestaat niet meer. Daarom is het van belang dat het witte circuit snel wordt gevoed met goed beveiligde titels."

Bron: www.auteursdomein.nl/Persberichten/Nieuwsbrief_290610_eboek_gelijk_met_b...

« terug naar het nieuwsoverzichtTags:
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
MIs het komende nummer van Schrijven Magazine niet!

THEMA: Schrijf die familieroman!

  • 9 tips om jouw familieverhaal tot een succes te maken
  • Researchen voor een familieverhaal, hoe doe je dat?
  • 'Het begint met pure fascinatie' - succesvolle non-fictie-schrijvers over hun werkwijze
  • Elke Geurts schreef een roman over haar scheiding
  • Hoe schep je sfeer in verhalen?
  • Schrijf jij de nieuwe Game of thrones?
  • Rosita Steenbeek: 'Tijdens het wandelen vallen dingen op hun plek'
  • Essentieel in het schrijfproces: keuzes maken 
  • Hoe schrijf je een scenario?

Dit nummer ligt omstreeks 14 december in de winkel.

WORD ABONNEE