Afbeelding

Literair nieuws

Literaire nieuws van deze week

Unsplash 

Anjet Daanje wint Libris Literatuur Prijs en Ghost writer Prins Harry lastiggevallen

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van de afgelopen week!

Anjet Daanje wint met haar roman Libris Literatuur Prijs

Met haar roman Het lied van ooievaar en dromedaris won Anjet Daanje afgelopen maandag de Libris Literatuurprijs 2023. Er werden maar liefst 236 boeken over uiteenlopende onderwerpen door de jury gelezen maar die van Anjet Daanje had volgens de jury alles wat excellente literatuur te bieden heeft: "Prachtige natuurbeschrijvingen, fraai gecomponeerde zinnen, eigenzinnige zinsconstructies, romantische poëzie en een betekenisvolle inhoud. Het is een roman van de buitencategorie die hart en hoofd beroert. En die via de verbeelding betekenis geeft aan de mysterieuze cyclus van leven en dood", aldus Nu.nl.

Naast Daanje waren ook Oek de Jong, Donald Niedekker, Yves Petry, Peter Terrin en Peter Zantingh genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Alle zes de schrijvers kregen een bedrag van 2.500 euro. De winnaar ontving daarnaast de hoofdprijs van maar liefst 50.000 euro en een bronzen legpenning.

De Libris Literatuur Prijs wordt sinds 1994 jaarlijks uitgereikt. Frida Vogels was de eerste gelukkige. Sindsdien wonnen onder meer Harry Mulisch, Abdelkader Benali, Arthur Japin, Arnon Grunberg, Connie Palmen en Adriaan van Dis de prijs al eens.

Kinderboekenschrijver Annet Huizing wint Italiaanse prijs

Met haar kinderboek Het Pungelhuis won Annet Huizing de prestigieuze ‘Premio Cento’ of ‘Cento-prijs’. Dit is de prijs voor het best vertaalde of oorspronkelijke Italiaans kinderboek. Haar boek is in het Italiaans door Anna Patrucco Becchi als La casa del contrabbandiere vertaald.

Volgens de jury van de Premio Centro is het ‘een roman van grote originaliteit en stijl waarin de stemmen van de personages met elkaar verweven zijn tot een stilstaand landelijk portret dat gedwongen wordt om in het reine te komen en vrede te sluiten met hun verleden, voor een nieuwe toekomst die beschikbaar is voor nieuwe generaties’.

Huizing is niet de eerste Nederlandse schrijver die de prijs wint. Het is zelfs het tweede jaar op rij dat een Nederlands kinderboek de Premio Centro wint. Vorig jaar was dat Anna Woltz met Mijn bijzonder rare week met Tess, tevens vertaald door Anna Patrucco Becchi.

 

Ghostwriter Prins Harry lastiggevallen door Britse media

J.R. Moehringer, de ghostwriter van Prins Harry, heeft naar eigen zeggen last gehad van de Britse roddelpers. Een geluk bij een ongeluk, want zo kon de schrijver zich goed inleven in Prins Harry zelf, die ook al jaren kritisch is op de media in zijn geboorteland, aldus The New Yorker. De prins houdt de Britse media medeverantwoordelijk voor de dood van zijn moeder Diana, die in die in 1997 om het leven kwam bij een auto-ongeluk tijdens een achtervolging door de paparazzi. De roddels en onwaarheden werden verspreid aan de hand van het geschreven boek Spare, dat hij namens Harry heeft geschreven. “Feiten werden uit hun verband gerukt, complexe emoties werden gereduceerd tot cartooneske idioterie, onschuldige passages werden gehypet tot wandaden – en er waren heel veel onwaarheden”, schrijft Moehringer.

Volgens de schrijver regeerde de Prins begripvol toen hij vertelde over zijn ervaringen. “Hij vroeg of het goed ging met mijn gezin, vroeg om omschrijvingen van de mensen die ons lastigvielen, beloofde om wat telefoontjes te plegen om te kijken of er iets aan gedaan kon worden. We wisten allebei dat er niks aan gedaan kon worden, maar toch”, aldus Moehringer aan The New Yorker.