Amerikaanse boekencensors richten zich op tienerfictie

Amerikaanse boekcensors focussen zich op tienerfictieTienerboeken over seks, drugs en zelfmoord worden steeds meer verbannen uit bibliotheken en klaslokalen in de Verenigde Staten. Dit meldt de American Library Association (ALA).

De ALA onderzoekt over welke boeken het meest geklaagd wordt. Tienerboeken zijn een grote trend op dit moment en een hoog aantal van de klachten zijn op deze boeken gericht, vertelt Barbara Stripling, voorzitter van de ALA. Met name in de stedelijke gebieden is de druk hoog om tieners te beschermen. De ALA ontvangt steeds meer klachten over alcohol, roken, zelfmoord en seksueel expliciet materiaal, aldus Stripling.  Dit maakte ze bekend in het kader van de America’s Banned Books Week (van 22 tot 28 september).

Challenged books list 2012

Op de eerste plaats van de lijst met ‘challenged books staat dit jaar het kinderboek Captain Underpants van Dav Pilkey, vanwege grof taalgebruik en ongeschiktheid voor de leeftijdgroep. Op de tweede plaats staat The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian van Sherman Alexie. Dit young adult boek gaat over een jonge indiaan die naar een blanke school gaat. Een school in New York schrapte het boek van de leeslijst voor elfjarigen deze zomer. In het boek komt racisme, alcohol, armoede en pesten aan bod. Ook bevat het boek verwijzingen naar  masturbatie en lichamelijke opwinding. Het betreffende boek won wel de US National Book Award voor jongerenliteratuur.

Jay Asher's young adult novelle  Thirteen Reasons Why staat ook in de top tien. Dit boek gaat over de zelfmoord van een tienermeisje. Thirteen Reasons Why stond op de nummer één van de New York Times bestseller list.  Volgens Stripling wordt er veel geklaagd over dit boek, omdat het over suïcide gaat en maken veel ouders zich zorgen om de inhoud ervan.

Uit het onderzoek van de ALA blijkt dat tieners juist willen lezen over wat er allemaal in de wereld gebeurd. Stripling: ‘They say 'what do they [adults] think we are?', as if teenagers remain naive and uneducated when facing these issues every day’. Volgens haar kun je tieners het beste beschermen door ze juist veel verschillende dingen te laten lezen. Als tieners overbeschermd worden zullen ze de wereld in gaan zonder vaardigheden om met problemen en hevige gedachten emoties om te gaan, aldus Stripling.

De klachten

In 2012 werden er 464  klachten geregistreerd  bij de ALA. De organisatie schat in dat maar één op de vijf pogingen om een boek te verbieden wordt geregistreerd, wat suggereert dat het werkelijke aantal hoger ligt. De schrijvers wiens boeken regelmatig op de ‘challenged books’ lijst verschenen zijn: JK Rowling, Mark Twain, Judy Blume, Stephen King, Maya Angelou en  John Steinbeck. Voor meer informatie en ‘challenged books’ lijsten van voorafgaande jaren, klik hier.

Bron

www.theguardian.com/books/2013/sep/23/american-library-association-banned-books