Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Vandaag is het Internationale Vrouwendag en speciaal daarvoor brengen we een ode aan vijf vrouwelijke schrijvers. Wat ze gemeen hebben? Zij deden allemaal iets nieuws wat de kijk op hun genre veranderde.
Deze vrouw is een van de bekendste schrijver van Nederland en Vlaanderen. Slee heeft 85 titels op haar naam en daarvan zijn er zeven verfilmd. Ze maakt onderwerpen als druggebruik, mishandeling, geaardheid, pesten en discriminatie bespreekbaar, waarmee ze een van de eersten was. Ook schreef Carry Slee een boek over haar leven, Moederkruid. Met dit boek werd ze genomineerd voor de NS-publieksprijs.
Bron: CarrySlee.nl
Ze heeft meer dan een miljoen exemplaren verkocht van de serie De Zeven Zussen.
Het genre vrouwenfictie is normaal gesproken niet zo populair, maar Lucinda Riley weet het grote publiek te bereiken. Al de zes boeken van haar serie staan op dit moment in de top 60 bestsellers. Naast deze bijzondere boekenreeks, schreef ze nog negen andere boeken.
Bron: lucindariley.nl/
Misschien een wat minder bekende schrijfster, maar succesvol was ze zeker. Toni Morrison was namelijk de eerste zwarte vrouw die een Nobelprijs voor Literatuur won in 1993. De schrijfster maakte romans over zwarte hoofdpersonen. Haar derde boek, Song of Solomon, zette haar in de spotlight. Ook ontving zij de Medal of Freedom in 2012. De schrijfster overleed in 2019 en liet een blijvende indruk achter.
Bron: britannica.com/
Boeken als Jip en Janneke, Minoes, Abeltje en Dikkertje Dap zijn tot de dag van vandaag een groot succes. Helaas moeten we de schrijfster van deze legendarische verhalen al 25 jaar missen. Annie Maria Geertuida Schmidt leek op het eerste gezicht een keurige dame. Echter was zij een ondeugende vrouw die helemaal niet van kinderen hield.
‘Ik zal ze niet schoppen, maar ik ben niet bepaald dol op kinderen’, vertelde Schmidt in 1990 in een interview. Wat Annie anders deed? Schrijven en dichten met en over tegendraadsheid.
“Doe nooit wat je moeder zegt, dan komt het allemaal terecht” luidt één van haar gedichten.
Bron: annie-mg.com/
Een schrijfster die als een van de eersten zorgde voor meer kleur en diversiteit in kinderboeken. Haar inspiratie hiervoor was een Surinaams meisje die de hoofdrol kreeg bij het schooltoneelstuk maar deze weigerde. ‘Er bestaan toch helemaal geen zwarte prinsesjes?’, antwoordde het meisje. Freeman vond gelijk dat hier verandering in moest komen. Ze creëerde meerdere boeken met gekleurde kinderen in de hoofdrol. Een verschil maken in de wereld, dat is haar doel.
Bron: mylofreeman.com/
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!