Afbeelding

Vrouw houdt boek Joey Brown vast

Foto: Joey Brown

5 redenen waarom schrijfmeditatie wonderen doet voor je lichaam en geest

Ga je door een crisis? Voel je verwarring, stress, uitputting? Zit je muurvast en krijg je jezelf niet in beweging? Dan kan schrijfmeditatie je helpen! En in het bijzonder de punt-lijn-meditatie zoals ik ze beschrijf in mijn boek, Schrijven naar bewustzijn, ontdek je ware verhaal (Altamira, 2019).  Tien tot vijftien minuten schrijfmeditatie per dag is al genoeg om jezelf los te weken en weer ruimte, inzicht en licht te creëren in je hoofd en hart. Het doet wonderen voor je lichaam en geest. Doe je mee?


Voor een goed begrip: de punt-lijn-meditatie bestaat uit drie elementen: met de punt, een kernwoord en een lijn zet je je schrijven in beweging.

Ruimte innemen, stress loslaten, je échte zelf weer helder zien

De punt-lijn-meditatie start bij de punt. Open je schrijfboek op een lege pagina. Dat lege vel, is jouw ruimte. Dan zet je de punt. Eender waar. Aan de rand. In het midden. De punt ben jij. Jij neemt je ruimte in.

Visualiseer dan hoe die punt zich met een onzichtbaar touwtje verbindt met het middelpunt van je lichaam: je navel. Laat alle stress, spanning van je afglijden; via je rug, schouders, buik, de punt in. Laat het doorheen de punt verdwijnen.

Terwijl je dat doet, razen er wellicht allerlei gedachten door je hoofd. Schenk er geen aandacht aan. Focus op de punt. Zeg: “Hè hè, hier ben ik dan. Ik mag hier gewoon even zijn.”

Het mooie – en slimme – is dat je dus met de punt eigenlijk al in beweging bent gekomen: het is de start van je innerlijke beweging. Je houdt op met ‘doen’ en je verlegt je aandacht naar binnen.

Landen in je lichaam, landen in het nu

Stel aan jezelf, terwijl je nog bij de punt bent, de volgende vragen: wat is er nu? Wat voel ik nu? Wat word ik gewaar in mijn lichaam? Welke plek in mijn lichaam vraagt NU de meeste aandacht? En welk woord hoort daarbij? Knie? Onderrug? Neusjeuk? Hartzeer? Dat ene woord schrijf je bij de punt. Dat is je kernwoord, ontstaan vanuit je verbinding met je lichaam. Vanuit dat kernwoord ga je straks schrijven.

Bewust worden van je flow, in elk moment

Zet je pen terug op de punt en voel: welke beweging wil je hand maken? Welke richting wil je pen uit? Naar links, naar rechts? Laat je hand een tijdlang ‘dansen’ over het papier. Experimenteer met het ritme van je pen, versnel en vertraag en voel wat dat met je doet.

De lijn maakt je bewust van jouw persoonlijke, natuurlijke flow. Het is de dans met jezelf. Het hoeft niet naar een vorm te leiden. De lijn spiegelt je HOE je telkens stappen zet en hoe je eigenlijk niets anders hoeft te doen dan aandachtig de lijn te volgen.

Ballast wegschrijven en schrijfplezier ontdekken

Vanuit de beweging van je lijn, en met je kernwoord in gedachte, laat je woorden toe om via jouw hand naar buiten te stromen. Het zijn woorden die je niet ‘zoekt’ met je denken, maar je nodigt ze uit om bij je binnen te komen. Verwarring, angst, verdriet, twijfels, verlangens … schrijf het van je af, zet het allemaal op papier!

Er zijn geen schrijfregels, het hoeft niet goed of perfect of “af”. Wat van je af is geschreven, staat op papier en het houdt je geest niet meer in bedwang. Houd dit schrijven een minuut of tien vol. Het geeft een gevoel van vrijheid en – uiteindelijk - plezier: eindelijk alle ballast eruit!

Je wordt simpelweg een gelukkiger mens

Met schrijfmeditatie oefen je jezelf in het schrijven-zonder-meer, schrijven zonder verwachtingen of oordelen. Je schrijft niet omdat je een boek of verhaal wilt creëren, maar je schrijft omdat je je hart eindelijk aan het woord wilt laten. En daar wordt je hart vrolijk van.

5X Win het boek ‘Schrijven naar bewustzijn’ van Joey Brown

Schrijven kan je helpen om antwoorden te vinden. Schrijven naar bewustzijn neemt je mee op een

Afbeelding

Schrijven naar bewustzijn van Joey Brown

schrijfreis naar je oorsprong, je ware zelf, je intuïtie, je inspiratie en je levensmissie. Wil jij kans maken om het boek te winnen? Vertel in 100 woorden over jouw ervaringen met schrijven naar bewustzijn en mail dit naar redactie@schrijvenonline.org met het onderwerp ‘Schrijven naar bewustzijn’. Of reageer op onze Facebookpost. Dan maak je direct kans op een van de 5 exemplaren! We nemen contact op met de winnaar.

Over Joey Brown

De Vlaamse schrijf- en bewustzijnscoach Joey Brown is auteur van het boek ‘Schrijven naar bewustzijn, ontdek je ware verhaal’ (Altamira, 2019). Centraal in haar werk staan schrijfmeditatie, stilte, zingeving en bewustwording. Ze staat bekend om haar 'puntlijn-meditatie', een eenvoudige methode om je pen in beweging te krijgen. Meermaals per jaar organiseert Joey retraites in België en op het Griekse eiland Ikaria, waar ze sinds enkele jaren woont.

Alle info is te vinden op joeybrown.be.

GRATIS: download op joeybrown.be de eerste 24 blz. van het boek ‘Schrijven naar bewustzijn’.

Bekijk hier een video over de verdiepingsweek Ikaira.