Afbeelding

Leukste schrijfwedstrijden van augustus en september

Foto: Pexels

4 leuke schrijfwedstrijden om aan mee te doen deze zomer

Sta jij al te trappelen om deze zomer mee te doen aan een aantal schrijfwedstrijden? Pak maar vast pen en papier, want hier vind je een mooi overzicht om de zomerdagen mee door te komen. 


LiteratuurPrijs Zeist 2020

Deze verhalenwedstrijd neemt het thema van de Boekenweek over, namelijk ‘rebellen en dwarsdenkers’. Hiermee wordt aangegeven dat ‘we het lef van schrijvers koesteren die de vrijheid nemen om tegen de stroom in te werken, om dwars en vervelend te zijn, onaangepast en onafhankelijk. De dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een andere wereld en de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de status quo – ze zijn van levensbelang voor onze samenleving.’

Deadline: 10-08-2020

Wie: Literair Zeist, in samenwerking met Vereniging Taalpodium en Bibliotheek Idea Zeist.

Winnen: Eerste prijs 350 euro, tweede prijs 250 euro en derde prijs 150 euro én publicatie van de prijswinnende verhalen. Een aantal met een eervolle vermelding gewaardeerde verhalen en nog een aantal geselecteerde verhalen (totaal 20) worden gepubliceerd in een fraaie bundel, die gratis wordt uitgereikt aan de deelnemers die op de avond van de prijsuitreiking aanwezig zijn.

Website

Harland Awards schrijfwedstrijd 2020

De Harland Awards schrijfwedstrijd richt zich op korte verhalen (tot 7.500 woorden) in de speculatieve genres, zoals fantasy, sciencefiction, horror, magisch realisme en alles wat daartussen, onder, achter en omheen ligt. Het thema is vrij, zolang je maar binnen deze genres schrijft. Iedere auteur mag maximaal twee verhalen insturen. 

Deadline: 04-10-2020

Wie: Hebban.nl

Winnen: Hoofdprijs: 500 euro + goodiebag + publicatie in ebundel + promo op Hebban. Vier runners-up: publicatie in ebundel + promo op Hebban.

Website 

Haibun Wedstrijd

Voor het jaar 2020 schrijft het bestuur van de Haiku Kring Nederland een haibunwedstrijd uit. Een haibun is een vorm van Japanse dichtkunst waarin zowel proza als poëzie aanwezig zijn. Een haibun hanteert beknopt maar beeldrijk proza waarin één of meer haiku’s/tanka’s zijn verwerkt. Het streven is om het proza en de poëzie in een spannende verhouding tot elkaar te laten staan, zodat de lezer nog een beetje moet nadenken over het verband.

Deadline: 01-08-2020

Wie: Haiku Kring Nederland

Winnen: Voor de winnaars zijn mooie geldprijzen beschikbaar. De winnaar ontvangt 250 euro. Voor de tweede en derde prijs zijn respectievelijk 150 en 100 euro beschikbaar.

Website 

Speechwedstrijd Prinsjesrede 2020

Hoe gaan we verder na de coronacrisis? Jij bent de nieuwe Denker des Vaderlands en maakt je eerste opwachting op nationale tv. En niet zomaar bij iets! Er komt nog één keertje een DWDD-uitzending om terug te kijken op de coronacrisis en Matthijs van Nieuwkerk zelf heeft je gevraagd om een speech te houden. Hij wil graag dat je antwoord geeft op maar 1 vraag: hoe nu verder? Stuur je speech van maximaal 750 woorden op! De jury o.l.v. Jet Bussemaker zal de toespraken beoordelen op de volgende criteria:
– Past de speech binnen het thema?
– Is de boodschap overtuigend?
– Is het een spreektekst?
– Is de tekst duidelijk opgebouwd?
– Worden er retorische stijlmiddelen gebruikt?

Deadline: 14-08-2020

Wie: Prinsjes Festival

Winnen: Op 11 september 2020 dragen bekende acteurs van het Nationale Theater de drie beste speeches voor op een nog nader te bepalen locatie. De winnende speech verschijnt in Elsevier Weekblad en wordt beloond met een geldprijs van €2.500,-.

Website