Afbeelding

Prijsuitreiking

Foto: Maaike Gunsing

3 winnaars van de Cozy en Crime schrijfwedstrijd – maar 11 uitgeefcontracten!

Afgelopen zomer organiseerde Schrijven Magazine samen met de Online Schrijfschool en De Verhalenfabriek de schrijfwedstrijd Cozy & Crime. Eerder deelden we al de longlist, en woensdag 6 september was de feestelijke bekendmaking van de winnaars in het Centraal Ketelhuis in Amersfoort.

De schrijfwedstrijd

De opdracht was een novelle van circa 25.000 woorden te schrijven met het thema Herfst. Naast feelgoodverhalen mochten ook spannende verhalen worden ingestuurd. 62 schrijvers gingen de uitdaging aan, met voor de jury de taak om drie winnaars te kiezen. De jury, bestaande uit Annet Hulst (docent Online Schrijfschool), Frank Noë (Hoofdredacteur van Schrijven Magazine), Ilse Karman (uitgever De Verhalenfabriek) en Juul de Jongh (redacteur Verhalenfabriek), stond voor een grote uitdaging om drie winnaars te kiezen.

De winnaars

Marelle Boersma, thrillerschrijfster en oprichtster van de Online Schrijfschool, gaf tijdens haar speech al snel een hint: de prijzenpakketten zouden iets anders uitvallen dan vooraf gedacht. Wat zou dat betekenen voor de felbegeerde eerste prijs, namelijk een uitgeefcontract bij De Verhalenfabriek?

Uitgever Ilse Karman is blij verrast met de inzendingen. “Op de top 3 na, vertel ik over alle longlistverhalen in willekeurige volgorde, want ze zijn allemaal erg goed,” zegt ze. Wie behoort dan tot die top 3?

3e plaats: In verwachting - Sacha Voogd

De jury zegt: “Een heel compleet verhaal met een mooie climax in de vuurtoren. Keurig geschreven, met een verrassende ontknoping.”
Sacha wint met haar feelgoodverhaal een boekenpakket en een abonnement op Schrijven Magazine.

2e plaats: Cozy autumn - Sabine Zwaan

De jury: “Leuke feelgood, met een kriebels-in-je-buik verliefdheid. De herfst speelt een wat kleine rol en soms wat ongepolijst, maar ondanks dat toch een winnaar.”
Sabine wint met haar kriebels-in-je-buik verhaal een boekenpakket en een abonnement op Schrijven Magazine.

1e plaats: Hartje Herfst – Nora Schenk

“Hoewel de verhalen allemaal goed waren, stak deze er toch met kop en schouders bovenuit,” zegt Karman. Het juryrapport luidt dan ook: “Heerlijke feelgood met humor, meerdere verhaallijnen die mooi samenkomen, goed einde, ook de herfst speelt een leuke rol. En die titel: geweldig! Ik wil Hartje Winter, Hartje Lente en Hartje Zomer ook graag lezen.”
Nora wint hiermee het felbegeerde uitgeefcontract en de cover van Hartje Herfst is zelfs al vormgegeven. Begin november komt het e-book uit. Daarnaast ontvangt ze een schrijfcursus van de Online Schrijfschool en een abonnement op Schrijven Magazine.

De plottwist

Maar ja, waarom is de prijzenpot dan aangepast, zoals Marelle Boersma al hintte voor de uitreiking? De Verhalenfabriek was zo enthousiast dat alle 11 de auteurs op de longlist een uitgeefcontract aangeboden kregen! Want: elk goed verhaal heeft een plottwist, zegt Marelle met een knipoog. “Door de opmerking van Marelle dacht ik dat de top 3 misschien allemaal uitgegeven zouden worden, maar niet wij allemaal!” zegt een van de schrijvers. Toch kunnen meteen de vooraf goedgekeurde contracten getekend worden, wat een mooie afsluiter is voor deze feestelijke middag.

Wil je vaker meedoen met schrijfwedstrijden? Kijk dan in ons wedstrijdenoverzicht, hier vind je de nieuwste schrijfwedstrijden in Nederland en België.