Afbeelding

1000 dichters

ILFU

1000 dichters gezocht voor poëziemarathon & Cormac McCarthy overleden

Houd jezelf op de hoogte van het literaire nieuws van de afgelopen week!


1000 dichters gezocht voor landelijke poëziemarathon

In de aanloop naar de 40ste Nacht van de Poëzie zullen duizend dichters gedichten voorlezen in 13 verschillende plaatsen in Nederland en Vlaanderen. De poëziemarathon '1000 Dichters' vindt plaats van 24 september t/m 7 oktober en is onderdeel van het ILFU (International Literature Festival Utrecht). De aftrap vindt plaats op 24 september tijdens de Utrechtse Boekenmarkt en wordt verricht door Babs Gons, de nieuwe Dichter des Vaderlands. Daarna start een tournee langs boekhandels in alle Nederlandse provincies en Vlaanderen. Iedereen die zelf gedichten schrijft of een gedicht van een bewonderde dichter wil voorlezen, in een taal naar keuze, kan zich aanmelden via ilfu.com/1000dichters

Bron: ILFU

Cormac McCarthy (1933 – 2023) overleden

Cormac McCarthy, voornamelijk bekend van zijn roman The Road (in het Nederlands vertaald als De weg), is op 89-jarige leeftijd overleden. Hij schreef in zijn leven twaalf romans en enkele toneelstukken en filmscenario’s. Boeken met hun ‘bleakly violent, apocalyptic visions of the American south’, zoals The Guarian schreef, worden zeer geprezen. "Er is niet zoiets als een leven zonder bloedvergieten", zei de schrijver ooit in The New York Times. Schrijver Stephen King noemt McCarthy in een reactie op Twitter "misschien wel de grootste schrijver van mijn generatie".

McCarthy overleed in zijn huis in de Amerikaanse staat New Mexico als gevolg van natuurlijke oorzaken.

Bron: Nu.nl, Tzum.info

Barbara Kingsolver wint de Women’s Prize for Fiction

Kingsolver heeft vorige week woensdag de Women’s Prize for Fiction gewonnen met haar roman Demon Copperhead. De jury was unaniem in de beslissing. Kingsolver is de eerste auteur die de prijs tweemaal gewonnen heeft, in 2010 ontving ze de prijs voor The Lucuna.

Bron: Tzum.info

Uitgeven