Afbeelding

10 praktische toepassingen die je vast nog niet wist over self-publishing platforms

Foto:Pexels

10 praktische toepassingen die je vast nog niet wist over self-publishing platforms

Vroeger kon je alleen via een uitgever je boek publiceren. Tegenwoordig kun je het eenvoudig zelf in eigen beheer uitgeven. Het is makkelijker, het is goedkoper dan vroeger en iedereen kan het. Er zijn veel voorbeelden van boeken die door een uitgever geweigerd waren, die uiteindelijk een groot succes werden. De self-publishing platforms zoals mijnbestseller.nl  bravenewbooks.nl, pumbo.nl en boekengilde.nl bieden veel kansen en zorgen dat je je boek gewoon op Bol.com en bij andere (online) boekwinkels kunt aanbieden. In deze blog een aantal handige tips&tricks en toepassingen die je waarschijnlijk nog niet wist over deze self-publishing platforms.


1. Het printen van één boek is makkelijk

En kost meestal niet meer dan een tientje. Je uploadt je pdf, voegt een cover toe (desnoods zelfgemaakt) en een paar dagen later ligt het eerste exemplaar van je boek op de mat!

2. Self publishing platforms werken met Printing On Demand (POD)

Wat betekent dat je ieder boek afzonderlijk laat printen. Dat is iets duurder per boek in vergelijking met drukwerk, maar je hebt geen grote investering nodig, spaart opslag- en transportkosten uit en bent veel flexibeler. Er zijn nog een aantal andere voordelen die minder bekend zijn, die ik hieronder uitleg.

3. Print het eerste exemplaar van je boek lang voordat het echt af is

Desnoods doe je dat met veel lege pagina’s. Gebruik dat proefexemplaar als pr-moment: de eerste foto van jou met je boek.

4. Gebruik het voor de laatste aanpassingen

Ik vind zelf deze eerste papieren versie van mijn boek ook een superfijne manier om mijn laatste edits te maken. Op papier ziet alles er toch weer anders uit en ontdek je foutjes die je op het scherm over het hoofd had gezien.

5. Maak een ‘notitieboek’ voor jezelf met alleen de titels van je hoofdstukken/paragrafen

Laat veel witruimte ertussen. Print dit boek en gebruik het om aantekeningen te maken wat je in welk hoofdstuk wilt. Zo hoeft je brainstorm niet achter de computer plaats te vinden, maar kan je dat doen op een moment en plek waar jouw creativiteit het beste werkt.

6. Blijf verbeter, ook na het uitgeven

Omdat er via POD geprint wordt, kan ieder gedrukt boek anders of beter zijn dan het vorige exemplaar. Verbeter tussendoor foutjes, en voeg dingen toe, zoals ‘veel gestelde vragen’, lezersreacties en reviews.

7. Gebruik deze mogelijkheid ook als verkooptool

Als een organisatie een groter aantal boeken van je koopt, bijvoorbeeld meer dan 50, dan kan je een speciale pagina voor hen toevoegen in je boek. Bijvoorbeeld een door hun directeur geschreven voorwoord, of jouw tips voor deze organisatie, of je kunt het logo van het bedrijf op de cover of in het boek printen. Je hoeft dit alleen aan te passen in de DPF en deze nieuwe versie te uploaden naar het self-publishing platform waar je mee werkt.

8. Je kunt zelf eenvoudig een werkboek ontwerpen

Bijvoorbeeld in Canva, en dat uploaden naar het self publishing platform voor een mooie toevoeging aan een bestaand boek.

9. Bereken de kosten van tevoren

Je kunt eenvoudig van tevoren online de kostprijs en marge van je boek berekenen, bijvoorbeeld hier bij mijnbestseller.nl.

10. Tip!

Kies liefst uit de beschikbare standaardmaten voor je boek, dat is handiger en goedkoper, omdat zo optimaal van het papier gebruik gemaakt wordt en alle distributiesystemen (dozen, pallets, enveloppen etc) hierop afgestemd zijn.

Ook als je wel probeert een uitgever te zoeken, zou ik je aanraden om dit self publishing traject alvast in gang te zetten. Het is nuttig tijdens het schrijf- en editproces, je leert er enorm veel van, het is superleuk om te doen en je hebt een Plan B voor het geval je geen uitgever vindt (wat realistisch gezien zeer waarschijnlijk is).

Over de auteur

Esther Jacobs is internationaal spreker, auteur van 30 boeken (o.a. ‘Zo schrijf je een boek!’) en organisator van schrijfweken op exotische plekken. Je kunt bij haar terecht voor online coaching, workshops, een Schrijvers Mastermind of manuscriptbeoordelingen. 
Esther wordt ook wel de ‘No-Excuses Lady’ genoemd omdat ze voor alles een onconventionele oplossing vindt. Zo ook voor het schrijven van een boek. Haar Reverse Writing methode daagt je uit om met je achterflap te beginnen en al promotie voor je boek te maken terwijl je nog aan het schrijven bent. 
Geen idee waar te beginnen? Download Esther’s 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.