Afbeelding

cover 5 2024

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 4 oktober in de brievenbus! 

Dit nummer niet missen? Neem vóór 20 september 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!

Ja, graag    Geef cadeau

Structureren kun je leren: een workshop

Door Rebekka W.R. Bremmer

Wanneer je begint met schrijven met een idee, loop je vroeg of laat tegen een probleem aan: je mist een bouwplan. In deze workshop geeft schrijver Rebekka W.R. Bremmer je oefeningen die je kunnen helpen structuur aan te brengen in je verhaal. Leer over conflict, crisis, climax en conclusie!

Wat kan je allemaal met dialogen?

Door Kathy Mathys

Dialogen zijn meer dan een tool om je tekst levendig te maken. De personages worden echt, het bruist, het gaat knetteren. Maar het kan ook fout gaan! Kathy Mathys deelt de verschillende functies van dialogen.

Het schrijversechtpaar Nicci French: “Het zou niet moeten werken, maar het werkt”

Door Femke Straub

De boeken van Nicci French zijn te vinden in de meeste bibliotheken, boekenwinkels, en op de boekenplank van menig thrillerlezer. In de werkelijkheid verschuilen twee Britse schrijvers zich achter die naam: het echtpaar Nicci Gerrard en Sean French. Al jaren schrijven ze de ene bestseller na de ander. Wie ze tegen het lijf loopt zou nooit verwachten dat ze die enge verhalen schrijven: daar ogen ze veel te vriendelijk voor. Toch is het zo, en met veel plezier vertellen ze precies hoe ze te werk gaan!

Goede schrijvers verklappen tips in hun verhalen: zo leer je ervan

Door Peter de Rijk

Redacteur Peter de Rijk meent dat goede schrijvers het nodige verklappen, soms tussen de regels door. Door scherp te lezen kun je veel leren. Hij deelt voorbeelden van auteurs die in hun teksten schrijftips verstopten!

Wordt vertalen met kunstmatige intelligentie de nieuwe norm?

Door Patrick van den Berg

Auteur Jessica de Jong vertaalde haar roman met behulp van AI naar het Engels en Italiaans. Is deze manier van vertalen goed genoeg of kan je niet beter een professionele vertaler in de arm nemen? Vertaler Martin de Haan ziet AI als een bedreiging voor het vak. In het komende nummer van Schrijven Magazine laten we beide kanten aan het woord.

Hoe schrijf je scènes met geweld?

Door Marlene Lunter

Hoe kan het dat mensen soms ook slecht zijn? Dat onderzoekt Frank Nellen in zijn eigen werk. Hij plaatst zijn personages in situaties waarin die slechtheid op de voorgrond staat en kijkt wat er gebeurt. In het komende nummer van Schrijven Magazine vertelt hij meer over zijn proces.

Schrijven? Dat begint bij een f*ck it mentaliteit!

Door Fiona Zwart

De grootste uitdaging waar veel schrijvers mee worstelen, is hun innerlijke criticus.

Sommige mensen hebben ooit te horen gekregen dat ze niet konden schrijven, dat ze geen aanleg hadden of dat het waardeloos was wat ze schreven. En die stemmetjes... blijven soms jaren in het hoofd. Laat jij je ook nog tegenhouden door die vervelende innerlijke criticus? Fiona Zwart helpt je in het komende nummer deze te overwinnen.

Alex Boogers geeft zijn persoonlijke beschouwing op het schrijversvak

Door Maarten Dessing

Technische vaardigheid maakt je nog geen schrijver. Alex Boogers pleit in

De schrijver als samoerai voor bezieling. Zonder totale overgave schrijft niemand het verhaal dat hij of zij in zich heeft. Hij vertelt er meer over in het komende nummer van Schrijven Magazine.

Wat is light verse?

Door René Turk

Gedichten die een lichte, speelse toon hebben, dat noemen we light verse! René Turk werd verliefd op dit genre tijdens de docentenopleiding creatief schrijven en deelt zijn tips voor dit mooie genre.


Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 4 oktober in de brievenbus! 

Dit nummer niet missen? Neem vóór 20 september 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!

Ja, graag    Geef cadeau