Nummer 6 van 2023

Afbeelding

Cover Schrijven Magazine 6 van 2023

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 1 december in de brievenbus! 

Dit nummer niet missen? Neem vóór 17 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!

Ja, graag    Geef cadeau

Kinderboeken schrijven: hoe doe je het?

Door Kathy Mathys

Hoe vind je de juiste toon voor je kinderverhaal? En hoe kom je op verhaalstof? Schrijfster Kathy Mathys heeft voor het eerst een kinderboek geschreven en in deze workshop helpt ze je uitzoeken waar je moet beginnen!

Trends en veranderingen in de kinderboekenwereld

Door Goedele Ghijsen

De manier waarop we naar kinderen kijken is de laatste jaren enorm veranderd, en verhalen voor kinderen evolueerden mee. In het komende nummer van Schrijven Magazine loodst Vlaamse jeugdboekenschrijver Goedele Ghijsen je door de belangrijkste vragen. Van je eigen beeld van kinderen tot diversiteit en taal.

Deze fouten maakte Tjibbe Veldkamp tijdens het schrijven van zijn boek

Door Tjibbe Veldkamp

Word je wel eens moedeloos wanneer je een geweldig boek leest, omdat je eigen manuscript niet eens in de buurt komt in kwaliteit? Grote kans dat de schrijver van dat pracht boek net zo veel heeft lopen modderen als jij. In het komende nummer van Schrijven Magazine neemt auteur Tjibbe Veldkamp je mee langs de grootste blunders die hij maakte tijdens het schrijven van zijn boek De jongen die van de wereld hield. Zodat jij deze fouten niet ook zal maken, en het je hopelijk een beetje opbeurt wanneer je je moedeloos voelt: je bent niet de enige.

Discipline: waarom het zo belangrijk is voor het schrijven van een boek

Door Mireille Geus

Je hebt maar drie kwaliteiten nodig om schrijver te worden, meent kinderboekenschrijver Mireille Geus. Talent, hartstocht en discipline. De eerste twee zijn belangrijk, maar zonder discipline komt er geen boek. Een ode aan discipline, dat schrijft Geus in het komende nummer van Schrijven Magazine. En als je die discipline vindt, dan hoopt ze uiteindelijk jouw boek in handen te hebben.

Erotische scènes schrijven: hier moet je op letten

Door Peter de Rijk

De kijk op seks en seksualiteit in literatuur heeft de laatste tijd met aardverschuivingen te maken gehad. Twee of drie erotische scènes achtte Pierre Bourgeade in 1989 genoeg voor een ervaren romanschrijver om een boek te ‘kruiden’. Tegenwoordig werkt het anders, seks is niet meer een doel, maar een middel om iets in je verhaal te bereiken. Redacteur Peter de Rijk neemt je mee door voorbeelden van bekende schrijvers, zodat jij voortaan een geweldige seksscène kan schrijven.

Podcasting voor schrijvers

Door Marlen Visser

De podcast is het snelst groeiende medium van dit moment. Maak je een podcast, dan heb je een extra mediakanaal om je boek of je schrijverschap te delen met je lezerspubliek. Maar ook het aanschuiven bij een al bestaande podcast is interessant. Een belangrijke voorwaarde is dat je weet hoe je jezelf moet presenteren en dat is precies waarin Garro Wiersema, trainer podcast-creation/presenteren, gespecialiseerd is.

ChatGPT voor schrijvers: tips, trucs & voorbeelden

Door Esther Jacobs

Of je nu een thriller schrijft, een roman, een kinderboek, gedichtenbundel of een non-fictieboek, de nieuwe AI-tools kunnen een krachtig hulpmiddel zijn, zo pleit Esther Jacobs. Tenminste, als je weet hoe je ze moet gebruiken. In het komende nummer van Schrijven Magazine vind je 20 voorbeelden en praktische tips en prompts die je meteen zelf uit kunt proberen.

Van bestaande mensen tot boekpersonages 

Met bijna honderd titels op haar naam heeft Yvonne Keuls heel wat personages tot leven gebracht. 
Keuls: “Al mijn boeken en toneelstukken gaan over mensen uit de werkelijkheid. Maar het is nooit zo dat ik iemand tegenkom en denk: over jou ga ik een boek schrijven. Het moet van binnenuit mijn aandacht krijgen. Meestal heb ik in mijn boeken verschillende mensen samengevoegd tot één personage. Al schrijvend ontdek ik steeds meer over de persoon over wie het gaat en groeit mijn respect.” 
In het komende nummer vertelt ze over de personages uit haar boeken en hoe ze tot stand zijn gekomen 

En ook: De 4 vaakst voorkomende verbeterpunten in fictie-manuscripten 


Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 1 december in de brievenbus! 

Dit nummer niet missen? Neem vóór 17 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!

Ja, graag    Geef cadeau