Afbeelding

Cover 5 2023 van Schrijven Magazine
Schrijflessen uit het fantasy-genre (ook voor de niet-fantasy-fan)

Door Kathy Mathys

Kathy Mathys is geen echte fantasy-fan en al helemaal geen lezer van het genre. Dus toen de hoofdredacteur van Schrijven Magazine haar vroeg om een artikel te maken dat zou passen bij het fantasy-thema van dit nummer krabde ze zich even achter de oren. “O zeker, ik heb de Lord of the Rings-trilogie bekeken, evenals alle Harry Potter-films, de serie Wednesday en de verfilming van Philip Pullmans His Dark Materials-trilogie. En ik heb van dat moois genoten, met name om redenen die niet veel met fantasy te maken hebben.” Ze dook alsnog in het genre en ontdekte: zelfs wie niet verslingerd is aan verhalen over tovenaars kinderen, elfen of trollen kan heel wat leren van fantasy!

Koken met verhalen en andere schrijftips van V. E. Schwab

Door Marel Molenaar

Met enorme hits als onder andere Het onzichtbare leven van Addie LaRue, Gallant en De kleuren van magie verovert ze de boekenwereld. Fantasyschrijfster V.E. Schwab heeft een aantal schrijftips waar jij als schrijver veel van kan leren.

Zonder magie geen fantasy

Door Martijn Lindeboom

Magie is één van de elementen die een verhaal tot fantasy maakt. Maar ook in andere genres kan magie voorkomen: sprookjes, magisch realisme (what’s in a name?), literaire fictie en historische romans. In het komende nummer bekijken we hoeveel magie je in je verhaal kunt stoppen, wie magie kan gebruiken, waar magie vandaan kan komen en wat de mogelijke kosten en consequenties zijn van het gebruik van magie.

Spoedcursus historische verhalen schrijven

Door Kathy Mathys

Vorig jaar overleed de Britse schrijfster Hilary Mantel, die vooral bekend is van een aantal superieure historische romans. Zowel voor Wolf Hall als voor Het boek Henry (deel een en twee van de Cromwell-trilogie) ontving de schrijfster de Man Booker Prize, de belangrijkste Britse boekenprijs. Kathy Mathys heeft haar in het verleden vijf keer interviewt en ze hebben het veel gehad over wat een goede historische roman is. Wat kunnen we leren van de koningin van de historische roman, Mantel? In het komende nummer een spoedcursus in 6 lessen.

De setting van je verhaal

Door Marlene Lunter

De locatie (ofwel setting) van je verhaal is belangrijk, het maakt niet uit of die echt bestaat of dat je hem verzint. Sacha Bronwasser schreef verhalen in zowel verzonnen en bestaande plaatsen. Bij ieder verhaal vraagt zij zich af: welke omgeving is van meerwaarde? In het komende nummer geeft ze tips zodat ook jij de perfecte locatie voor jouw verhaal kan omschrijven.

5 redenen om de lezer niet te overspoelen met info

Door Rob Steijger

In manuscripten van aspirant schrijvers komt redacteur Rob Steijger vaak een overvloed aan uitleg tegen. De schrijver is dan een belangrijk aspect uit het oog verloren: de lezer wil vermaakt worden, niet geïnformeerd. In het komende nummer deelt Steijger waarom je de lezer niet moet bombarderen met info, en geeft vooral een gouden tip hoe je het wel moet aanpakken.

Spannend schrijven voor jongeren? Margje Woodrow geeft je 5 tips

Door Marel Molenaar

Jeugdtrillerschrijfster Margje Woodrow heeft, met goedkeuring van haar zoon Micky, al 7 boeken op haar naam staan. Haar droom om De Jonge Jury prijs winnen is in 2021 in vervulling gegaan. Naast het schrijven is ze ook nog erg betrokken bij de doelgroep en geeft veel workshops en lezingen op middelbare scholen. Hoe schrijf je nou een spannende jeugdthriller die jongeren wordt verslonden? Woodrow deelt haar tips in het komende nummer van Schrijven Magazine!

Wat als je personages anders zijn dan jij, de schrijver?

Door Peter de Rijk

Een verrassend perspectief kan je verhaal maken – maar ook breken. Wanneer je personage anders is dan jij, wil je dit wel goed aanpakken en moet je gebruik maken van je empathie en inlevingsvermogen. Want vaak zijn het niet de prettigste ervaringen die je vorm wil gaan geven. Redacteur Peter de Rijk geeft voorbeelden van bekende schrijvers (zoals Hanna Bervoets) die dit met succes deden zodat jij ervan kan leren!

Hoe maak je spoken word? Tips van Gershwin Bonevacia

Gershwin Bonevacia heeft op talloze poetry slams, spoken word-avonden, literaire festivals en andere evenementen een onvergetelijke indruk achtergelaten met zijn intense spoken word-performance. Niet voor niets verkocht hij zo'n 6.000 exemplaren van zijn in eigen beheer uitgegeven debuutbundel Ik heb een fiets gekocht. Dit najaar toert hij zelfs met een eigen voorstelling Terug naar Prinsenplein langs de theaters. Welke dichter heeft hem dat na gedaan? Hij vertelt erover in het komende nummer van Schrijven Magazine.


Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 6 oktober in de brievenbus! 

Nooit meer een nummer missen? Meld je dan aan voor 22 september 23:59 u. en ontvang dit nummer! 

Ja, graag    Geef cadeau