Afbeelding

Cover
Geen motivatie? Vertrouw op je schrijfroutine

Door Lucia van den Brink
Op motivatie kun je niet altijd vertrouwen — dat komt in golven. Een schrijfroutine kan helpen als je even geen zin hebt, inspiratieloos bent of niet lekker in je vel zit. Schrijfster Lucia van den Brink duikt in de wetenschap en beantwoordt hoe je jezelf daadwerkelijk aan het schrijven krijgt.

Dit is de belangrijkste kwaliteit van het schrijverschap

Door Henk Blanken
Een slimme verhaalopbouw valt in het niets, wanneer je zinnen niet deugen. Zonder pakkende metaforen, sterke werkwoorden en goed tempo in de zinnen die je schrijft, haakt de lezer af. Daarom zegt auteur Henk Blanken: onderschat je zinsopbouw niet. Hij deelt handige tips in het komende nummer van Schrijven Magazine!

Mogen we dan niets meer schrijven?

Door Nanouk Kromhout van der Meer
Boeken verdwijnen uit de handel vanwege racisme en auteurs worden geboycot omdat hun uitspraken echt niet meer van deze tijd zijn. Mogen we tegenwoordig niets meer schrijven? Of schrijven we – voor het eerst – juist alles? Wij vroegen het aan lezers en auteurs: en een discussie laaide op!

Kan ChatGPT het brein van een schrijver vervangen?

Door Maaike Gunsing
Met de nieuwste versie van de artificial intelligence ChatGPT laait een nieuwe discussie op over het gebruik van een algoritme om iets te creëren; van vinden van fouten in coderingen, tot het schrijven van teksten en het maken van kunst. Is de technologie ook al zover dat een computer kwalitatief goede romans en gedichten kan schrijven?

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 7 april in de brievenbus! 

Nooit meer een nummer missen? Neem dan een abonnement! 

Ja, graag    Geef cadeau

Structuur is puzzelen: zo doe je het!

Door Marlene Lunter
Peter Zantingh schreef de roman Tussentijds, die de lastige vraag stelt: wil je wel een kind brengen in een wereld van klimaatverandering? Dit concept kwam samen in twee verhaallijnen, in de vorm van twee treinreizen, die elkaar afwisselen. De hoofdpersoon Robin maakt dezelfde reis, van Utrecht naar Ehingen, op twee verschillende momenten in zijn leven. Zantingh vertelt hoe hij de structuur heeft aangepakt en geeft tips!

Schrijven doe je alleen. Toch?

Door Maarten Dessing
Het beeld van de eenzame schrijver die uren achtereen te vinden is in zijn werkkamer – het liefst op zolder om het plaatje compleet te maken. Zo zien we onszelf vaak. Maar wat gebeurt er wanneer schrijvers samen, maar toch alleen, gaan schrijven? In Antwerpen werken 10 auteurs samen in een co-workingspace, een collectief genaamd het Writing Apart Together­ Labaratorium.

Zo vind je je eigen schrijfstem

Door Kathy Mathys

Je begint onbevangen met schrijven en gaat je steeds verder verdiepen in schrijftechnieken. Die krijg je onder de knie, en dan komt de vraag: wat is nou mijn eigen schrijfstem? Wat onderscheidt mij van andere schrijvers? Kathy Mathys geeft je een mini-cursus vol met schrijfoefeningen!

1,3 of 8 personages?

Door Peter de Rijk

Hoeveel personages en perspectieven je beschrijft in je boek, heeft een grote invloed op de vorm van je verhaal. Redacteur Peter de Rijk zet geslaagde voorbeelden uiteen van auteurs die tot wel 8 perspectieven gebruikten!

Waarom doen de personages wat ze doen?

Door Vincent Merjenberg

In het komende nummer vertelt Vincent Merjenberg je over het bedenken en beschrijven van personages, aan de hand van de vraag ‘waarom doen de personages wat ze doen?’. Een vraag om boven je bureau te hangen, meent hij.

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 7 april in de brievenbus! 

Nooit meer een nummer missen? Neem dan een abonnement! 

Ja, graag    Geef cadeau