Nummer 1 van 2023

Afbeelding

Cover 1 2023

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 10 februari in de brievenbus! 

Nooit meer een nummer missen? Neem dan een abonnement! 

Ja, graag    Geef cadeau

Neem een duik in de poëzie met het komende nummer
  • Poëzie verkoopt niet, maar leeft wel
  • Rijm of halfrijm? Alle rijmvormen uitgelegd!
  • Wat je kan leren van Amanda Gorman
  • Haiku als dichtvorm
Razend spannende thrillers schrijven met Loes den Hollander

Door Laura Bom

Bij het schrijven van thrillers komen er verschillende schrijftechnieken aan te pas. Thrillerkoningin Loes den Hollander weet er alles van. In haar 28ste thriller De Heks in mij (oktober 2022) laat ze zien wat er kan gebeuren als de heks in jezelf te veel ruimte krijgt. Hoe werkt haar schrijfproces?

De vijf dimensies van een boeiend personage

Door Anna Mattaar

Een verhaal valt of staat met een goed hoofdpersonage. Zonder boeiende hoofdpersoon blijft zelfs de meest spectaculaire actiescène een serie kale gebeurtenissen waar een lezer niet warm of koud van wordt. Maar hoe schrijf je een personage zo onweerstaanbaar dat je lezer je boek niet weg zal willen leggen?

Zo schrijf je een ijzersterke scène

Door Kathy Mathys

Het is niet makkelijk om een geweldige scène op papier te krijgen. Kathy Mathys deelt een aantal klassieke basisfouten en hun remedie in het komende nummer van Schrijven Magazine.

Mark H. Stokmans debuteerde met de roman 'Land van echo’s' - met succes!

Door Ricardo Jupijn

Na tien jaar lang onderzoeken, denken en schrijven, wandelt Mark H. Stokmans met een manuscript van 200.000 woorden onder zijn arm de literaire wereld binnen. Op zoek naar een uitgever voor een verhaal dat zich afspeelt tijdens de Spaanse Burgeroorlog. De schrijver vindt een plek voor zijn lijvige roman en debuteert met Land van echo’s, dat inmiddels meerdere keren herdrukt is. Stokmans vertelt ons hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen.

Zo schrijf je een adembenemende cliffhanger

Door Peter de Rijk

De cliffhanger is een belangrijk schrijfgereedschap, maar het is onderdeel van een groter geheel: spanning. Als je die niet goed opbouwt, valt ook je cliffhanger in het water. Ervaren redacteur Peter de Rijk vertelt hoe je spanning steen voor steen opbouwt. 

Wanneer hou je je aan schrijftechnieken?

Door Vincent Merjenberg

Door het schrijven van artikelen voor Schrijven Magazine stond Vincent Merjenberg ineens stil bij het fenomeen schrijftechnieken. Hij gebruikt ze, maar dacht er nooit over na. Hij vertelt: wanneer hou je je aan schrijftechnieken en wanneer leg je de goedbedoelde tips naast je neer?

21 vragen die je moet stellen tijdens het herschrijven

Door Kathy Mathys

Herschrijven is één van de drie grote fases van je schrijfproject, na het verzamelen van ideeën en het schrijven van je eerste versie. Onderschat daarom het belang ervan niet. Je tilt je roman in deze fase naar het best mogelijke niveau. In het komende nummer van Schrijven Magazine, deelt Kathy Mathys tips, oefeningen en een checklist met 21 vragen om jou te helpen bij het herschrijven. 

Deze schrijffouten maak je nooit meer – dankzij Jeroen Windmeijer

Door Frank Noë

Jeroen Windmeijer, bekend van zijn religieus-historische thrillers zoals Het Petrusmysterie en De Genesissleutel, geeft ook schrijfcursussen. In het komende nummer vertelt de auteur over valkuilen die hij beginnende schrijvers ziet maken – en geeft hij tips om die te vermijden!

Eva Posthuma de Boer over perspectief

Door Marlene Lunter

Close third person vindt auteur Eva Posthuma de Boer het fijnste perspectief om in te schrijven. Je schrijft in de derde persoon, maar je kruipt toch bijna onder de huid van het personage. Hoe je dat zelf aanpakt, vertelt Posthuma de Boer in het komende nummer van Schrijven Magazine!

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 10 februari in de brievenbus! 

Nooit meer een nummer missen? Neem dan een abonnement! 

Ja, graag    Geef cadeau