Nummer 6 van 2022

Afbeelding

Cover van nummer 6 2022 met auteur Kluun

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 2 december in de brievenbus! 

Dit nummer niet missen? Meld je aan voor vrijdag 18 november 23.59 u., dan krijg ook jij dit nummer thuisgestuurd!

JA GRAAG    GEEF CADEAU

Is je verhaal echt af? Check in 12 stappen

Door Peter de Rijk

Als je het laatste woord op papier hebt, is het tijd om genadeloos te herschrijven. Redacteur Peter de Rijk geeft je 12 stappen waarmee je jouw strengste redacteur wordt. Voor het beste eindresultaat natuurlijk! 

Zo schrijf je een biografie zoals Pulitzer Prize-winnaar Benjamin Moser

Door Vivian de Gier en Marc Brester

Benjamin Moser ontving voor zijn boek Sontag, haar leven en werk, een biografie over Amerikaanse schrijfster en fotografe Susan Sontag de prestigieuze Pulitzer Prize. In een interview met Schrijven Magazine geeft hij tips over onderwerpen die elke biograaf zal tegenkomen; interviewen, onderzoek en vooral: hoe houd je orde in de chaos aan informatie?

Te weinig tijd om te schrijven? Dan schrijf je misschien wel beter!

Door Vincent Merjenberg

Er zijn schrijvers met nauwelijks tijd om te schrijven die tussen de bedrijven door wat schrijfmeters proberen te maken. Anderen zweren erbij om urenlang geen afleiding te hebben zodat gefocust kunnen schrijven. Vincent Merjenberg neemt het fenomeen ‘schrijftijd’ onder de loep. Spoiler alert: weinig schrijftijd hoeft geen probleem te zijn – juist niet zelfs!   

Een stappenplan voor een geweldige roman

Door Anna Strijbos

Een schrijver besteedt het grootste gedeelte van het schrijfproces aan het
herschrijven. Vaak is dit het moment om grote veranderingen door te voeren: gooi de hele structuur om, schrap personages of kies toch voor een ander perspectief. Een tool die je daarbij niet mag onderschatten, is je eigen intuïtie. In 3 stappen helpt Anne Strijbos je jouw schrijversintuïtie wakker te schudden!

Show, don’t tell? Vergeet het snel!

Iedereen kent het schrijfadvies ‘Show, don’t tell’. Maar dat was precies niet wat Anjet Daanje deed toen ze haar roman Het lied van ooievaar en dromedaris schreef. Toch kwam het boek in de bestsellerlijst terecht. In het komende nummer vertelt Anje je waarom ze koos voor een ouderwetse verteltechniek en waarom dat voor jouw verhalen ook een goed idee kan zijn. 

Hoe ontwikkel je je schrijfstijl?

Door Kathy Mathys

Stijl gaat minder over wat je zegt maar over hoe je het zegt. Inhoud (wat) en stijl (hoe) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kathy Mathys legt je uit hoe dat werkt! 

Schrijven: meer dan woorden op papier zetten

Door Frank Noë

“Ik ga schrijven”: dan ga je woorden op papier zetten, toch? Volgens schrijver en schrijfcoach Frank Gunning is dat een verkeerde denkwijze. Er komt namelijk veel meer kijken bij het schrijven van een goed verhaal. Componeren, brainstormen, interviewen, broeden, onderzoeken: het hoort allemaal bij het maakproces. In het komende nummer van Schrijven Magazine gaat Gunning in op alle aspecten van het schrijfproces.

Zelf uitgeven: ook Kluun doet het!

Door Maarten Dessing

Wil je graag zelf de touwtjes in handen houden bij het uitgeven van je boek? Dat is niet gek. Ook bekende namen in de schrijfwereld kiezen er steeds vaker voor. Zo heeft Kluun zijn nieuwste boek Help, ik heb een puber zelf uitgegeven. Hij vertelt over zijn ervaringen in het komende nummer van Schrijven Magazine!

Schrijf jij de volgende Harry Potter? Over het archetype ‘de uitverkorene’

Door Marloes Kemming

Schrijf je kinderboeken? Dan ben je waarschijnlijk wel eens een chosen one ofwel de uitverkorene tegengekomen. Harry Potter, die wordt uitgekozen om een duistere tovenaar te bevechten of Katniss uit The Hunger Games die de plek van haar zusje inneemt in een strijd tussen leven en dood. Schrijver Marloes Kemming legt in het komende nummer van Schrijven Magazine uit hoe jij jouw eigen chosen one verwerkt in je kinderboek.

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 2 december in de brievenbus! 

Dit nummer niet missen? Meld je aan voor vrijdag 18 november 23.59 u., dan krijg ook jij dit nummer thuisgestuurd!

JA GRAAG    GEEF CADEAU