Nummer 4 van 2022

Afbeelding

Cover editie 2 2022

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 5 augustus in de brievenbus! 

Nooit meer een nummer missen? Neem dan een abonnement! 

JA GRAAG    GEEF CADEAU

Narratieve structuur: hoe trek je de lezer je verhaal in?

Door Claire Polders

Stel je voor dat je een zeer kort verhaal wilt schrijven over een jonge vrouw die zich verlaten voelt door haar tweelingzus die met een buitenlander trouwt en emigreert. Waar begin je je verhaal? Met welke details vraag je de aandacht? Wat doet het personage om haar pijn te tonen of te compenseren? De keuzes die je maakt bepalen hoe origineel je verhaal wordt en hoe geïnteresseerd anderen zullen zijn om het te lezen. Claire Polders legt uit hoe je door gebruik van een ongewone narratieve structuur de lezer aan het werk zet en meteen het verhaal in trekt. 

Zo creëer je de juiste setting voor jouw verhaal

Door Vincent Merjenberg

Nadenken over hoe de stad - waar je personages zich doorheen bewegen - eruitziet, in welke tijd je verhaal zich afspeelt, en welke gevolgen al die keuzes hebben. Setting geeft de lezer maar ook de schrijver houvast. Met elk besluit dat je neemt over setting krijg, je tegelijkertijd allerlei mogelijkheden en beperkingen cadeau. Nu denk je: beperkingen, moet ik daar blij mee zijn? Ja, absoluut! Schrijver (en verwoed lezer) Vincent Merjenberg leert je in het komende nummer de basisvaardigheden om de juiste setting voor jouw verhaal te creëren. 

Trigger warnings in boeken; cruciaal of overbodig?

Door Jami Leigh

Wel of geen trigger warning plaatsen voor verhalen waarin heftige scènes voorkomen zoals (zelf)moord, seksueel misbruik, geweld of andere gevoeligheden blijft een lastige zaak. Ze zeggen vaak, ‘bij twijfel, niet doen!’. Maar gaat dat in dit geval ook op? Als schrijver is het belangrijk om goed over dit onderwerp na te denken. Jami Leigh zet in het komende nummer de voor- en nadelen op een rijtje én biedt een middenweg. 

Top 10 tips voor het schrijven van jouw non-fictie boek

Door Juliette Huisman

Al zijn de bekendste boeken nog vaak fictie, een steeds groter gedeelte van de kasten van de boekenwinkels in Nederland en België wordt gevuld met non-fictie boeken. Van levensvarhalen van belangrijke mensen uit de geschiedenis tot zelfhulpboeken. Het genre non-fictie is erg breed. Grote kans dus, dat jouw expertise ook vertaald kan worden naar een non-fictie boek. In het komende nummer van Schrijven Magazine de 10 beste tips om jouw te helpen bij het schrijven van jouw non-fictie verhaal.

Aan de slag met Pixar’s succesformule in non-fictie

Door Linda Huijsmans

Non-fictieschrijvers moeten zich houden aan de feiten. Maar literaire non-fictie is nou juist meer dan dat. Hoe maak je van de werkelijkheid een spannend verhaal? Structuur is daarbij essentieel en de succesformule in storytelling van bijvoorbeeld animatiestudio Pixar. Die helpt om je informatie te doseren en zo spannend mogelijk te schrijven. Lees in het komende nummer wat die succesformule is en ga aan de slag met de oefeningen!  

Literaire non-fictie specialist Judith Koelemeijer: ‘Je verhaal staat of valt met de juiste structuur’

Door Vivian de Gier en Marc Brester

Bij het schrijven van een boek komen duizend en één dingen kijken, van het neerzetten van sterke personages tot het maken van een goede grap. In de serie De specialist gaan schrijvers in op een bepaald aspect van het schrijven. Non-fictie auteur Judith Koelemeijer vertelt in het komende nummer van Schrijven Magazine over het belang van een goede structuur.

Op zoek naar het tijdloze met Ricus van de Coevering

Wat zijn de overeenkomsten van een Nederlandse bakker anno 2022 en iemand die in 1930 in New York aan het Empire State Building werkt? Hoewel de tijd en plaats zijn veranderd, blijven menselijke gevoelens hetzelfde: liefdesverdriet, rouw omdat een dierbare is overleden, moeite om contact te maken met anderen, verlangen naar vrijheid. De actualiteit is bijzaak, dat kleur je later wel in. Probeer juist het tijdloze in de mens te vangen. Benieuwd naar de andere 5 schrijftips van Ricus van de Coevering? Lees dan het komende nummer van Schrijven Magazine. 

De originele dichtkunst van Ferdy Karto

“Woorden zijn ondingen, zijn vaak niet in staat uit te drukken wat je zeggen wilt. Maar je kunt wel van alles met ze uithalen.” Ferdy Karto was verrast toen hij hoorde dat zijn debuutbundel Het Firmament Tussendoor genomineerd was voor de C. Buddingh’-prijs 2022. Hij weet als geen ander te spelen met taal en het lukt hem zijn gedichten interessant te maken door af te wijken van de gebaande paden van grammatica en woordvorming.

Schrijven over de zoektocht naar het ouderschap

Door Ricardo Jupijn

Los van het ouderschap zelf, kan het schrijven over je kind nogal wat losmaken. In het komende nummer vertellen Marco Martens en Ianthe Mosselman over hun bijzondere zoektocht die ze uiteindelijk een boek opleverde. Zo schreef Martens met Erfgrens een roman over het gebrek aan verbinding die hem als jonge vader in de weg zat en schreef Mosselman in haar literaire essay Al die liefde en woede over de grote boosheid die ze na de geboorte voelde.

Het jij-perspectief ontleed

Door Kathy Mathys

Steeds vaker lees je verhalen waarin de schrijver niet van een 'ik' of een 'hij/zij' gebruik maakt, maar van een 'jij'. Dit wordt ook wel de tweede persoon genoemd. In welke gevallen is het gebruik van een jij-perspectief mogelijk? 
 

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 5 augustus in de brievenbus! 

Nooit meer een nummer missen? Neem dan een abonnement! 

JA GRAAG    GEEF CADEAU