Nooit meer een nummer missen? Meld je aan!
Dit nummer is vanaf 14 juni verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.
Juliette Huisman
Schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French heeft onder het pseudoniem Nicci French in de 25 jaar sinds hun debuutroman, The Memory Game, meer dan 25 psychologische thrillers uitgebracht. “Schrijven is moeilijk,” zei Nicci Gerrard in een interview met The Guardian in 2018, “Schrijven met iemand anders is heel, heel moeilijk.” Toch krijgt het stel het voor elkaar om keer op keer een bestseller te schrijven. Hoe pakken zij het schrijven van een boek aan?
Schrijven als Young Adult thriller koningin Mel Wallis de Vries
Marlene Lunter
Als een tiener een boek pakt en de eerste vier bladzijdes zijn saai, dan verdwijnt het onder hun bed. Begin altijd onwijs spannend. Tieners houden van verhalen en kijken graag naar series, maak het dus filmisch. Mel Wallis de Vries schreef 17 succesvolle jeugdthrillers, won zeven keer de Prijs van de Jonge Jury en haar thriller Vals is verfilmd. In het komende nummer deelt ze haar schrijftips.
Peter de Rijk
Schrijven is, net als voetbal een spel van fouten. Wie de minste fouten maakt, wint.
Ondanks de grote invloed die Johan Cruijff op onze taal had, kunnen we beter een voorbeeld aan zijn denken dan aan zijn taal nemen. Als filosoof heeft Cruijff veel te bieden, vooral als het om de grondhouding of strategie van een schrijver gaat. Aan de hand van Cruijffiaanse wijsheden en uitspraken geeft redacteur Peter de Rijk je tips om doelbewust te schrijven.
Kathy Mathys
George Saunders, schrijver van korte verhalen en één roman (Lincoln in de bardo, waarvoor hij de Man Booker Prize won), geeft al meer dan twintig jaar les aan aanstormend schrijftalent. Hij doet dat door met zijn studenten de 19de-eeuwse Russische schrijvers te analyseren. In zijn nieuwe boek Een duik in een vijver in de regen. Waarin vier Russen een masterclass geven over schrijven, lezen en het leven, geeft Saunders aan de hand van zijn favoriete verhalen een inspirerende masterclass in proza schrijven. Kathy Mathys heeft een aantal highlights uit zijn boek voor je geselecteerd.
Ivonne Wilkin
‘Mijn slachtoffer is nog niet klaar om te sterven. Als mijn handen haar keel zo stevig omklemmen dat de luchttoevoer blokkeert, kan ze niet meer praten. Toch is de smeekbede in haar ogen duidelijk. Ze heeft ook zo veel om voor te leven, is nog veel te jong om te sterven.’ – het begin van Instinct. Thrillerschrijfster Ivonne Wilkin is met dit boek genomineerd voor de Beste Nederlandse vrouwenthriller van 2021. In het komende nummer van Schrijven Magazine leert ze je met een workshop hoe ook jij de lezer de spanning tot op het bot kan laten voelen.
Door Claire Polders
Het zeer korte verhaal bestaat al eeuwen en wordt overal ter wereld beoefend. Het is een genre dat je relatief eenvoudig kunt publiceren want het kost je geen maanden om te schrijven en je bouwt zo snel een portfolio op waar redacteuren uit kunnen kiezen. Bij het schrijven van een ZKV komen allerlei technieken aan bod die ook van pas komen bij andere genres. Met auteur Claire Polders duiken we in het komende nummer van Schrijven Magazine in de kunst van bondig schrijven.
Thrillerschrijfster Bernice Berkleef over de ‘gouden combinatie’
“Toen ik begon met schrijven had ik meestal een onderwerp in mijn hoofd, plus het begin of het einde van het verhaal, en dan ging ik gewoon typen. Maar halverwege liep ik steeds vast, omdat ik niet wist hoe ik verder moest. Daarom ging ik boeken bestuderen van schrijvers die ik bewonder.” De gouden combinatie die Bernice Berkleef daarin ontdekte werkt goed. Haar tweede thriller, Bloedsteen, is met de Gouden Strop bekroond als het beste spannende boek van het jaar (2020).
Verdrink niet in research
Door Linda Huijsmans
Literaire non-fictie verhalen gaan over mensen en gebeurtenissen die echt (hebben) bestaan. Research is daarom een belangrijk onderdeel van dit genre. Je leert er veel van en je kunt er details en personages ontdekken die een goede aanvulling zijn op je verhaal. Maar hoe zorg je dat je niet verdrinkt in te veel informatie? En vooral: hoe maak je van al die feiten een soepel geschreven verhaal? Linda Huijsmans legt uit hoe en geeft je oefeningen.
Subtekst: op zoek naar de verbogen betekenis
Door Kathy Mathys
Wanneer je dialogen schrijft met subtekst, dan zeggen je personages niet letterlijk wat ze denken. De ware betekenis gaat schuil onder de gesproken woorden en het is aan de lezer om uit te vogelen wat de sprekers écht bedoelen. Wanneer je subtekst gebruikt en welk effect dit heeft lees je in het komende nummer van Schrijven Magazine.
De schrijfwijze van Jilt Jorritsma
Door Ricardo Jupijn
Wanneer je vertrouwt in jezelf, alles inspiratie is en je de tijd neemt, dan komt een verhaal vanzelf naar je toe. Zo werkt het in ieder geval voor Jilt Jorritsma: historicus, essayist, schrijver en door NRC Handelsblad uitgeroepen tot het literaire talent van 2022. Voor hem is het schrijven een leerproces zonder begin of einde en zijn boek eerder een middel dan een doel.
Vakantiegids – stap voor stap een misdaadverhaal schrijven
Door Greetje Kruidhof
“Als ik vakantie heb, ga ik schrijven”… Inspiratie nodig? In het komende nummer van Schrijven Magazine vind je een vakantieschrijfgids die elke vakantie, waar en wanneer dan ook bruikbaar is. Doel: relaxen en een misdaadverhaal schrijven. Locatie: je vakantieadres. Methode: de stad bekijken, op het terras zitten, browsen en schrijven. De eerste twee stappen van de gids kan je thuis al doen.
Schrijftips van Anne Eekhout
Terwijl Anne Eekhout rechten studeerde, kreeg ze het idee voor haar debuutroman Dogma (2014). Het boek werd genomineerd voor een Bronzen Uil en kwam op de longlist van de AKO Literatuurprijs. Ook de boeken daarna waren succesvol. Eekhouts laatste roman Mary (2021) was al aan 10 landen verkocht voordat het in Nederland verscheen. Benieuwd naar haar schrijftips? Je leest ze in het komende nummer.
Nooit meer een nummer missen? Meld je aan!
Dit nummer is vanaf 14 juni verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.