Nummer 5 van 2019

Afbeelding

Schrijven Magazine Nummer 5 van 2019

Het komende nummer van Schrijven Magazine ligt rond 4 oktober in je brievenbus. Nog geen abonnee? Meld je aan!

MELD JE AAN  GEEF SCHRIJVEN MAGAZINE CADEAU

Stephen King: schrijfadviezen van de thrillerkoning

Stephen King schreef ruim 50 boeken, bijna allemaal bestsellers. Hoe doet hij dat? Dat ontdek je in het komende nummer van Schrijven Magazine. 

De weg naar de uitgeverij

Wanneer ben ik klaar om een uitgeverij te benaderen? Hoe kies ik een uitgeverij? Hoe lever ik mijn manuscript aan? Waar let ik op bij een contract? Oud-uitgever Lidewijde Paris geeft tips en advies voor de lange weg naar de uitgeverij.

'Tell, don't show'

'Show don't tell' is hét schrijfdogma. Maar echte schrijvers trekken zich van dogma's niks aan, of ze zetten ze naar hun hand. Rutger Ponzen bijvoorbeeld: 'Een jaar of twee lang werkte ik elke dag één tot anderhalf uur voordat ik naar mijn werk ging aan mijn boek: alles wat in mij opkwam schreef ik op. Alleen fagmenten. Er was nog geen verhaal, dat moest ik nog bedenken. Terwijl andere mensen vaak beginnen met een plot of een hoofdpersonage, ontdekte ik dat een roman dus ook kan beginnen met alleen maar een vorm. Stijl kan de motor zijn voor een boek.'

“In de beginfase is het ronddwalen, weggooien en ronddwalen”

Sander Kollaard schreef o.m. de prachtige roman Stadium IV (boek van de maand bij DWDD). Hij deelt zijn beste schrijftips. Bijvoorbeeld: "Schrijven kun je zien als een soort samenwerking tussen het verhaal en de schrijver. In de beginfase is het ronddwalen, weggooien en ronddwalen."

Crashcourse publiciteit & promotie

Of je nu in eigen beheer uitgeeft of bij een 'echte' uitgeverij: promotie is vaak de zwakste schakel. In het komende nummer van Schrijven Magazine lees je hoe de auteurs van Holy Fuck (winnaars van de Alice Indie Boek Prijs) de voorpagina van De Telegraaf haalden en artikelen kregen in zowat alle damesbladen.

Wat verdien je aan een boek?

Veel aspirant-schrijvers hebben geen idee hoeveel je met een boek verdient. Wij zetten alle cijfers op een rij.

En verder:

  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen
  • Scenario schrijven
  • Wat elke schrijver zou moeten weten over Podcasts
  • Tekstuur Kidlit
  • Tekstuur Proza