THEMA: Week van het schrijven | Overzicht schrijfcursussen
- Zo maak je tijd om te schrijven (en andere onmisbare tips)
- Talent pools bij uitgeverijen: hoe kom je ertussen?
- Zo ga je om met kritiek
- Schrijftips van Bert Wagendorp (Ventoux + Ferrara)
- Nog veel meer!
Het komende nummer van Schrijven Magazine ligt rond 2 augustus in je brievenbus. Heb je je vóór maandag 22 juli 16:00 u, aangemeld als abonnee? Dan krijg je dit nummer thuis!
Wat hebben Nicolien Mizee, Robbert Welagen en Libris Literatuurprijswinnaar Rob van Essen gemeen? Dat ze zowel weten hoe het is om feedback op een manuscript te ontvangen, als te geven. Want alle drie zijn ze zowel schrijver als schrijfdocent. In het komende nummer van Schrijven Magazine vertellen ze alles over feedback, hoe je ermee omgaat én wat je ervan kunt leren.
Hoe vind je, naast je baan of je gezin, tijd om te schrijven? De ultieme aanpak bestaat niet, maar er zijn wel handige trucjes waarmee je jezelf makkelijk naar je schrijftafel dirigeert. Wij zetten ze op een rij!
Steeds meer uitgeverijen organiseren kampen, workshops en publicatiemogelijkheden voor ongepubliceerd literair talent dat ze al vroeg aan zich willen binden. Wat bestaat er allemaal? Hoe kom je er als aspirant-schrijver bij? En hoe werkt het? Schrijven magazine zocht het uit.
"Mensen die ooit les bij me volgden, kunnen het beamen: ik beklemtoon vaak hoe belangrijk het is om te experimenteren met het perspectief: Kies een ander perspectief en de wereld ziet er anders uit." - In het komende nummer van Schrijven Magazine vertelt Kathy Mathys over het psychologisch perspectief.
Als er iemand is die álles weet over het schrijfproces, dan is het Bert Wagendorp. Jarenlang was hij één van de beste sportjournalisten van Nederland, ook als columnist staat hij op eenzame hoogte, en dan schrijft hij ook nog fictie. Zijn roman Ventoux was een bestseller én werd geprezen door recensenten. Benieuwd wat je van Bert Wagendorp kunt leren? Lees het komende nummer van Schrijven Magazine!
Zo voorkom je fouten in perspectief
"Wat mij al snel opvalt als ik een manuscript beoordeel, is of het gekozen perspectief consequent is doorgevoerd. Gebruik je allerlei soorten perspectief door elkaar, dan snappen de lezers niet vanuit wiens standpunt het verhaal wordt verteld.".
Ellen Deckwitz: zo word je een geweldige dichter
Ellen Deckwitz is één van de bekendste dichters van Nederland. Daarnaast geeft ze les en is ze columniste voor NRC Handelsblad. In het komende nummer van Schrijven Magazine vertelt ze hoe haar gedichten tot stand komen én vertelt ze hoe ook jij een geweldige dichter wordt.
Leer liedjesschrijven van Jan Rot
Zanger en songschrijver Jan Rot was jarenlang alleen onder collega-muzikanten en tekstdichters wereldberoemd. Tot hij klassieke werken als de Matthaüs Passion, musicals als Hair en Tommy en Engelstalige hits als Angie ging ‘hertalen’. Zijn specialiteit: een verhaal tot leven brengen met precies de juiste woorden, klanken en melodieën. En een flinke dosis humor. In het komende nummer van Schrijven Magazine laat hij zien hoe hij dat doet.
En verder:
- Dichter bij het werk: we spreken over het schrijfproces met Katelijne Brouwer die onlangs debuteerde met de poëziebundel De maagden moeten bloeden (de Harmonie).
- Scenarioschrijven: zo geef je een personage vorm.
- HET DEBUUT: Ferdinand Lankam debuteerde met de roman Uiterste dagen, gebaseerd op de verhalen van zijn grootmoeder over zijn Finse overgrootvader. Hoe doe je dat, familieverhalen omvormen tot een roman?
- Wat romanschrijvers van speechschrijvers kunnen leren (en vice versa).