Nummer 3 van 2019

Afbeelding

Schrijven Magazine nummer 3 van 2019

Het komende nummer van Schrijven Magazine ligt rond 7 juni in je brievenbus. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 27 mei 16:00 u en je krijgt dit nummer thuis!

MELD JE AAN  GEEF SCHRIJVEN MAGAZINE CADEAU

Zo haal je het maximale uit je creativiteit

Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 

Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen

Carry Slee werd razend populair met haar jeugdboeken, waarin ze onderwerpen als pesten, drugs en discriminatie bespreekbaar maakte voor jongeren, maar ook haar romans voor volwassenen werden een succes. Wat kun jij van haar leren?

Waarom je niet moet wachten met je debuut

Op haar negentiende tekent Lotte Kok bij uitgeverij Prometheus en drie jaar later debuteert ze met haar roman Skydancer. Tijdens het schrijven krijgt ze vanuit haar omgeving de nodige adviezen ‘om nog even te wachten’. Gelukkig laat Kok zich niet snel afleiden en trekt ze haar eigen plan. Lees waarom ook jij je eigen weg moet volgen. 

Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)

John Boyne schreef onder meer De jongen in de gestreepte pyjama. Van dat boek werden wereldwijd 10 miljoen exemplaren verkocht. Naast nog een handvol andere jeugdromans, zoals De jongen op de berg, schreef Boyne ook 11 romans voor volwassenen, waaronder De grote stilte (2015) en Wat het hart verwoest (2017).

Verder in dit nummer
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat). 

    Werk je meer dan een jaar aan een roman, en krijg je toch maar 10% van de inkomsten. (Tenzij je meer dan 4.000 exemplaren verkoopt, dan gaat het percentage omhoog.) De rest is voor de boekhandel (circa 40%), de uitgever en eventueel de literair agent. Hoe eerlijk is dat? Wij vertellen je alles over de inkomstenverdeling in het boekenvak én leggen uit waar de oplossing ligt.  

  • Creëer magie. Een workshop fantasy schrijven. Leer welke soorten fantastische wezens er bestaan, hoe je ze creëert en welke het best passen in jouw verhaal.

  • Schrijftips voor de eerste versie van jouw boek. Zo leg je de basis voor jouw meesterwerk.
     
  • Blik op het verleden. De vraag die voor velen onbeantwoord blijft, is of die ik-verteller terugblikt of niet. Ik-vertellers komen in allerlei maten en soorten. Blikken ze terug op de gebeurtenissen, dan heb je verschillende manieren om dit aan te pakken. Literair journalist Kathy Mathys legt deze manieren uit. 
     
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen. En dan bedoelen we niet tijdschriften doorbladeren, mindmappen of scrollen op nieuwswebsites, maar de wolken observeren en een blinddoek opzetten.
     
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice.
     
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. Lees meer over de drie uitgangspunten als het gaat over schrijfgereedschap. Want welke materialen je gebruikt maakt een groot verschil. Pen en papier zijn je basis. 
     
  • Interview met Simone van der Vlugt. Hoe kies je de juiste details, en hoe verwerk je die in je verhaal? We interviewden schrijfster Simone van der Vlugt.
     
  • En nog veel meer!