Nummer 4 van 2018

Afbeelding

Dit nummer ligt rond 3 augustus in je brievenbus en in de winkel! Nog geen abonnee?

WORD ABONNEE  GEEF SCHRIJVEN MAGAZINE CADEAU

Ritme is essentieel

Ritme is één van de belangrijkste aspecten van het schrijven. In het komende nummer van Schrijven Magazine laat Marjolijn van Heemstra, winnares van de BNG Literatuurprijs, aan de hand van voorbeelden zien hoe je het juiste ritme vindt voor je verhaal of gedicht.

Zo kickstart je je verhaal

Het belangrijkste, zegt Jowi Schmitz, is dat je weet wat voor type schrijver je bent. Heb je dat ontdekt, dan weet je meteen hoe je je verhaal kunt kickstarten. In het komende nummer van Schrijven Magazine trakteert ze je op een stappenplan.

Zo schrijf je literaire non-fictie

Schrijfles non-fictie door één van de meesters in het genre, Frank Westerman, ooit Volkskrant-correspondent in Belgrado (hij was de enige Nederlandse journalist die erin slaagde Dutchbat te bezoeken in het belegerde Srebrenica), maar nu vooral bekend als schrijver van veelvuldig bekroonde non-fictie-boeken. Je leert onder meer hoe je, door een onderwerp net iets anders te benaderen, een écht uniek verhaal kunt maken.

5 essentiële schrijftips van Jonas Jonasson

De Zweedse schrijver Jonas Jonasson (1961) was journalist en had een succesvol mediabedrijf, voordat hij in 2010, op zijn zevenveertigste, debuteerde met de wereldwijde bestseller De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. In het komende nummer van Schrijven Magazine lees je zijn 5 essentiële schrijftips.

Hoe maak je tijd om te schrijven?

Schrijver Ton Rozeman had een baan voor 4 dagen en een dochtertje waar hij 2 dagen per week voor zorgde. Hoe maak je dan tijd om te schrijven?

Wanneer onthul je welk stukje van de puzzel?

In de negentiende eeuw voorzagen schrijvers de lezer meteen van een berg biografische informatie. Tegenwoordig doen we dat anders. Kathy Mathys vertelt wanneer je welk stukje van de puzzel moet onthullen.

Welgemikte schrijftips van Carolina Trujillo

Carolina Trujillo is een zeldzaamheid: ze is niet alleen een rasschrijver, ze is ook een rasdocent die je met een paar welgemikte tips grote stappen laat maken in je ontwikkeling. Ontdek het zelf in het komende nummer van Schrijven Magazine.

Korte verhalen schrijven met Rob van Essen

In deel 3 van zijn serie over korte verhalen schrijven, gaat Rob van Essen de diepte in. Onder meer aan de hand van deze passage:

‘Ach kijk, chagrijnige man leest krant.’
Hij kijkt op. Suzanne, zijn oudste dochter. Ze gaat tegenover hem zitten en schuift het lege bord dat voor haar staat met een bruusk gebaar van zich af.  

De schrijver van deze passage maakt een essentiële fout. Weet jij welke? Je leest het in het komende nummer van Schrijven Magazine.

Wat romanschrijvers kunnen leren van toneelschrijvers

De laatste jaren maken steeds meer toneelschrijvers de overstap naar de roman. Wat opvalt aan hun romans, is hun superieure schrijftechniek. Ze zijn net iets slimmer in het uitspelen van een conflict, schrijven spannender dialogen en de plots zijn dynamischer gemonteerd. Wij vroegen drie ‘overstappers’ naar hun schrijfgeheimen.

En ook nog...

  • Taaltips: de 7 grootste afbreekmissers
  • Begin bij het geheim: tips voor het structureren van je familiegeschiedenis
  • Debutant op leeftijd: Kristof de Muynck (1970) leidde een stormachtig leven voor hij in 2016 indrukwekkend debuteerde.
  • Onze veelgeprezen poëzierubriek Dichter bij het werk, deze keer met dichter Vicky Francken, die in 2017 met haar debuutbundel Röntgenfotomodel de C. Buddingh-prijs won. We bespreken haar gedicht 'Elementair'.
  • De cartoon van Carolina Trujillo
  • Tekstuur Kidlit (kinderboekenschrijver Mireille Geus bespreekt een ingezonden verhaal voor kinderen), Tekstuur Proza (schrijfdocent Yke Schotanus bespreekt een ingezonden kort verhaal of romanfragment)
  • De 15e editie van ons eigen literaire tijdschrift Alice
  • En nog veel meer!
Mis dit nummer niet!

Dit nummer ligt rond 3 augustus in je brievenbus en in de winkel! Nog geen abonnee?

WORD ABONNEE  GEEF SCHRIJVEN MAGAZINE CADEAU