Nummer 3 van 2016

Afbeelding

Schrijven Magazine: het zinderende zomernummer

NU OVERAL VERKRIJGBAAR

Kun je Schrijven Magazine niet vinden in je favoriete boekhandel of kiosk? Vraag ernaar!

DEZE WINKELS VERKOPEN SCHRIJVEN MAGAZINE

WORD ABONNEE      WERF EEN ABONNEE

ELIZABETH GILBERT (ETEN, BIDDEN, BEMINNEN) OVER BETER SCHRIJVEN ÉN BETER LEVEN

Moet je alles - dus ook je vaste baan - opzij zetten voor je schrijverschap? Elizabeth Gilbert (Eten, bidden, beminnen) vindt van niet. "Ik word altijd heel nerveus wanneer mensen me vertellen dat ze hun baan opgeven om een boek te schrijven." Een gesprek over beter schrijven én beter leven. En natuurlijk heel veel schrijftips!

THEMA: (SCHRIJVEN OVER) SEKS!

ZO SCHRIJF JE EEN ONVERGETELIJKE SEKSSCÈNE Een van de lastigste scènes om goed te schrijven is de seksscène. Al snel wordt de scène plat, zoetsappig of cliché. Terwijl een goede seksscène een roman echt onvergetelijk kan maken. Drie thrillerschrijfsters over de do’s en dont’s van een goede seksscène.

DE UITSLAG VAN ONZE GROTE SEKSENQUÈTE Schrijven vrouwen anders over seks dan mannen? En zo ja, herkennen we dat bij geanonimiseerde seksfragmenten? Dat was het uitgangspunt van onze seksenquète. Uit de 442 inzendingen bleek dat de bezoekers van Schrijven Online goed kunnen raden of de erotische fragmenten van een mannelijke of vrouwelijke auteur afkomstig zijn. Maar er waren ook illustratieve missers.

ZIJN JONGE SCHRIJVERS PREUTS? Ronald Giphart noemde het de nieuwe preutsheid: de afwezigheid van seks in bijna alle romans van jonge schrijvers. Of is die vermeende preutsheid juist  een verlangen naar meer verfijning?

SCHRIJFLES VAN TOPAUTEUR STEPHAN ENTER Volgens schrijver Stephan Enter (genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs, de opvolger van de Gouden Uil) is een seksscène niet moeilijker dan een scène over koken, een boswandeling of rugbyen. Een prikkelende schrijfles.

SEX SELLS? In de jaren '60 en '70 baarden schrijvers als Jan Cremer, Charles Bukowski en Anaïs Nin opzien met romans waarin expliciet over seks werd geschreven. Is er een overeenkomst tussen deze baanbrekende romans en de recente bestseller Vijftig tinten grijs?

TOTAAL NIET FUNCTIONELE SEKSSCÈNES: lessen van Jan Wolkers en Gustaaf Peek.

DE JAARLIJKSE SCHRIJFOPLEIDINGENSPECIAL / WIN EEN OPLEIDINGSCHEQUE T.W.V. € 595,-!

Op zoek naar een schrijfcursus of schrijfopleiding? In onze jaarlijkse schrijfopleidingenoverzicht presenteren de belangrijkste schrijfopleidingen ziczhelf. En we geven een opleidingscheque t.w.v. € 595,- weg, te gebruiken voor een masterclass naar keuze bij de Querido Academie! Meer informatie over hoe je die cheque kunt winnen, vind je in het zomernummer van Schrijven magazine!

TEST: SCHRIJVERSSOFTWARE | OVERSTAPPEN OP NON-FICTIE? | VERNUFTIGE TAALTIPS | HEEL VEEL SCHRIJFTIPS | EN NOG VEEL MEER!
 • Voor jou GETEST: SCHRIJVERSSOFTWARE. Met gebruikerservaringen van schrijvers als Walter van den Berg en Niels 't Hooft.
 • Schrijftips van supertalent Wytske Versteeg.
 • "Het is niet in de woorden zelf dat de magie ligt, wel in de schaduw van de woorden," zegt schrijver Colm Tóibín. Met andere woorden: sommige dingen moet je juist níet vertellen. Je verhaal wordt er alleen maar sterker van. Schrijfster en recensent Kathy Mathys laat zien hoe je dat doet.
 • Het hoeft niet altijd spectaculair te zijn Marloes Kemming en Thomas Verbogt leggen uit hoe je "het gewone" omzet in een goed verhaal.
 • Moeten fictie-schrijvers overstappen op non-fictie? Literaire non-fictie is bezig aan een onstuitbare opmars. De bestsellerlijsten worden gedomineerd door de waar gebeurde verhalen van auteurs als Annejet van der Zijl en Jan Brokken. Is non-fictie de reddingsboei voor (slecht verkopende) fictie-schrijvers? Of maakt het niet uit wat voor genre je beoefent, hangt het gewoon af van je schrijfkwaliteiten?
 • 5 vernuftige taaltips.
 • Langs de rock 'n Roll-meetlat: het bijzondere verhaal van Jerry Hormone, de langharige punkrocker en dandy die ooit met de band The Apers door Europa en Amerika toerde, zijn huur betaalt met het schrijven van verhalen voor de immens populaire Borre-kinderboekenreeks, én recent debuteerde met de spraakmakende verhalenbundel Het is maar bloed.
 • In onze rubriek 'Iedereen kan schrijven' lees je het verhaal van Isabelle de Ridder, die in maart debuteerde met een kinderboek.
 • De column van Judith Visser.
 • De column van schrijfcoach Lex Jansen (oud-uitgever De Arbeiderspers). 
 • De cartoon van Carolina Trujillo.
 • En natuurlijk vind je in dit nummer ook onze veel gelezen vaste rubrieken: Taaltrivia, Tekstuur Kidlit (kinderboekenschrijver Mireille Geus bespreekt een ingezonden verhaal voor kinderen), Tekstuur Proza (schrijfdocent Yke Schotanus bespreekt een ingezonden kort verhaal of romanfragment) en Dichter bij het werk, waarin Remco Ekkers een dichter (deze keer Hedwig Selles) interviewt over zijn/haar werkproces. 
 • Én de tweede editie van ons eigen literaire tijdschrift Alice.
Verschijningsdatum

NU OVERAL VERKRIJGBAAR

Kun je Schrijven Magazine niet vinden in je favoriete boekhandel of kiosk? Vraag ernaar!