Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Administratie
 • Stagiair
 • Redacteur
 • Uitgever

Wekelijkse schrijfopdracht #495 - Onbeschrijfelijk

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, Anna Strijbos en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 495e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Schrijfopdracht #495 - Onbeschrijfelijk

Door Nadine van de Sande

Er zijn momenten en/of kunstwerken die zoveel indruk op je maken, dat je er geen woorden voor kan vinden. Maar ooit komt daar het moment dat je dat in een scène van een boek toch wil proberen. “Ik hou zoveel van jou dat ik er sprakeloos van word.” Wat jammer dat de oprechtheid daar onmiddellijk uit verdwijnt omdat het zo cliché klinkt…

Daarom gaan we deze week oefenen met het omschrijven van iets waar eigenlijk geen woorden voor zijn. Voor die keer dat je zo’n groots moment het nodige gewicht moet geven, zonder het meteen overdreven of een als een hyperbool te laten klinken.

Als opzetje mag je dit muziekstuk gebruiken. Smaken verschillen natuurlijk, maar de meeste luisteraars worden hier sprakeloos van. Als ze in de reacties toch woorden aan hun gevoel proberen te geven, komen daar hele ‘grote woorden’ uit: “Zin van het leven.” “Ultieme hoop.” “Alle emoties die een mens kan voelen.” “Klinkt als het betreden van de hemelpoort.”
Of ze delen een van de meest belangrijke of dierbare herinneringen aan een geliefde of een moment dat hun leven veranderde.

Laat dat je kapstokje zijn voor deze pittige opdracht: als je iets onbeschrijflijks probeert te schrijven, zoek het dan in:

 • ‘Grote’ dingen
 • Diepgaande emoties
 • Belangrijke herinneringen
 • Gedetailleerde sfeeromschrijvingen

Meld even bij de opdracht of je de inspiratie uit het muziekstuk (‘Arrival of the birds’) hebt gehaald of niet: dat kan voor andere lezers handig zijn voor het ‘vertalen’ van de inspiratie. Dat is wel handig bij een opdracht als deze😊

Het maximale woordenaantal is 500.

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

 • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
 • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
 • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Nadine van de Sande is freelance copywriter en schrijfster. Op verhaalentaal.blog post ze wekelijks een uitgebreide tip voor creatief schrijven. Daarnaast doceert ze een cursus autobiografisch schrijven bij de Ondernemersschool. Als manuscriptredactrice en schrijfcoach helpt ze schrijvers het beste uit hun werk te halen.

Banner Schrijven Magazine