Lid sinds

6 maanden 3 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

Wekelijkse schrijfopdracht #475 - “Ik heb geen (goede) zin.”

 

Arthur De Lange zit voor zijn bureau. Zijn haar erg verward alsof hij het al dagen niet gekamd heeft. Duizenden papiertjes liggen door heel de kamer heen om zo de laatste zin van zijn boek te kunnen vinden. Grote wallen onder zijn ogen alsof hij al dagen niet meer heeft geslapen.

Met een warme tas koffie in zijn hand valt hij in slaap. De koffie valt over zijn schoot. Hij slaat een vloekende kreet uit. Arthur ziet in dat dit geen zin meer heeft en na 5 dagen aan zijn bureau te hebben gezeten, staat hij op. Eerst gaat hij een lekkere lange douch nemen. Arthur wilt namelijk de zweet, stress en koffie geur van de afgelopen dagen van zijn lijf wassen. In de douche beginnen woorden door zijn hoofd te spoken.

Het einde, de stopzetting, de sluiting. Alle woorden passen bij zijn zin maar verder dan die woorden komt hij nog steeds niet.

Na zijn lange douche kruipt hij eerst in zijn lekker warme bed. Een bed dat hij al 5 nachten niet meer gezien heeft. Na vijf minuten lekker in bed te liggen wordt hij klaar wakker. Deze keer spoken er geen woorden door zijn hoofd, maar beelden. Een stopbord, een bord dat zegt verboden toegang, een groot kruis, een einde van een weg.

Weer beelden die allemaal perfect zijn, maar weer stopt het bij één beeld of woord rond hetzelfde thema.

Uiteindelijk valt Arthur in een rusteloze slaap. Woorden mompelen uit zijn mond, beelden spoken door zijn hoofd. Tot de rust eindelijk weerkeert in zijn hoofd en de afgelopen dagen worden verwerkt. Hij valt met de minuut dieper en dieper in slaap. Tot hij zo diep slaapt dat Doornroosje er niks bij is.

Twaalf uur later wordt hij eindelijk wakker. Volledig uitgerust, stretcht hij zich lekker uit. Zijn hoofd compleet leeg, zijn lichaam ontspannen. Hij denkt aan de hoeveelheid koffie van de afgelopen dagen en besluit toch maar te gaan voor een theetje. Lekker kamille thee dat is goed om de rust te vinden. Arthur merkt dat hij zelfzorg nodig heeft.

 

Hij besluit dus op zelfzorg in te zetten. De douche, de slaap en de thee waren al een goed begin, maar is nog niet voldoende om zijn writer’s block te doen oplossen.

Arthur besluit zijn jas aan te doen en lekker naar buiten te gaan. Hij zet één voet buiten en stapt in een plas voor de deur. Het heeft net geregend en de geur maakt zijn hoofd nog rustiger. Hij wordt wel niet blij als hij beseft dat hij nog geen schoenen aan heeft. Zijn voeten staan ondertussen allebei in de plas staan. Zijn sokken zijn doorweekt, hij voelt de stof zich vast zetten rond zijn voet. Snel doet hij zijn sokken uit, maar in plaats van naar binnen te lopen om zijn schoenen aan te doen loopt hij door. Hij loopt door op zijn bloten voeten. Met zijn hoofd tussen de wolken loopt hij het bos in. Hij voelt zich vrij, het zand onder zijn voeten zorgt ervoor dat hij de laatste zorgen vergeet.

Arthur ademt eens goed in en uit. Gaat op een vochtige boomstronk zitten en blijft daar op zijn ademhaling letten. Één voor één sijpelen de woorden naar binnen. Bij iedere ademhaling wordt het duidelijker en duidelijk.

Het einde van het pad loopt door in een bos en dat is waar hij zichzelf ontdekt.

Zijn zin is af. Na uren lang te denken en te denken moest Arthur gewoon eens denken aan zichzelf. Wat wilt hij, waar heeft hij behoeften aan in plaats van zo snel mogelijk zijn boek af te hebben.

Het einde van het pad loopt door in een bos en dat is waar hij zichzelf ontdekt. Dichter bij de realiteit kan het einde van zijn boek niet liggen. Nu op naar een nieuw begin. Deze keer zonder zichzelf uit het oog te verliezen.

 

 

Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Nala, welkom op het forum. Je bent enthousiast begonnen. We mochten 350 woorden gebruiken, jij hebt bijna het dubbele gebruikt. Kijk eens kritisch wat je kunt schrappen. Je schrijft nu bijvoorbeeld drie keer dat je hp al vijf dagen niet geslapen heeft. Voorkom herhalingen. Probeer alle alinea's eens tot twee zinnen terug te brengen. Bekijk wat echt belangrijk is voor het verhaal. 

Deze keer spoken er geen woorden door zijn hoofd, maar beelden. Een stopbord, een bord dat zegt verboden toegang, een groot kruis, een einde van een weg.

Informatie waar je verder niets mee doet, kun je beter weglaten. Als ze in de film bijvoorbeeld inzoomen op een mes, dan wordt daar later iets mee gedaan. 

Na uren lang te denken en te denken moest Arthur gewoon eens denken aan zichzelf.

Drie keer denken in deze zin leest niet lekker, maar deze hele alinea kun je voor mijn gevoel schrappen. Je hebt eerder al gezegd dat hij op zelfzorg moet inzetten.

Arthur wilt, wat wilt hij -->  wilt moet natuurlijk wil zijn.

Douch = douche

De zweet --> het zweet

5 dagen, 5 nachten --> mooier is het om vijf te schrijven. Getallen schrijf je in een verhaal meestal voluit.

Kamille thee --> kamillethee

Laatste zeurtje: verzin een eigen titel. Je hebt nu de titel van de opdracht gebruikt. Het nummer van de opdracht is 474. In het overzicht staat wel 475, maar als je opdracht opent, zie je het juiste nummer: 474.

 

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Nala, 

Je gebruikt in deze tekst veel meer woorden dan het woordenaantal dat was aangegeven. Dat is op zich geen ramp, maar een verhaal kort houden zorgt er ook voor dat je de ruimte niet hebt om lang uit te wijden over de details. En dat is helaas de valkuil waar je in getrapt bent.

Schrijven is schrappen en dat schrappen kan een hele kunst zijn. Een paar dingen om mee te nemen:
* Je hoeft niets toe te lichten als iets al voor zich spreekt. De woorden 'alsof' en  'namelijk; zijn hier (in dit verhaal, maar ook in het algemeen) vaak boosdoeners.  
Zijn haar erg verward alsof hij het al dagen niet gekamd heeft. --> Zijn ongekamde haar staat alle kanten op.
Grote wallen onder zijn ogen alsof hij al dagen niet meer heeft geslapen --> Hij heeft grote wallen onder zijn ogen. 
Eerst gaat hij een lekkere lange douche nemen. Arthur wil namelijk de zweet, stress en koffie geur van de afgelopen dagen van zijn lijf wassen. --> Arthur verlangt naar een douche om alle viezigheid en stress van de afgelopen dagen weg te wassen.  
Dat scheelt niet alleen woorden, je laat de verbeelding van de lezer het werk doen. Als je dat voor elkaar krijgt is toelichting niet meer nodig. 

* Bedenk: algemene beleving of belangrijk detail?
Kan je iets samenvatten onder het mom van: "Het schrijven lukt niet?" (De inspiratie was al dagen weg en Arthur voelde zich vies en sloom.) doe dat dan zo vaak mogelijk. 
Als er een belangrijk detail in het verhaal zit, licht dat dan uit. Dat zijn goede momenten om ergens op in te zoomen. Stel dat die hete koffie omvalt en brandwonden veroorzaakt, dan gebeurt daar meer mee, en kan je daarover vertellen. Gebeurt er weinig met een detail. dan kan je het helemaal weglaten, of van één enkel detail gebruik maken om de sfeer te onderstrepen (Zelfs de koffie smaakte die dag vreselijk.) 

Dan kom je al een heel eind :) Schrijven met sfeer vergt enige oefening en kan erg lastig zijn, maar laat je niet ontmoedigen!

Dit stuk:

Met zijn hoofd tussen de wolken loopt hij het bos in. Hij voelt zich vrij, het zand onder zijn voeten zorgt ervoor dat hij de laatste zorgen vergeet.

Arthur ademt eens goed in en uit. Gaat op een vochtige boomstronk zitten en blijft daar op zijn ademhaling letten. Één voor één sijpelen de woorden naar binnen. Bij iedere ademhaling wordt het duidelijker en duidelijk.

Het einde van het pad loopt door in een bos en dat is waar hij zichzelf ontdekt.

 

is helemaal niet slecht, maar raakt een beetje verloren in de rest van de omschrijvingen. Ga dus net iets meer in op de 'kantelpunten' in je plot en je kan vast een tekst schrijven die zowel de sfeer omschrijft als kort en krachtig is. 

Groet, 

Nadine

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Nola,
Alle elementen voor een goed verhaal zijn er.
Nu nog zodanig schrappen dat alleen wat essentieel is over blijft.
De gedachte dat je een zin vaak te ver zoekt en dat je best dicht bij jezelf blijft, vind ik herkenbaar.

Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dag Nala,

Wees welkom. Ik ben benieuwd naar je verhalen en je reacties op de verhalen van anderen. Veel plezier bij het lezen en schrijven.

Fief heeft je al op wat foutjes gewezen en de schrijfcoach gaf tips. Daar kun je mooi je voordeel mee doen. Ik vind het ook wat lang en langdradig en veel spannends gebeurt er niet.Maar al doende leert men.

Puntjes:
tas koffie > voor Nederlanders boven de rivieren klinkt dit vreemd.
koffie geur, Kamille thee koffiegeur en kamillethee. Pas op voor de Engelse ziekte
Zijn voeten staan ondertussen allebei in de plas staan. > - staan
Met zijn hoofd tussen de wolken > in de wolken

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid

Ik sluit me aan bij bovenstaande feedback. Een verhaal vol potentie, dat wat oefening en schrappen nodig heeft, maar daar is deze site voor bedoeld. Ik ben benieuwd naar een volgende bijdrage van jouw hand.