Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Administratie
  • Stagiair
  • Redacteur
  • Uitgever

Wekelijkse schrijfopdracht #448 - De Samoerai

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Yvette Hazebroek, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Rachel Kabelaar, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, Anna Strijbos en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 448e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #448 - De Samoerai

Door Nadine van de Sande

Je kent ze waarschijnlijk wel vanwege hun woeste reputatie en indrukwekkende harnassen: de samoerai. Dit waren krijgers in het oude Japan. Maar wist je dat je hun training bijna meditatief zou kunnen noemen? Samoerai werden naast vechten ook opgeleid in kalligrafie en bloemschikken. Heel simpel gezegd: als samoerai werd je ook getraind om de schoonheid van het leven op te merken. Tel daar het legendarische eergevoel van de samoerai bij op en je hebt iemand van wie je zou kunnen zeggen: dat is een krijger die de uitkomst van een gevecht niet hoeft te vrezen. Hij heeft een doel wat hij waard vindt om voor te sterven en heeft voldoende schoonheid van het leven meegekregen om te kunnen zeggen: “Ik heb een mooi leven gehad, het is goed zo.”
Deze week schrijf jij over jouw samoerai: een personage dat de uitkomst van het centrale conflict niet vreest: het doel om voor te vechten is belangrijk dan de uitkomst zelf. 

Aandachtspunten:

  • Je personage hoeft geen gevecht van leven of dood aan te gaan, maar wel met een (narratief) conflict worden geconfronteerd dat een leven (het eigen of dat van een ander) volledig op zijn kop kan zetten. Er moet iets belangrijks op het spel staan. 
  • Je personage koestert geen wrok of allesverzengende haat: het leven als geheel is immers mooi (geweest). 
  • Deze samoerai kan onverschrokken lijken. Dat is niet erg, maar maak van je personage geen onverwoestbare, emotieloze robot. Je schrijft nog altijd over een mens. Zoek daar een balans in. 

Het maximale woordenaantal is 500.

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Nadine van de Sande is freelance copywriter en schrijfster. Op verhaalentaal.blog post ze wekelijks een uitgebreide tip voor creatief schrijven. Daarnaast doceert ze een cursus autobiografisch schrijven bij de Ondernemersschool. Als manuscriptredactrice en schrijfcoach helpt ze schrijvers het beste uit hun werk te halen.

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hallo schrijvers, 

Om een misverstand recht te zetten of te voorkomen: je hoeft niet per se over een daadwerkelijke samoerai te schrijven. Zolang het personage maar aan de bovenstaande aandachtpunten voldoet, is het prima. 

Excuses voor de eventuele verwarring en veel plezier en succes met schrijven!

Hartelijke groet, 

Nadine