Lid sinds

4 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Administratie
 • Stagiair
 • Redacteur
 • Uitgever

Wekelijkse schrijfopdracht #443 - Schiet niet op de pianist

28 februari 2023 - 9:00

 

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Yvette Hazebroek, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Rachel Kabelaar, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, Anna Strijbos en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 443e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #443 - Schiet niet op de pianist

Door Marc Kerkhofs en Mili van Veegh

Vandaag moet je als schrijver tegen een stootje kunnen. Te vaak gebeurt het dat hetgeen je personages in de mond legt, wordt verward met auteurs opvattingen. Sommigen proberen daarop te anticiperen en zetten iets van een disclaimer aan het begin van hun verhaal. Stel dat jij nu eens een verhaal hebt geschreven dat de zogenoemde sneeuwvlokjes tot stampvoeten en zwaaiende vuistjes kan aanzetten. En stel, stél dat jij nogal begaan bent met je imago en de perceptie die de buitenwereld van je heeft; hoe zou jouw disclaimer er dan uitzien? Verontschuldig je je voor het ‘n-woord’ dat een van je personages gaat bezigen? Ga je je verontschuldigen omdat melk wit is, dus racistisch? Haal je de tijdsgeest aan? Of kan het je eerlijk gezegd aan de reet roesten? Kom op, slijp die pennen. Vandaag gaan we ons niet bezig houden met politieke correctheid, alleen met pure schrijflust.
300 ‘tartende’ woorden (inclusief de disclaimer) moeten volstaan om adepten van wokeness op het puntje van hun stoel te krijgen, voel je eens onveilig …

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

 • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
 • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
 • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Hostwriters is het schrijfbureau van Marc Kerkhofs en Mili van Veegh. Zij staan schrijvers bij in de redactie van teksten. Ze geven tevens TWIST uit, het kwartaal eMagazine voor ongewone verhalen, kosteloos te lezen en te downloaden via deze link

 

ELF

Lid sinds

2 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
28 februari 2023 - 18:21

dank

ELF

Lid sinds

2 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
1 maart 2023 - 11:13

Dank je. Ik moet mijn verhaal nog gaan aanpassen om de disclaimer erin te passen.

 

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
5 maart 2023 - 16:28

 

Dankwoord M&M

Disclaimer:

Wanneer je door  SOL wordt gebombardeerd tot ‘schrijfcoach’ en dus ergens een ‘jurybril’ opzet, is het meestal de gewoonte om enigszins diplomatiek te werk te gaan om de deelnemers aan een schrijfevent vooral niet al te veel te bruuskeren. Hoewel Mili en ik afspraken ons daar niet aan te storen en vol voor onze mening te gaan, blijkt bij nalezing van de geleverde commentaren dat we niet echt uit de bocht zijn hoeven te gaan. Mocht dit alsnog gebeuren in ons dankwoordje, dan zijn jullie bij deze gewaarschuwd.

Waar waren de verachtelijke en ook dikke cis-vrouwen en cis-mannen, bij voorkeur zij verwend met veel pigment? De deugneuzen en de inclusieven? Zij die verhaalden over cursussen waarin je je burn-out kunt uithuilen over klimaatveranderingen? Zij die zich losrukten van schilderijen en wegdekken om kond te doen van de teloorgang van onze planeet? Waar waren zij die boeren aan  rieken spietsten?

Ondanks onze oproep blijkt de ‘taalzuivering’ zich toch te hebben doorgezet bij de vogelvrijen onder de kunstenaars: de schrijvers. Komt het omdat we zelfkritisch zijn of sluipt het woke-bloed dan toch waar het niet hoort te gaan?
Voelen de van de pot gerukte schrijverTjes zich plots onwennig in een speeltuin waar nergens een bordje staat ‘verboden op te klimmen’? Zijn jullie cryptoveganisten die zich in een Michelin-keuken plots tegoed doen aan foie gras? Zullen wij ons gedachtegoed met hand en tand verdedigen, de schuld op onze protagonisten schuiven en verder voor de rest van ons leven onbeschaamd de dingen bij naam noemen, zonder aan geschiedvervalsing te doen? Ja? Ja!

Houd dan altijd onze favoriete afkorting in gedachten: EWTTS*

Wat we eigenlijk zeggen willen: bedankt voor jullie enthousiaste schrijfsels.

Marc & Mili

*Everything woke turns to shit

 

Gi

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
5 maart 2023 - 17:08

Yes!