Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Administratie
 • Stagiair
 • Redacteur
 • Uitgever

Wekelijkse schrijfopdracht #417 - Maskers

 

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Yvette Hazebroek, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Rachel Kabelaar, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, Anna Strijbos en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 417e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #417 - Maskers

Door Nadine van de Sande

De uitdrukking ‘een masker dragen’ wordt in alledaagse taal vaak gebruikt om aan te geven dat iemand zich anders voordoet dan diegene is. Maar een fysiek masker bestaat natuurlijk ook. In de oudheid werden ze voor allerlei rituelen gebruikt. Tegenwoordig zijn ze een aanvulling op een verkleedpartijtje of kan je je ermee vermommen als je iets slechts van plan bent. 
In de opdracht van deze week ga je een figuurlijk masker met een letterlijk masker combineren. 
Je personage moet op een bepaald moment een fysiek masker dragen. Zodra het dat op- of afdoet moet een medepersonage zich afvragen wat de ware motieven van je personage zijn. Het moet zich dus afvragen of je hoofpersonage ook een figuurlijk masker draagt. 
Dat mag, maar dat hoeft niet: de vraag of dat zo is, moet centraal staan in je verhaal. 
Als dat zo is, mag je zelf bedenken wat dat al dan niet voor (directe) gevolgen heeft voor het verhaal. 
Omdat het uitgangspunt van deze schrijfopdracht symboliek betreft, komt er nog een uitdaging bij. 
Beschrijf het masker en gebruik die symboliek in het verhaal. Bijvoorbeeld:

 • Een babymasker weerspiegelt een kinderachtige persoonlijkheid van een volwassene.
 • Een leeuwenkopmasker laat zien dat je personage wild is of wilde bedoelingen heeft.

Deze uitdaging is optioneel. Als je hiervoor kiest, zorg er dan wel voor dat je clichés vermijdt en de symboliek er niet te dik bovenop ligt. 

Het maximale woordenaantal is 800. 

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

 • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
 • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
 • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Nadine van de Sande is freelance copywriter en schrijfster. Op verhaalentaal.blog post ze wekelijks een uitgebreide tip voor creatief schrijven. Daarnaast doceert ze een cursus autobiografisch schrijven bij de ondernemersschool.