Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Administratie
 • Stagiair
 • Redacteur
 • Uitgever

Wekelijkse schrijfopdracht #412 - plotseling besef

 

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Yvette Hazebroek, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Rachel Kabelaar, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, Anna Strijbos en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 412e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #412 - plotseling besef

Door Nadine van de Sande

Er zijn van die momenten dat er iets gebeurt, maar je pas dagen, weken, of zelfs maanden later beseft dat dat echt gebeurd is of wat dat in de praktijk betekent. Dan lijkt de wereld even stil te staan, valt de grond onder je voeten weg of lijkt het alsof alle ellende plotseling van de wereld is verdwenen. Deze week ga je over zo´n moment schrijven: het moment van een plotseling besef. 
Met deze opdracht kan je verschillende kanten op. Een aantal voorbeelden:

 • Al maanden weten dat je zwanger bent, maar pas echt beseffen dat je moeder wordt na een eerste echoscopie;
 • Een geliefde is overleden, maar je beseft pas dat die er echt niet meer is als je na een week voor het eerst weer langs zijn huis rijdt en niet meer op bezoek kan gaan;
 • Al maanden een vakantie hebben geboekt, maar pas doorhebben dat je echt op vakantie gaat als het vliegtuig landt op de plaats van bestemming. 

Je mag maximaal 800 woorden gebruiken voor deze opdracht. Gebruik die ruimte ook om uit te leggen waarom dat plotseling besef zo intens wordt beleefd door je personage. 
Schrijf bijvoorbeeld hoe het voor de aanstaande moeder moet voelen om te beseffen dat ze moeder wordt nadat ze drie miskramen heeft gehad en wat er dan door haar heen gaat. Welke herinneringen komen terug? Ze zal waarschijnlijk meerdere emoties voelen. Probeer op die manier het besef zoveel mogelijk context en gewicht te geven. 

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

 • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
 • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
 • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Nadine van de Sande is freelance copywriter en schrijfster. Op verhaalentaal.blog post ze wekelijks een uitgebreide tip voor creatief schrijven. Daarnaast doceert ze een cursus autobiografisch schrijven bij de ondernemersschool. 

 

Lid sinds

5 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Dit gaat niet over Nadine, maar bij vorige gelegenheden merkte ik dat snelle inzendingen soms door de coaches niet becommentarieerd worden. Het simpelste zou zijn dat ze naar de tijdsaanduiding kijken en dan chronologisch hun feedbacks geven. Dan komt iedereen aan bod. Deze keer ben ik dus logischerwijze eerst aan de beurt.