Lid sinds

9 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

#400 - Professor Pienter

Weer een afwijzing. Wat is het dit keer? 'U heeft onvoldoende ervaring, mevrouw Pienter.' Ik voel de woede omhoog borrelen en mijn bloedtemperatuur tot kookpunt stijgen. Onvoldoende ervaring?? Hoe komen ze erbij? Hebben ze mijn CV en brief wel goed gelezen?

Twintig jaar zit ik in het onderwijsvak! Na jarenlang hard studeren en doorleren. Als enige in mijn maffe familie met de titel van professor! Nog kom ik niet verder dan onderwijsassistent op de universiteit met een magere jaarcontract en een ieniemienie huurflatje. Het is dieptriest. ‘Niet genoeg budget’, roept mijn baas, als ik met ideeën kom of vraag om studenten extra te begeleiden. Waar gaat al dat geld heen? Het is toch voor onderwijspersoneel bedoeld? Ik begrijp het niet meer; de hele maatschappij is naar de filistijnen.

Ik staar vanaf mijn tweedehandse bank die mijn hele woonkamer vult, somber naar de boos in de hoek gesmeten verfrommelde prop. Wat kan ik doen? De zoveelste klacht indienen, naar het Malieveld of een kritische blog schrijven? Kan ik ooit al mijn gezwoeg, onzekerheden en angsten achter me laten? Waarom lukt het mij als echte, slimme Hollandse meid niet? Waarom is het zo ondoorgrondelijk?

‘Positief denken, onvoorwaardelijk van jezelf houden, dankbaar en tevreden zijn. Dan straal je en trek je het vanzelf aan. Dat is het geheim. Het heeft niets te maken met wat je bent of waar je vandaan komt’, had die troela naast me, mysterieus knipogend, vol overtuiging gefluisterd tijdens een studiedag.

Zo simpel?

Zij heeft makkelijk praten in dit linkse land. Hoe kan ik positief en tevreden blijven na de duizendste afwijzing en hoe moet ik dit vol houden? Mijn tranen vloeien, met hartverscheurende hortende en stotende snikken. Verloren, totdat ik keihard mijn glas tegen de wand gooi, het spat met een harde knal in duizend stukjes uiteen. Zo; dat lucht op.

 

Lid sinds

1 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hey haring, klinkt als een frustratie. Met veel vragen. Op zich goed uiteraard. Echter als lezer deel je ofwel de frustratie of knap je ervan af. Ik weet niet wat het geheim is? Maar wie weet dat wel? Leven is een mysterie, en op zich daardoor een geheim, wat je op die manier wel brengt ;)

Er ontbreekt wat, een twist of een 'outcome'. Al denk ik dat voor een breed thema als 'een geheim' 300 woorden erg uitdagend zijn (tenminste zo ervoer ik het zelf en gaf op)

 

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Haring, het is een deprimerend verhaal. Het glas is bij jouw hp overduidelijk half leeg. Positief denken zou inderdaad het geheim kunnen zijn. Life is a bitch, then you die.

‘Niet genoeg budget.’, roept mijn baas, ---> de punt achter budget hoort er niet.
waar je vandaan komt.’, had die troela naast me  ---> hier idem

Lid sinds

1 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hey Haring, de frustratie is goed geschreven. Persoonlijk denk ik dat discriminatie of racisme hier het geheim is. Wanneer dat zo is, dan komt dat er niet helemaal uit. En als ik er naast zit, dan heb ik de clou gemist.

GG

Lid sinds

7 maanden 2 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Haring, ik hoop voor jou dat dit geen (semi)autobiografisch verhaal is, het is inderdaad wat somber. Als iemand die haar hele leven 180 graden om heeft moeten draaien, kan ik je vertellen dat positief denken zeker helpt. Als dat wat meer naar voren had gekomen, had ik waarschijnlijk meer behoefte gehad om door te lezen. De somberheid laat mij afhaken, sorry :-(

Lid sinds

1 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

De clou is duidelijk de échte Hollandse meid. De hp is de dupe van positieve discriminatie of van boomerhaat. Maar dat kun je niet uitspreken zonder terechtgewezen te worden met alle zes je vinkjes in je huurflatje. Een verboden frustratie.

Lid sinds

9 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

Hallo allemaal,

Heel hartelijk dank voor al jullie reacties en tips.

Sorry, dat het een niet heel positief verhaal is. Gelukkig niet autobiografisch, maar wel naar waarheid (helaas).

De clou is dat het een schijnbaar intelligent persoon is, maar desondanks niet uit kan vogelen waarom haar iets niet lijkt te lukken of een andere aanpak/benadering daarin kan vinden. Ze kan dat geheim maar niet ontrafelen (misschien is het wel simpeler dan ze denkt) en neigt naar het buiten zichzelf (in de maatschappij) te zoeken. Waarbij de frustratie een mogelijk ongewenste vorm aanneemt.

@Debby: wat goed van je! Ik begrijp je wel en ben het eens met je over het positief denken.

 

Lid sinds

5 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Haring, je nam me (helaas) mee in je frustratie en wel zodanig dat het glaswerk bij mij ook sneuvelde. Toen nam ik een biertje, rechtstreeks uit het flesje, en liet het allemaal bezinken. Ik onderschrijf dan ook je boodschap over positief denken.
 

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ik dacht dat het geheim misschien was dat ze zelf niet handig omgaat met discriminatie? Ik vond de opmerking dat alles naar je toekomt als je ervoor openstaat erg grappig in deze setting. Zo weinig wetenschappelijk verantwoord. Dat versterkt mijn idee dat dit verhaal gaat over vooronderstellingen die niet vanuit weten komen.

Lid sinds

9 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

Beste Ton en Odile,

Hartelijk dank voor jullie bijzondere reacties!

@Ton: weet niet of het een verkapt compliment is dat je zo bent opgegaan in het verhaal? Ben blij met de uitkomst. Please, stay positive!

@Odile: 'Zo weinig wetenschappelijk verantwoord', maakt me aan het lachen, dank je. Ik wist niet dat we wetenschappelijk verantwoorde verhalen dienden te schrijven? Het klopt wel, hoor; al mijn verhalen zijn fictie (in dit geval wel gebaseerd op waarheid), dus zeker niet wetenschappelijk verantwoord (mocht je dat nog niet weten). Voorts, kan het kwaad? Als hard werken bijvoorbeeld niet het gewenste resultaat oplevert om ook positief proberen te blijven? Weet jij een alternatief?

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Het ging alleen maar over de opmerking dat je het positieve naar je toe trekt. Dat is niet iets dat in wetenschappelijke kringen thuishoort. Het ging niet over je hele verhaal en alleen maar over die ene personage. Maar het is juist leuk om een niet wetenschappelijk klinkende boodschap in zo'n setting te horen. Positief blijven daarentegen kun je wel onderzoeken wat het effect daarvan is.