Lid sinds

2 maanden 2 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

#398 Fin Noire

 

Ik lik het sap van mijn vingers en koester de stille hoop, dat de bessen toch niet zo eetbaar waren als gedacht en me pijnloos laten sterven. Op een steenworp afstand oogt het vakantiehuisje mistroostig. De afbrokkelende schoorsteen torent als een baken boven de verrotte houten planken uit.

“Rooksignalen!” roep ik ineens. Mijn handen grijpen vluchtig in het struikgewas en verzamelen zoveel mogelijk natte bladeren en dennennaalden. Bekrast met striemen van doorns en met m’n rugzak half gevuld, stuit ik plots op een teken van leven in het doodse woud: een kaart. Hij zit vol scheuren en rode vlekken – van mijn bloed of dat van een ander – maar is wonderbaarlijk genoeg leesbaar.

Met de vondst sprint ik terug naar de warmte van mijn gehuurde onderkomen. Haastig vouw ik de kaart open op de keukentafel en richt het lampje van mijn telefoon op de plek waar ik noodgedwongen al wekenlang woon. De no signal-melding knippert op het verlichte scherm, alsof die de spot met me drijft.

Mijn nagelloze wijsvinger volgt zorgvuldig de paden die naar het chalet leiden. Ik zie de verharde weg waar ik mijn pick-up truck eergisteren achterliet en de twee wandelroutes die op niets uitkwamen. Penstrepen markeren alle toegangswegen met zwarte kruizen, alsof ze daar abrupt eindigen. Er staan notities in het Frans bij.

pas de signal, pas d’electricité, étoiles disparu

Wanhopig probeer ik mij iets te herinneren van het Franse vocabulaire, maar mijn gedachten zijn warrig. Aan de andere kant van het raam kruipt de duisternis richting het vakantiehuis. Het is ijzig stil.

beaucoup d’impasses, jours sombres, pas d’oiseaux

Er loopt een rilling over mijn rug wanneer ik de meest opvallende markering zie. Grote, donkere cirkels hebben de kaart plaatselijk doorboord en tonen de blokhut omringd door een dreigende krans. Het woord dat ernaast in dikke hoofdletters is geschreven, begrijp ik wel.

FIN

Ineens klinkt buiten een zacht geritsel tussen de bomen, gevolgd door een laag gegons dat resoneert in mijn hoofd. Ik hou mijn adem in en zet zonder te gillen het lampje van de telefoon uit. Deze nacht is gitzwart.

 

Lid sinds

3 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Boekwens, een indrukwekkend debuut. Welkom op het forum.
Vanaf het vinden van de kaart intrigeer je mij met je verhaal, maar de inleiding laat me met een aantal vragen achter. Waarom wilde hij pijnloos sterven en waarom greep verzamelde hij nog snel de natte bladeren en naalden? Hoe komt het dat zijn vinger geen nagel heeft? Dit wordt verder in het verhaal niet meer uitgelegd. Het is wellicht een gedeelte uit een groter geheel. Als je het echter als kortverhaal gebruikt, zou ik onnodige informatie weglaten.
Ik vind het echter mooi geschreven en het leest prettig. Het maakt me nieuwsgierig naar het vervolg. 
 

Lid sinds

2 maanden 2 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Hallo Fief,

Bedankt voor je reactie! Je hebt me door, haha. Ik heb altijd een heel verhaal in m'n hoofd en dan moet ik gaan inkorten. Wellicht dat de nood van de hoofdpersoon nog niet genoeg overkomt. De blaadjes en naalden zijn om rooksignalen mee te maken, voor hij/zij plots de kaart vindt. Sommige dingen heb ik wel bewust open gelaten, zoals de vingernagel, om je te laten raden en zelf te laten invullen hoe dat gebeurd is. Misschien is dat niet handig. Ik neem je tips mee, het is goeie feedback!

Lid sinds

1 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha Boekwens, wat een spannend verhaal heb je ingestuurd! De ingrediënten voor een langer verhaal of zelfs een boek zijn duidelijk aanwezig. Je kunt goed spannende dingen bedenken. Voor dit korte verhaal vind ik het een beetje een overload. Ik denk bijna na elke zin denken: huh? Waarom? Ik mis uitleg door woorden of door te ‘laten’ zien. Daardoor lijken alle spannende dingen losse gegevens te zijn. Misschien kun je een volgende keer bij zo’n korte tekst meer verbinding in krijgen. Er mag zeker een raadsel in zitten, maar te veel dingen die de lezer niet begrijpt, kan deze doen afhaken. Kun je hier iets mee? Ga zeker door! Ik ben benieuwd naar je volgende bijdrage, deze las ik met plezier.

Lid sinds

5 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Boekwens, jouw fantasie en schrijftalent is hier meer dan welkom. Ik heb na de reacties van Fief en MF jouw bijdrage een tweede keer gelezen en vind niet dat er meer uitleg bij hoeft. Voor mij is alles duidelijk, maar ik ga er hier geen tekeningetje bij maken, kwestie van het lezersplezier van anderen niet te verbrodden. Alleen de vingernagel blijft voor mij een raadsel, maar ja het bloed moet van ergens komen, of toch van een ander?

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Het is een heel spannend verhaal en ik ben benieuwd hoe het afloopt, wat is dat geluid, wat is er aan de hand?
Een groter woordenaantal zou voor dit verhaal beter zijn, denk ik. Iets meer uitleg en duidelijkheid. Maar ik herhaal wat hier boven al gezegd is, geloof ik.
Het is in ieder geval zo goed geschreven dat ik heel nieuwsgierig ben naar meer.

Lid sinds

5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Spannend! Een stevig snapshot uit een groter verhaal. Eens met Gi: er hoeft niet per se een uitleg te staan voor elke zin :) en die vingernagel is eerder iets dat bijdraagt aan de sfeerschepping. Het hoe en waarom is daarbij minder belangrijk. De dystopische sfeer doet me wat denken aan de boeken van Jeff VanderMeer (Annihilation, Borne)

Lid sinds

8 maanden 2 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Spannend verhaal Boekwens, in plezierige stijl geschreven. Ik ben het eens dat er wel heel veel in zit voor zo weinig woorden. Het zou je verhaal recht doen als je meer woorden kon gebruiken om nog iets meer te laten zien. Het begin met de bessen is naar mijn idee wat onduidelijk. 
Ben zeer benieuwd naar je volgende verhalen. 

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Welkom. Ik hou van het enthusiasme dat spat uit je tekst. Ik ben geen coach, edoch probeer te focussen. Te minderen, ik doe dat zelf niet, maar het helpt soms wel. Probeer uit te puren en vanuit daar te verdiepen

 

maar terug, ik ben geen coach met dikke bollen…

Lid sinds

2 maanden 2 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Bedankt allemaal voor jullie reacties! Sommige wel met heel mooie complimenten, echt heel fijn te weten dat er potentie in zit.

Met de tips ben ik ook meer dan blij. Ik ga proberen wat meer focus in m'n verhalen te leggen, ondanks het beperkte aantal woorden. Helaas hou ik van die open stijl waarbij je zelf veel mag invullen, maar ik snap dat dat de duidelijkheid niet ten goede komt. Balans is denk ik belangrijk, daar ga ik aan werken.

Op naar de volgende opdracht.

 

 

 

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Hallo Boekwens, welkom bij deze schrijfclub. Je hebt je al duidelijk een plaats veroverd met je eerste inzending. Schrijven kun je, fantasie  heb je in grote mate. Ik sluit me aan bij bovenstaande commentaren. Er zijn prachtige vondsten van schrijfkunst, maar voor mij ook heel bizarre. Als jij er maar plezier aan beleeft om zo te schrijven, dat is het belangrijkste!

Een goede raad. Je geeft me mooie complimenten bij mijn inzending. Lees je complimenten aan mij heel aandachtig, dan weet je misschien waar je aan kunt werken...

Het UKV - ultra korte verhalen, heeft mij heel veel geleerd en ik vind het heel leuk om een langgerekte tekst zodanig in te korten dat de essentie van het verhaal bewaard blijft. Soms lukt dat goed, soms wat minder. Succes.

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hallo Boekwens. Wat een binnenkomer! En dan weet je ook nog een manier te vinden om anderen te enthousiasmeren. Goed gedaan. Ik lees je oproep om te reageren nu pas. Vandaag staat er alweer een nieuwe uitdaging te wachten, dus wil ik vooralsnog alleen maar toevoegen dat 'minder vaak meer is' omdat je de aandacht van de lezer dan nog beter  vasthoudt. Op naar de volgende. Ik hoop dat je die franke en vrije uitstraling behoudt.

En oh ja, voor dat hoeft niet altijd een komma … (zie de eerste zin)

met hartelijke groet, Carneli

Lid sinds

2 maanden 2 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Hi Boekwens,

Je vraagt of ik het leuk vind om een reactie op je verhaal achter te laten. Ja dat vind ik zeker, maar net als jij ben ik ook nieuw, dus nog zwaar in de leermodus:-) Ik ga mijn best doen. Je hebt me sowieso nieuwsgierig gemaakt, zonder twijfel. De angst die je beschrijft in je profielbeschrijving, begrijp ik wel, maar heb je niet nodig. Ik weet dat dit een drempel kan zijn. Ik volg cursussen bij Marjon Cosijn en weet dat zij daar een specifieke (korte) cursus voor heeft, misschien een idee? Maar goed, terug naar je verhaal, het is echt spannend. Ben je ook daadwerkelijk in Frankrijk of is de door jou gevonden kaart van een Franstalig persoon geweest? Ik mis wel wat samenhang en ik geloof gelijk dat dit een snapshot uit een groter geheel is. Sommige medeschrijvers vinden e.e.a. misschien too much voor een UKV, ik heb die neiging ook en mij helpt "Schrijven is schrappen", van Hans Bovenkamp daar heel goed bij. Ga vooral door met schrijven, je enthousiasme borrelt uit je verhaal en ik lees graag meer!

Groetjes Debby

Lid sinds

4 maanden 2 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

@Boekwens: beter laat dan nooit, nog even deze reactie. Zo af en toe durf ik in mijn teksten al eens een zinnetje in een vreemde taal  gebruiken. Soms geef ik er de vertaling bij, maar meestal niet omdat men die tegenwoordig met een 'paste & copy' op internet meteen kan vinden. Ik kijk uit naar je volgende bijdragen.