Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

# 383 Cristus vivit

 

‘Het zal wel, maar hier doe ik niet aan mee. Als ik alles wat ik me in de loop der jaren heb voorgenomen ten uitvoer had gebracht, was ik nu een heilige. En wat heb ik daaraan? Helemaal niks. De heiligen die ik ken weten niet eens dat ze dat zijn, want ze zijn allemaal doodgemarteld.

Ik rook niet, drink met mate en eet geen vlees. Dus. Zo jammer dat ik niet kan bepalen welke voornemens andere mensen zouden moeten nemen. Dan zou ik beginnen bij alcohol. Dat is toch bocht? Zeg nou zelf. En maar stoer doen. In films drinken ze glas na glas leeg om zichzelf een houding te geven. En een lol dat ze hebben. (Maar niet heus). Voetbal. Net zoiets. Ik ken geen voetballer die zegt dat-ie teveel verdient. Of auto’s. En maar racen. Speelgoed voor het volk waar je niet aan mag komen. En een geld dat daarin omgaat! Tegenwoordig ben je al een held als je ijskoud water over jezelf heen gooit of een baard laat staan.  En als je de maatschappij echt wilt verbeteren door boeven achter tralies te zetten, word je neergeknald. Goede voornemens zijn net verse broodjes: als je ze uitpakt zijn ze zo hard dat je er iemands kop mee kunt inslaan.

Nu ik er zo over nadenk: misschien moet ik het komende jaar met een iets mildere blik om me heen gaan kijken.’

 

 

Lid sinds

2 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Wordt = word. Ik snap de vergelijking van verse broodjes niet zo. Die zouden niet hard moeten zijn. Ik weet niet of het je bedoeling is, maar de verteller komt een beetje superieur dus onsympathiek over. Het slot zet dat niet meer recht.

Mooi stuk: 'tegenwoordig ben je al een held als...'

Like.

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi, is dit naar aanleiding van de goede voornemens opdracht? Dan is het nummer #383.

Stukje over dat Held zijn deel ik idem aan Sakura, tegenwoordig als je scheet niet stinkt krijg je al complimenten.

Ik mis ook de humor, het was vooral een verhaal van cynisme en een kleine reflectie op het einde.

Ik vond je verhaal erg prettig weglezen.

Gg

A.

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hallo Sakura, dank voor de t. Verder is de hoofdpersoon inderdaad nogal onsympathiek. Dat is dus goed gelukt :D Verse harde broodjes van de bakker zijn binnen een dag nog harder. Vandaar. 

Hoi Anthon Willem, nee, deze keer geen humor. Ik hoop wel dat je de hoofdpersoon niet verward met de schrijver.  

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Carneli

Hoi Carneli,

Het verwarde me omdat de opdracht dit wel vroeg, vandaar...

En geen zorgen, tenzij er autobiografisch staat ga ik ervan uit dat het een verhaal is, al is er altijd dat persoonlijke element die er insluipt. ;) welk deel is de jouwe vraag ik me af... 

A.

Lid sinds

1 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Komisch was inderdaad wel de opdracht, maar dit ik-schop-overal-tegenaan-toontje is ook wel eens lekker. Ik ben er nog niet helemaal uit hoe de vergelijking met die harde broodjes werkt, maar dat maakt niet uit, het is duidelijk dat je hp het gewoon principieel met alles oneens is. Met plezier gelezen.

Dus.

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Leuk idee, Carneli, en er zitten grappige elementen in zoals de clou en 'De heiligen die ik ken weten niet eens dat ze dat zijn, want ze zijn allemaal doodgemarteld.' (Overigens mag er een komma tussen 'ken' en 'weten' en kun je 'allemaal' weglaten.) Toch denk ik dat het best wel wat robuuster kan,

 • Cristus vivit = Christus vivit

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hallo Musonius, dank voor je reactie. Voor zover ik weet komt er alleen een komma tussen twee persoonsvormen? (als dezelfde persoon twee handelingen achter elkaar verricht.) 'Als ik fiets, denk ik aan jou. Zoiets?

Met 'allemaal' wil ik de zwaarte van het gegeven benadrukken. Ik had eerst Christus met een h, maar toen kwam ik ergens Cristus Vivit tegen en dat vond ik spannender. 

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid

Ik vond er wel een mooie onderkoelde humor inzitten. Lekker verongelijkt toontje en grappige vergelijkingen. Bijvoorbeeld de zin die Musonius ook aanhaalt. Het heeft ook wel een 'Slimste mens' einde: blablablabla en nu ik erover nadenk, wat weet u van ...

Met plezier gelezen.

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Voor zover ik weet komt er alleen een komma tussen twee persoonsvormen?

Klopt: ken en weten zijn twee persoonsvormen, dus er hoort een komma.tussen.
(En dat geldt ook voor weet en komt in het citaat.)

Naschrift:
Ik lees net op de website van Taaladvies: In zinnen met korte en overzichtelijke samenstellende delen kan de komma gemakkelijk weggelaten worden.
Of het hier van toepassing is, kunnen de meningen verschillen. Persoonlijk zie ik toch graag een komma. Fief heeft er vast nog een hoop liggen die ze elders geschrapt heeft. 

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Musonius, tof dat je er even naar gekeken hebt. Ik laat die komma vooralnog weg, maar blijf alert. Volgens mij heeft Fief geen komma's meer over.

Lid sinds

2 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Carneli,

Ik vind dit een geslaagd verhaal! Het leest lekker, er zit een duidelijke toon in en ik zie ook wel humor in het cynisme. 

De vergelijking met de broodjes zou ik misschien nog even naar kijken. Ik snap het beeld, maar ik heb het gevoel dat het niet helemaal treffend is. Een klein verbeterpuntje! 

Bedankt voor je leuke tekst!

Groetjes,
Lotte