#360 - Roze komt van rood en zee en zon en veel tijd

Lid sinds

8 maanden 1 week

Rol

  • Gewone gebruiker

#360 - Roze komt van rood en zee en zon en veel tijd

‘Je kent ze vast wel,’ zei Frank, ‘de roze opblaasflamingo’s die plotseling populair zijn geworden.’ Ik keek naar Frank op het flatscreenscherm als een koe naar een sneltrein bestickert met afbeeldingen van Tomorrowland. Dit feest ging niet door. 
     ‘Uit het niets waren ze er ineens,’ zei hij, ‘in enorme hoeveelheden.’ In welke wereld leeft deze man? Ik keek door het raam naar de akker waar een boer zijn tweetakttractor instrueerde het biograan te dorsen al is het negen uur ‘s avonds. Het regende. Geen flamingo’s te bespeuren. Zeker geen roze opblaasbare. Die enorme hoeveelheden vielen mee. Tsunamigevaar nul.
     ‘Een vlucht roze flamingo’s,’ ging hij verder. Ik sloot mijn ogen en probeerde me een vlucht opblaasbeesten in te beelden. Erg moeilijk. Die plastic mormels drijven op zwembaden van dikke Duitsers die denken dat bikinimodellen hun Intexzwembad begeren. Een vlucht?
     Iedereen vlucht in wat men vakantie noemt naar oorden ver weg van het kantoorbestaan, de loonslaafjaren en de zinloosheid om nog een sigaret op te steken bij het ontkurken van de vijfde fles Duvel tijdens het aanbraden van een kangoeroesteak op de houtskoolbarbecue hoewel het regent.
     ‘Schrijf een spannend, grappig of ontroerend verhaal waarin een roze opblaasflamingo voorkomt,’ zei hij. ‘Aandoenlijk en aangrijpelijk,’ dacht ik, ‘is Frank een freak? Een man die roze opblaasflamingo’s ziet als symbool hoe mensen zich prostitueren, ongewild blootgeven en hun opblaasbaarheid verkopen als Chinese handelswaar?’
     ‘Nee,’ zei ik tot mezelf en frunnikte aan mijn Ikea bureau dat ik nooit waterpas kreeg, ‘Frank is niet zo, een fijn familiemens.’
     Frank’s tronie veranderde naar streng en fluisterde: ‘We zijn benieuwd wat jullie er allemaal mee gaan doen. Maximaal 400 woorden. Succes!’
     ‘We,’ dacht ik. Wie is we? Hoeveel ogen sluimeren over deze teksten en betasten zichzelf terwijl ze grinniken en bedenken hoe superieur ze zijn? Succes klinkt als belerend en bolrond. ‘Een groen opblaaskonijn zou grappiger zijn,’ zei een duivel in mijn linkeroor. Misschien kon ik in vierhonderd woorden iets doen met Flamenco? Dat klinkt als flamingo en vormt een grappige verwarring?

‘Tony, tel tot twaalf!’ zei een witgepoederde dame met donkere ogen omringd door potloodlijnen, zwarte haren streng achteruit gebonden in een dot en een danslijf gewrongen in een rode jurk met wijde rok die net boven de plankenvloer zweefde. Ze plooide haar armen sierlijk boven haar schouders en klapte tweemaal in haar handen. Een oude vent tokkelde op een gitaar.

Een goed begin? Mijn eindzin had ik: 

“Een opblaasflamingo,” zei ik en telde tot twaalf, “een roze, was alles wat ik wilde."

 

 

 

Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Terwijl ik mijn hand terugtrek na het sluimeren over deze tekst, tik ik met de andere hand het nummer in van de inmiddels meer dan bemiddelde uitgeefster van de bestseller 'Flemish surrealism' om haar te melden dat er nieuw talent is opgedoken.

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ha Tony,

Ik vind jouw einde voor het begin heel sterk en super goed. De verweving van de consumptie die we met zijn allen nastreven erg passen. 

 

Met plezier gelezen.

 

 

 

 

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ton, mooi aan de opdracht voldaan (15 woorden erover?) grappig, beeldend en bizar. Met een brede grijns gelezen. 

uhm. na ... 'Een groen opblaaskonijn zou grappiger zijn ...  een komma?

Lid sinds

8 maanden 1 week

Rol

  • Gewone gebruiker

@Dark, Dankjewel.

@MCH: komma toegevoegd (wat heb je scherpe blik) - en inderdaad ik zondigde 15 woorden. Ik denk na welke ik schrap. Dankje!

 

Lid sinds

3 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Tony,

Ik mis blijkbaar wat, want de commentaren zijn positief en ik heb het drie keer gelezen en ik snap er nog geen flikker van :p. Andere verhalen van jou lezen wel lekker weg en je hebt enthousiast publiek, dus ik zal me er verder niet in mengen. 

Lid sinds

8 maanden 1 week

Rol

  • Gewone gebruiker

 

@AB: lekker meta, klinkt als fun. dankje. Ik moest even googlen, en inderdaad meta. 

@Karel: dank, je hebt gelijk, het slaat op niets, een uitprobeersel, ik denk dat het velen niet aanstaat, maar dat is ok. Dank voor je eerlijke reactie.En trek je van de commentaren niets aan. Je voelt het, of je voelt het niet. En in het laaste geval help je door het te zeggen. Dank!

@Fief: Dankje! Een roze opblaasflamingo is een opdracht die, hoe zeggen we het, grappig is, in zichzelf

 

 

Lid sinds

3 maanden 1 week

Rol

  • Gewone gebruiker

@TonyCoppo Jij hebt geschreven wat ik voelde :D. Echt serieus ik vond het zo teleurstellend! (De opdracht). Wat moet je nou met een roze opblaasbare flamingo? Ik was eigenlijk zo verontwaardigd dat ik eerst ging opzoeken wie Frank was, met z’n belachelijke roze opblaasflamingo. Ik bedoel als je geen zin hebt om een opdracht te verzinnen, doe het dan niet. Ik zat nog steeds in die verontwaardigde modus, toen ik jouw verhaal las. Je was de eerste en nu verdien je mijn eeuwigdurende respect. Frank is ondertussen mijn held geworden, want ik vind het geweldig om te lezen hoe we allemaal met die roze opblaasbare flamingo aan de haal zijn gegaan. :D En jij beschrijft precies wat ie ons heeft aangedaan. Chapeau!

Lid sinds

8 maanden 1 week

Rol

  • Gewone gebruiker

@Suz, wat een fijne reactie. Jouw eeuwigdurend respect steek ik in mijn kluis. Dank!

En uiteraard is het een steensterkte opdracht, edoch dat eerste gevoel...