Lid sinds

5 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

# 360 Je vois la vie en rose (met aanpassing)

 

Bij de ingang van de zoo staat het bordje met de vermelding: ‘Flamant rose/Flamingo’.
“Papa, is de vertaling van Flamant rose niet roze Vlaming?”
“Neen, jongen, een Vlaming in het Frans is ‘un Flamand’ met een 'd'.Trouwens over de reden waarom die vogels zo heten is er al veel inkt gevloeid. Dat moet je straks maar eens opzoeken op het internet.”

(*) Het duo bevriende flamingo’s hoort de conversatie van de twee bezoekers terwijl het de zonet aan de kiosk opgehangen plakkaten inspecteert. De komende spektakels in de aanpalende concertruimte worden hier aangekondigd. De bekende zaal draagt de naam van de voormalige koningin naar wie de wereldbefaamde muziekwedstrijd vernoemd werd. De huidige kroonprinses heeft trouwens dezelfde naam als haar betovergrootmoeder. Internationaal beroemde klassieke pianisten, Nederlandse schlagerzangers, grote magiërs of kleinkunstartiesten, van Clayderman tot Van Veen, de vogels kennen ze allemaal van de posters.

Marino is opzichter en verzorger in de zoo. Meermaals per dag zien de flamingo’s hem gezwind langs hun vijver passeren. Zij herkennen hem meteen aan zijn typisch loopje.

Ook het zoontje bestudeert de kiosk. “Kijk, paps, al die opblaasflamingo’s.”
“Waar? Oh ja, daar. Kom jongen, maak voort, straks missen wij de wasbeurt van de olifanten.”

De gevederde vrienden kijken elkaar verschrikt aan. Opblaasflamingo’s, waar heeft die kleine het over? Dan merken zij de schreeuwerige affiche met het opschrift: ‘Spetterende show met onze eigen Drag Queen Marinella!’  Op een felverlicht podium staat een zwaar geschminkte dame met een lilakleurige pruik, twee kanjers van oorbellen, rode hoge hakken, een glitterbadpak en oh ramp, een roze vederbos in haar achterste. Op de achtergrond staat een rij glamourboys in een strakke collant en blote borst met elk een opgeblazen flamingo rond het middel.

De vogels herkennen meteen Marino.

Bij zijn eerstvolgende passage vluchten ze uitgelaten en krijsend weg. Zij willen niet gepluimd worden.
Met opgetrokken poot kijken de overige flamingo’s elkaar  meewarig aan. Aanstellers, denken ze en schudden hun verenkontjes.

                                                                     ~  o O o  ~

 

(*)dit is de alinea, die werd vervangen:

Het duo bevriende flamingo’s hoort de conversatie van de twee bezoekers terwijl het de nieuwe posters inspecteert die net aan de kiosk werden opgehangen. Hier worden de spektakels aangekondigd die doorgaan in de aanpalende concertzaal. Die werd genoemd naar de voormalige koningin, die onder meer bekend is voor haar wereldbefaamde muziekwedstrijd. Zij is de betovergrootmoeder van onze huidige kroonprinses, die trouwens dezelfde naam draagt. Van internationaal bekende klassieke pianisten tot Nederlandse schlagerzangers, de twee vogels kennen ze allemaal.

 

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Een concertzaal bij een dierentuin? Moest het een paar keer overlezen maar nu snap ik het. Marino is de drag queen. Aardig verhaal. Als je schrijft duo hoef je later niet ten overvloede te schrijven dat het twee vogels zijn. 

De vogels kennen ze allemaal, is voldoende.

 

Lid sinds

1 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Goed gevonden Gi, en gespierde flamingoboys zijn een huivering voor elke vogelsoort. Paringsdans voor drag queens.

 

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Stagiair
 • Redacteur
 • Uitgever

Leuke uitwerking van de opdracht Gi, en altijd fijn om en passant wat bijgeschoold te worden over Vlaamse zaken. Lees ik het goed en 'zaai' je met dit zinnetje al de drag queen-ontknoping? 'Zij herkennen hem meteen aan zijn typisch loopje.' 

Lid sinds

5 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Merci Frank voor de supersnelle feedback. Na een eerste klad bleven nog meer dan honderd woorden over dus heb ik de tekst hier en daar wat aangedikt. Zo heb ik, naar aanleiding van de Nationale Feestdag in België vandaag, er wat informatie bij gesleurd over ons vorstenhuis, temeer daar onze kroonprinses na haar militaire opleiding mee zal marcheren in het défilé ( voor de royalisten: op de tribune zal ook onze nieuwbakken prinses Delphine te bewonderen zijn).  Dat zaaien met dat zinnetje heb je goed ingeschat.

Lid sinds

1 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Mooi verhaal, Gi, combinatie van humor en voor de flamingo's horror. Volgende keer ga ik in Antwerpen naar de Zoo en de Flamingo's bewonderen. 

Tweede alinea leest iets minder prettig: erg veel uitleg (woordje 'die' komt veel voor).

Lid sinds

5 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

MCH, dank je, je zal merken dat de beestjes pal aan de ingang staan (dat was jàààren geleden toch zo). Je hebt meer dan gelijk wat die tweede alinea betreft. Over de uitleg heb ik aan Frank al de uitleg (!) verschaft, maar het stikte van de 'die'-woordjes, DIE ik er in de nieuwe versie heb uitgefilterd.

Lid sinds

10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Gi, 

Goed verhaal, vond de eerste alinea de sterkste, met dank aan de roze Vlaming.

De nieuwe alinea voelt voor mij als een verbetering t.o.v. zijn voorganger.

Alleen:
"De huidige kroonprinses heeft trouwens dezelfde naam als haar betovergrootmoeder." --> Dit voelt nog altijd wat als een onnodige (mini) info-dump, zeker voor een kortverhaal van +/- 400 woorden, en haalt me uit het verhaal.

Voor de rest vind ik het best een originele uitvoering van de opdracht. Vlot geschreven ook.

Lid sinds

2 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Gi, weer een mooi verhaal, met een glimlach gelezen.

... met een d achteraan. ---> "erachteraan" kun je weglaten. Dat is wel duidelijk.

Lid sinds

5 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@ Aurora, merci voor de leuke reactie
@Tudor, dank voor de commentaar. Aan Frank en MCH legde ik al uit waar de onnodige infoverschaffing vandaan kwam.
@Fief, fijn dat ik je deed glimlachen. Ik heb als compromis (iets waar de Belgen naar het schijn goed in zijn) de 'achteraan' weggelaten.

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ja, mooi verhaal. Goede reden ook om die dierentuin eens te gaan bezoeken.

Ik denk dat het verhaal iets scherper kan. Je hebt Frank inderdaad al uitleg gegeven, maar ik zou een iets compacter verhaal toejuichen, omdat ik gewoonweg van goede verhalen hou en dit verhaal is dat meer dan waard.

Lid sinds

1 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Gi, 2e alinea leest prettiger. Overigens de hoeveelheid informatie stoort mij niet, ben blij dat ik wat kan leren.

Lid sinds

5 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hadeke, dank je voor de FB. Ik hoop dat je niet voor Marino aka Marinella naar de dierentuin gaat. ;-)
Tot ergernis van de andere vogels ouwehoert het duo flamingo's de godsganse dag over wat het op de posters ziet en net zoals in de roddelpers hoort daar ook een portie 'royaltygossip' bij, vandaar.