Lid sinds

1 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#359 Voorbij

Vrachtwagens, auto’s, bussen, campers, caravans en motoren; ze flitsen allemaal in een hoog tempo voorbij. Boven de snelweg en de korenvelden danst de lucht. De wc’s zijn zo benauwd en smerig dat ik het veld achter de bomenrij verkies. Op een bankje ligt een schaars geklede dame; een hoer. Ze staat op, loopt naar mij toe en begint gebrekkig Spaans te spreken. ‘Please stop talking,’ zeg ik zenuwachtig.

Mijn handen trillen in mijn broekzakken en grijpen naar briefjes geld. Ik geef haar een deel van wat ze vraagt en merk op dat ze nu al beter is dan mijn vrouw thuis. Spanje, land van mijn vader, land van las mejores putas. Waarom danst de lucht tussen de bomen hier niet, maar staat het stil? No hay nada mejor, mi amor. Waarom heb jij je kleren nog aan? Waar is jouw geld, en heb je ook wat heroïne voor mij? Voorbij, straks is het weer voorbij.

Ik loop terug naar de parkeerplaats. Zweetdruppels rollen over mijn rug. Bij de auto staan twee douaniers. ‘Op de grond’, schreeuwt de oudste douanier naar Cas die hardhandig naar de grond gedrukt wordt door de andere douanier. ‘Jij ook op de grond!’ Ze wijzen naar mij. Mijn kaak schaaft over het asfalt. Ik proef bloed, zweet en een beetje lipgloss. ‘Waarom huil je?’ schreeuwt Cas. ‘Je maakt jezelf verdacht nu. We hebben niks in onze auto, behalve dat wat ze gevonden hebben. Niks! Hoor je dat? Niet huilen, het is straks allemaal voorbij.’

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Oh, ik vind dit heel mooi geschreven. Verdrietig, melancholisch, poëtisch. Ik ga het nog vaker lezen om mijn vinger er helemaal achter te krijgen. 

"Waarom danst de lucht tussen de bomen hier niet"

Prachtig!

Lid sinds

3 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi LGB, beklemmend geschreven. In die zin graag gelezen. Ik weet alleen nog niet precies wat er gebeurde. Het lijkt uit een groter geheel te komen. Waarom is de hp zo angstig, zenuwachtig? Is hij een drugsrunner?

In de laatste alinea introduceer je ineens een naam. Wie is Cas? Wat is de relatie tussen de hp en hem? Wat doet hij daar? Het is niet handig dat hij naar de hp schreeuwt. Dat horen die douaniers toch ook? 

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Het lijkt me inderdaad een drugssmokkelreis. Mooi beschreven vanuit de zenuwen van de hoofdpersoon, die me ook als een verslaafde overkomt.

Op het cursief gedrukte stuk tekst krijg ik geen vat. Het zijn mooie zinnen, maar is het een mijmeringen van de hp en een verwijzing naar zijn eigen vader, of een mijmering over zijn vrouw of over de hoer.

Hoewel wat vragen, blijf ik niet met een ontevreden leeservaring zitten.

Lid sinds

1 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ja dat klopt Fief, ik wilde niet teveel woorden wijden aan het uitleggen van de gebeurtenissen vanwege het limiet. In eerste instantie is de HP zenuwachtig omdat hij vreemd gaat en vervolgens is hij zenuwachtig omdat er douaniers zijn. Ik had te weinig woorden om Cas ook nog helemaal te introduceren. Cas schreeuwt in Nederlands en is dus niet te verstaan voor de douaniers.

Lid sinds

1 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hadeke, klopt. Dankjewel, ik probeerde de mijmeringen van twee personen te beschrijven op dat moment.

HP: Spanje, land van mijn vader, land van las mejores putas. Waarom danst de lucht tussen de bomen hier niet, maar staat het stil? No hay nada mejor, mi amor. Waarom heb jij je kleren nog aan? Voorbij, straks is het weer voorbij.

De hoer: Waar is jouw geld, en heb je ook wat heroïne voor mij?

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ah, kijk, dat is een optie die ik nog niet bedacht had. Misschien moet je dat iets meer duidelijk maken, want het is zeker van toegevoegde waarde.

Lid sinds

1 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Het verhaal op zich leest vlot en je vormt mooie zinnen, maar de plotse introductie van Cas zorgde bij mij eveneens voor wat verwarring. Die wisseling van perspectief tussen het HP en de dame van lichte zeden had ik er ook niet meteen uitgehaald bij een eerste lezing. Niet eenvoudig natuurlijk, met maar 250 woorden ter beschikking.

Maar, zoals ik al zei, het verhaal op zich is goed geschreven, vrij origineel ook en heb het dan ook graag gelezen.

Lid sinds

1 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Erg knap stuk. Ik ben fan. En de bruuske introductie van Cas, draagt bij om de staat van HP te kaderen. Het cursief stuk spreekt in de rest. ZG!

Ik proef bloed, zweet en een beetje lipgloss.

Hoe een verhaal vertellen in acht woorden!

 

Lid sinds

1 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Heel mooi gedaan! Prachtig gebruik van show, don't tell, ik zit er helemaal in en zie het voor me.
Net als eerdere reacties al aangeven, waren het cursieve deel en de introductie van Cas ook voor mij wat 'opeens', maar verder erg goed gedaan. Origineel ook!