#355- Blauw zand

Lid sinds

1 maand 2 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

#355- Blauw zand

 

De zware metalen ring schuurde in Zdragjebo's nek. De ketting, gemaakt van metallin, was zo dik als een vuist en sleepte door het blauwe zand van de Krazo-woestijn. Zijn lange, smalle geschubde voeten brandden door het hete zand. 

Moeizaam beklom Zdragjebo de zandheuvel. Zweet parelde op zijn voorhoofd en drupte over zijn gigantische neus. 

Zdragjebo was nu al een jaar lang een 'Drag'. Krubbo was drie zomers geleden overvallen door een buitenkrubbs leger. Het waren vreemde wezens, ze hadden een gladde huid met weinig haar en een hoog voorhoofd. Deze vreemde wezens hadden het Krubbs leger in geen tijd verslaan. Ze hadden de Grad van de troon gestoten en hadden een nieuwe leider gekozen uit hun midden.

Zdragjebo haalde de top van de heuvel en keek uit over het gigantische terrein waarin de mijn zich bevond. Zdragjebo hapte naar adem door de inspanning die hij net had geleverd. Een mengeling van de geur van rottend ei, aarde en metaal drong zijn neus binnen. Zdragjebo begon te hoesten. 

'Drag Sfat, naar beneden, ga naar je post!' Klonk het opeens achter hem, gevolgd door een zware klap op zijn schouder. Het leer van de zweep haalde zijn huid open. Zdragjebo vouwde dubbel. "Drag Sfat", dat was zijn slavennaam: "Slaaf Kots". 

Zdragjebo hobbelde onhandig naar beneden toen een tweede klap hem raakte. Hij gleed uit in het hete, blauwe zand en suisde als een kruko naar beneden. 

Met zijn hoofd kwam hij hardhandig tegen de metalen boxen aan. Zdragjebo voelde hoe hij overeind werd gesleurd. Een van de bewakers zeulde hem mee naar de krakkemikkige lift die naar de buikholte van de woestijn leidde. Hij werd erin geduwd en de lift ratelde luidruchtig naar beneden. 

Het werd algauw donker en koud. Na tien lange minuten was hij op de bodem. Nu moest hij zijn weg vervolgen door de lange, kronkelige gang. 

Eindelijk zag hij licht opdoemen. Zdragjebo kwam dichterbij en zag waar het licht vandaan kwam. Hij was in een ronde ruimte terecht gekomen, waar in de wanden heldere, blauwe kristallen zaten verborgen. Kruttannen waren dat, die energie konden opwekken. Eonen lang hadden de Krubbo's gewerkt met zonne-en windenergie, maar de vreemde wezens die nu hun leiders waren, wilden daar niets van weten. Ze wilden het kruttan, waarmee ze veel gemakkelijker energie konden opwekken. Maar voor hoe lang nog? En voor hoe lang zouden de Krubbo's nog onder de tirannerij van de vreemde wezens lijden? 


 

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Zeker intrigerend. Wat mij betreft mag je de naam wat minder vaak herhalen.

Het komt op mij over als onderdeel van een groter verhaal (waar binnen de thema-opdracht niets mis mee is), het maakt wel benieuwd naar het grotere verhaal. Binnen deze scène bleef ik wel wat op afstand, omdat je veel vertelt, maar me niet echt meeneemt naar de plek. Het aloude 'show' en 'tell'. Daarnaast beschrijf je hier een vrij aardse scène die met wat kleine wijzigingen buitenaards worden. In een groter verhaal kan dat goed passen denk ik, in dit korte stuk kom ik niet meteen los van onze eigen planeet.

Je schrijfstijl vind ik prettig om te lezen. Het zou leuk zijn vaker bijdragen van je hier te lezen.

Lid sinds

4 maanden 2 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

Welkom!

Een fijn eerste verhaal. Aangenaam om te lezen. Hier en daar zie ik wat herhaling ("het hete zand"), maar buiten dat is het een fraaie tekst geworden.

"buitenkrubbs leger" --> leuke vondst!

Lid sinds

3 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ha Lynn, leuk verhaal! Een goede invulling van de opdracht met een interessante wereld.

Hadeke noemt al wat goede dingen en daar wil ik nog een dingetje aan toevoegen: de positie van de verteller. Wie is degenene die dit verhaal vertelt? Komt deze van de planeet aarde, of ook van Krubbo? Om de lezer écht mee te nemen in de andere wereld moet je proberen om verwijzingen naar onze aarde te vermijden, om iets uit te leggen op de andere plek.

Zo zeg je bijvoorbeeld dat een 'Drag' een slaaf is en dat de Grad een koning is. Door de uitleg met de woorden 'slaaf' en 'koning' worden we eventjes van Krubbo afgesleept en terug op aarde geworden, wat je een beetje uit de verhaalwereld haalt.

George R.R. Martin kan je geweldig meenemen naar Westeros. Hij gebruikt gezegden en termen die wij op aarde niet kennen, maar toch legt hij ze niet uit aan de hand van aardse termen. De verteller is bij wijze van spreken ook een Westerosi, waardoor we helemaal naar die andere wereld meegenomen worden.

Graag gelezen!

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hallo Lynn. Wat een verhaal. Ik heb het met plezier gelezen. Vooral het begin pakte me, omdat ik me echt kon voorstellen waar Z. was en hoe hij eruit ziet. Na de tweede alinea begon die bljheid wat weg te zakken.
Dat heeft waarschijnlijk te maken met de manier waarop je uitlegt wat er op dat moment gebeurd en de gedachte van Z. over wat er eerder met hem is gebeurd. 
"Een mengeling van de geur van rottend ei, aarde en metaal drong naar binnen". Waar precies? Waarschijnlijk in zijn grote neus? De zin kan strakker en wordt  daarmee ook spannender.
"Zdragjebo dubbelvouwde". Is dat Krubbs?
"Eindelijk zag hij licht opdoemen. Zdragjebo kwam dichterbij en zag waar het licht vandaan kwam". Ik begrijp wat je bedoelt, maar als je de zin strakker maakt blijft de spanning meer hangen. 

Ik ben ook nog niet zo lang op dit forum en hoop dat we elkaar nog vaker tegenkomen. 

 

 

Lid sinds

3 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dag Lynn, ik doe voor het eerst mee met fb geven op de schrijfopdracht

ik vind dat je een mooi verhaal hebt geschreven, je neemt me helemaal mee

ik vroeg me wel af wat zijn die 'boxen' 

 

 

Lid sinds

1 maand 2 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

@Carneli en @Ria, bedankt voor jullie feedback. Ik heb het dubbelvouwen ietwat aangepast, @Carneli. @Ria, de boxen zijn opbergboxen, waar materiaal in wordt opgeslagen.