#355 - Het universum

Lid sinds

1 maand 2 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

#355 - Het universum

 

De Missie

Het is bijna zover. Zdragjebo, ook wel Jebo, gaat op een missie. De planeet Krubbo, waar hij geboren en getogen is, doet mee aan een Universeel verbond. Een samenwerking tussen verschillende planeten om de planeet Fitropia te redden van de ondergang. Vandaag is nog een ontspannen dag. Rustig treft Jebo voorbereidingen voor het avontuur dat komen gaat. Hij pakt zijn jute reistas in met een nieuwe lendedoek en een deken voor eventuele koude nachten. Krubbo is een van de kleinste planeten in het Murota stelsel. De planeet is geheel bedekt met bos, waar de bewoners wonen in verschillende dorpen.

Jebo woont in het Noordbos. Een klein dorp met 40 inwoners. Allen zijn net zoals hij zo’n 50 centimeter groot, rechtopstaande puntige oren, een bruine, witte of gemêleerde lichaamsbeharing en stevige kleine ronde voeten die ideaal zijn om jezelf voort te bewegen in de bossen. Zijn huis is gelegen bovenin een van de grootste boomsoorten. De temperatuur is er altijd aangenaam. De planeet Krubbo lijkt dan ook een ideale woonomgeving. Voor Jebo was het daarom een moeilijke keus of hij dit avontuur aan zou durven gaan. Maar de situatie op Fitropia gaat het hele Murota stelsel aan. Dat betekend dat er ook vernietigende gevolgen zijn voor de planeet Krubbo. Alle Krubbo bewoners die zich hebben aangemeld voor de missie, zijn door Koning Booh gewaarschuwd. Het zou er in de ruimte en op andere planeten heel anders aan toe kunnen gaan als op Krubbo.

Afscheid nemen kennen de Krubbo’s niet. Iedere inwoner heeft telepathische gaven. Wie waar ook is, communiceren is altijd mogelijk. Zo vlak voor de reis, bekruipen Jebo toch wel angstige gevoelens. Zal er een klik zijn met de mede reizigers?, hoe zal de missie verlopen? en is hij wel goed voorbereid? De onzekerheid neemt langzaam steeds meer toe. Over zijn gevoelens praten vind hij erg lastig. Er is er maar een aan wie hij al zijn woorden toevertrouwd en waarbij hij zichzelf durft te zijn. Gelukkig kunnen ze elkaar nog even spreken. Hij strijkt neer in zijn schommelstoel voor het raam in zijn houten huis, gelegen op 400 meter hoogte. Het uitzicht over de andere bomen en het zicht op de helder blauwe lucht geeft rust, terwijl hij al zijn zorgen toevertrouwd aan zijn beste vriend. Daarna klapt hij hem dicht met de laatste woorden ‘Dag lief dagboek’.

 

Lid sinds

1 maand 2 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Nog nooit heb ik, op deze wijze, een zelf verzonnen tekst ergens durven plaatsen. Ik moet er even inkomen. Ik vond het wel heel leuk om mee bezig te zijn. Leuke schrijfopdracht. Voor mij is het ook een wens om verhalen te schrijven in de richting fantasy/science fiction.

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Goede inzending, Wolkje en meteen sla je twee vliegen in één klap want deze tekst had ook gekund bij de opdracht van vorige week.

Lid sinds

10 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

Dag Wolkje.
Welkom. Je hebt een boeiende tekst geschreven die uitnodigt tot verder lezen. Goed gedaan.

Enkele puntjes:

 • eventuele koude nachten = eventueel koude nachten
 • Zal er een klik zijn met de mede reizigers?, hoe zal de missie verlopen? en is hij wel goed voorbereid? > Kijk even goed naar de leestekens en hoofdletters.
 • Over zijn gevoelens praten vind hij > vindt hij

Verder lijdt je tekst hier en daar aan de Engelse ziekte:

 • Murota stelsel
 • Krubbo bewoners
 • mede reizigers
 • helder blauwe

en in je latere bericht:

 • zelf verzonnen

Wees daarop alert!

Lid sinds

3 maanden 3 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Wolkje,

Het is wel een stap om zo bam je verhaal te posten. Ik begrijp dat goed. De opbouwende kritiek is wel heel prettig. Soms is het even uitzoeken wat iemand bedoelt. Ik heb je verhaal graag gelezen. Naast de tips van Musonius nog een klein zeurtje van mij:
>Dat betekend dat er ook vernietigende gevolgen zijn voor de planeet Krubbo. betekend = betekent (stam + t). Gaat bij mij ook vaak fout. 

Lid sinds

1 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Heel begrijpelijk dat je het eng vindt om hier je eigen verhaal te posten, Wolkje. Ik vind het ook nog steeds eng om mijn amateurschrijfsels op internet te gooien, maar leer er wel veel van. En het is natuurlijk gewoon erg leuk om al die verschllende variaties op een thema te lezen en om feedback te krijgen. Blijf schrijven!

Lid sinds

3 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha Wolkje, heel leuk verhaal! En welkom op het forum :)

Inderdaad heel goed dat je je verhalen deelt, daar kun je alleen maar van leren. Zo ben ik een paar jaar geleden ook op dit forum begonnen. 

Hierboven zijn al een paar goede dingetjes genoemd. Hier en daar zitten wat foutjes in de werkwoordspelling (het eindigen van een werkwoord op een -d of een -t), dus probeer daar op te letten. 

Dan nog een meer algemene tip: probeer dingen te laten zien in plaats van ze alleen maar te vertellen met bijvoeglijke naamworden. Dus in plaats van te vertellen dat iemand zich 'rustig' voorbereidt, kun je ook laten zien hoe hij dat doet. Het moet dus uit de acties van het personage blijken dat hij/zij rustig is. In plaats van te vertellen dat iemand angstige gevoelens bekruipen, kun je ook laten zien dat er zweetdruppeltjes op z'n voorhoofd staan, of dat hij per ongeluk van de zenuwen een glas omstoot.

Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Graag gelezen!