# 355 Van Akkadisch tot Zweeds

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

# 355 Van Akkadisch tot Zweeds

“Astriebo, waar ben je?”
“Hier, Zdragjebo, achter het smukdra.”
“Waarom verstop je je daar? Ben je bang van iets?”
“Neen, wat is er op Krubbo  om bang van te zijn? Ik speel enkel een spelletje met je. Het smukdra is ideaal om te verdwijnen en toch lijkt het totaal transparant.”
“Kom nu maar achter dat scherm vandaan, ik praat liever met zichtbare wezens.”
Dat smukdrading is wel geinig,  als je achter het scherm staat ben je totaal onzichtbaar. Astriebo houdt vol dat het van een andere planeet afkomstig is, maar hij weet niet dewelke. Keuze zat, want naast de blauwe, die het verst  van ons verwijderd is, heb je de rooie, de melkwitte en nog een twintigtal andere gevaarten in de ruimte, die de naam planeet meekregen. 
De oudere Krubonoren beweren dat onze lichtjarenverre oorsprong zou te vinden zijn op het minuscule blauwe bolletje.
Naar vijf planeten kan je reizen met de Holostar. De andere zijn te ver verwijderd. Mijn lievelingsplaneet om op vakantie te gaan is de groene Waldbrow. Mijn vriend Astriebo is er nog nooit geweest. Hij wil er met mij naar toe, zegt hij.
Noz is een grote vuurbol die onze planeet verlicht en verwarmt. Families wonen samen  in ronde metaalachtige sferen, die ingedeeld zijn in een soort honingraten. Zo heeft elk familielid zijn eigen kleine ruimte waarin hij slaapt en eet. Uit een kraantje gekoppeld aan een buizenstelstel komt een krachtig brouwsel. Daar voeden wij ons mee. In een ruimte in het midden van de bol komen familieleden en vrienden samen om te praten of spelletjes te spelen. ‘Mens erger je niet’, is mijn favoriet.
Buiten de individuele, zijn er ook grotere bollen waar jongeren worden onderwezen of waar allerlei samenkomsten van de bevolking plaats vinden.
Op woensdagnamiddag hebben wij telkens vrijaf en dan trekken wij regelmatig naar het Oerkabbo, een uitgestrekt gebied waar je uren kan ronddwalen. Dikwijls vind je er dingen die uit de ruimte zijn gevallen. Onlangs was er een knalrood stuk metaal met als opschrift: ‘Tesla Roadster’.
In één van de grote sferen is een museum waar zulke dingen bewaard  en tentoongesteld worden. Zo is er een gouden plaat met allerlei geluiden, die best intrigerend klinken. Het lijkt dat er ook wezens zijn die er op praten. Aan het slot van een eindeloos gebrabbel klinkt een kort gedeelte dat alle Krubbonoren vlot kunnen verstaan: ‘Hartelijke groeten aan iedereen’.

 

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hallo Gi, ik was er, op Krubbo in de honingraat. Alleen de overgang van het gesprek tussen twee Krubbojongens en de uitleg over de woonvorm op die planeet vond ik vreemd. Ik dacht dat ze nog in gesprek waren toen onze vriend Z. opeens out of the blue met een uitleg begon. Het eten smurrie noemen vind ik niet zo. Ik heb het met plezier gelezen.

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Carneli, dank voor de feedback. Ik heb de smurrie opgeruimd en er voor jou een brouwsel van gemaakt. In je commentaar vind ik de opmerking 'out of the blue' perfect passen in de context van het verhaal.

Lid sinds

1 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hallo Gi, bedankt voor duidelijk uitleg hoe het op Krubbo zit en werkt. En zelfs miljoenen lichtjaren van onze planeet kan je niet ontsnappen aan het ego van de Teslabaas. Ben overigens blij dat de Krubbonoorse jeugd op woensdag naar buiten gaat en niet achter eens scherm blijft hangen.

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

MCH, dank voor de F.B., als we er ooit naar toe moeten of verbannen worden kunnen wij op Krubbo lekker blijven verder schrijven in ons moeder's taaltje.

Lid sinds

6 maanden 2 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Fijne plek die Krubbo van jou, en dat er Teslajunk gevonden wordt, is een leuke vondst!

En uiteraard verstaan ze enkel de mooiste taal ter wereld :)

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Tony, dank je, omdat jij de plaat al had gebruikt, heb ik wat rondgekeken wat er nog aan junk te bespeuren was, over het zakje met bitcoins dat aan het rode metaal kleefde heb ik wijselijk gezwegen.

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha Gi, prettig leven op Krubbo. Goeie vondsten van andere planeten, wie weet landen we er nog eens met de Teslahubble.

Groet

 

Lid sinds

3 maanden 3 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Gi, Jouw verhaal kabbelt lekker voort met een leuke wending over de bovennatuurlijke vondst van een  stuk Teslametaal. Ik kan mij voorstellen dat het in een museum terecht is gekomen.

Ik had persoonlijk wat moeite met de overgang van gesprek tussen Astriebo en Zdragjebo naar uitleg over de planeet. Het lijkt niet lekker te lopen in dit stukje: 

> Mijn lievelingsplaneet om op vakantie te gaan is de groene Waldbrow. Mijn vriend Astriebo is er nog nooit geweest. Hij wil er met mij naar toe, zegt hij.
Noz is een grote vuurbol die onze planeet verlicht en verwarmt. Families wonen samen  in ronde metaalachtige sferen, die ingedeeld zijn in een soort honingraten. Zo heeft elk familielid zijn eigen kleine ruimte waarin hij slaapt en eet.

Het gaat eerst over jouw lievelingsplaneet voor vakantie Waldbrow. Prima! Ook leuk om er samen heen te gaan. Daarna heb je het over Noz en dan lijkt het net of daar families samen wonen in ronde metaalachtige sferen. Of gaat het over Waldbrow? Of over "onze" planeet Krubbo. Ik raakte de kluts helaas een beetje kwijt. Kun je daar een oplossing voor vinden?

Lid sinds

4 maanden 2 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Het begon met dialoog en eindigde met expositie. Die switch voelde wat vreemd, al leest het verhaal in zijn geheel wel vlot. Interessante worldbuilding ook, vooral wat betreft de huisvesting en voedingsmethode, wat uiteindelijk de bedoeling was van de opdracht.

Vraag mij af of er iemand kan turven in hoeveel verhalen we de gouden plaat gaan zien opduiken deze week. ;-)

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@Karin, noz staat voor de zon en jouw kluts terugvinden, daar begin ik liever niet aan.
@Tudor, wij zijn dan ook op een vreemde planeet, dus dat iets vreemds aanvoelt is normaal. Daarnaast moet er ergens uitleg gegeven worden over hoe het leven is op Krubbon en dat kon moeilijk in een dialoog aan bod komen. Misschien geeft de coach mij wel een hint hoe dit op te lossen.
@Aurora, wij weten dus waar naartoe als het hier te beroerd wordt.

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Leuk uitgewerkt verhaal. Mooie schets van een ander leven. Ik ga wel mee in de reactie van Tudor, zowel qua switch als de vlotte verteltrant. Zelf denk ik dat het met wat (meer) dialoog ook wel op te lossen is.

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@Dank Hadeke voor het compliment. Ik wacht op het verdict van Mike om er eventueel nog meer dialoog in te stoppen.

Lid sinds

4 maanden 2 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

@Gi, niet evident inderdaad om de twee (dialoog en expositie) naadloos in elkaar te laten overvloeien. Zeker aangezien je maar 400 woorden hebt om én een verhaal te vertellen en een (geloofwaardige) wereld neer te zetten. Heb er zelf ook mee geworsteld, dus ben best benieuwd naar verdere feedback of tips.

 

Lid sinds

1 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Gi, FYI, Het gebit van opa klapperde en er werd gebeden; weesgegroeten bij de vleet en bij kaarslicht. 
Prachtige zin, mijn compliment heb je.

Lid sinds

3 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha Gi, erg leuk verhaal!

Ik wacht op het verdict van Mike om er eventueel nog meer dialoog in te stoppen.

Bij dezen: ik ben het grotendeels eens met Tudor. Ik vind op zich de overgang van dialoog naar expositie goed werken, maar vervolgens wordt het minder verhaal en meer een opsomming van planeten en een uitleg van hoe de planeet werkt. Hierdoor 'verdwijnt' het verhaal als het ware en ik denk dat het daardoor wat vreemd aanvoelt: je begint met een verhaal en een scène, maar die verdwijnt en komt niet meer terug.

Ik denk dat het al een stuk  natuurlijker zou voelen als je in het dialoog in het begin een conflict introduceert (iets als: 'Ik denk dat het van planeet x komt', 'nou, en ik denk van niet). Vervolgens kun je aan de hand van een zoektocht naar de oorsprong van het object in de gedachten van het HP de planeten langsgaan ("Van Noz kon het niet komen, dat was een vuurbal die ons enkel van licht en warmte voorzag") en vervolgens eindigen met nog een klein stukje dialoog waarin het conflict wordt opgelost. Ze vinden een klein stukje tekst op het metaal: Made in China.

Case solved. 

Graag gelezen!

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Dank je Mike, duidelijke uitleg. Jouw "Made in China" deed mij terugdenken aan twee Sombrero's die ik ooit op vakantie in Spanje kocht.