# 355 De hereniging

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

# 355 De hereniging

 

De hoge fluittoon, die alleen hoorbaar was voor de Zrombels, werd vergezeld door een zwaailicht dat alleen zichtbaar was voor de Zradels. Zdragjebo, die ooit als vondeling uit een brok ijzer was gered, kon zowel horen als zien, maar zhij liet zijn planeetgenoten in de waan dat zhij alleen kon horen, omdat zhij anders zou worden verbannen naar de Kleine Kale: een ijzig koud planeetje dat lichtjaren van zhijn planeet Krubbo was verwijderd en bovendien buiten hun sterrenstelsel zweefde.

Zdragjebo kon ook nog ruiken als de Zreuchels en voelen als de Zroekels, maar daar had zhij minder affiniteit mee. Zhij haalde de stoppen uit zhijn oren met het plan zich deze keer aan te sluiten bij de Zrombels omdat je in het eeuwige donker soms meer had aan horen.

Er moest wel iets ernstigs aan de hand zijn dat Zzeus twee bevolkingsgroepen tegelijkertijd opriep. Na de grote Zest waarbij honderden Krubbogenoten waren verschrompeld tot kiezelstenen had Zzeus een strikte scheiding tussen de verschillende Zintuigen ingesteld. Officieel hoorde Zdragjebo bij de Zrombels, maar omdat ze toch niet konden zien, voegde zhij zich vaak onopvallend bij de Zradels als het hun beurt was om buiten de planeet op zoek te gaan naar Zwerfafval.

Zdragjebo schroefde zich in een nanoseconde van zhijn oplaadstation en zoefde naar de Grote rots waar het krioelde van bromvliegachtige wezens die allemaal door elkaar zoemden. Toen Zdragjebo nog maar net uit de zwerfsatelliet was gered, werd het altijd stil als zhij aan kwam sjezen, maar na ruim tweeduizend jaar was iedereen aan zhijn vreemde voorkomen gewend. Zelf had zhij wel nog steeds moeite met het harnas en masker dat zhij moest dragen om niet acuut te bevriezen. Het had nog langer geduurd voor zhij was gewend aan de Zmoer waaraan zhij zich vast moest schroeven als een andere groep Zintuigen aan de beurt was om in het heelal te gaan zjutten. Zhij had ook bijna het loodje gelegd toen bleek dat men op Krubbo alleen ijzer en staal at. Het was te danken aan de vernuftige operatie van dokter Zivago, die zhijn maag had verruild voor een zredder, dat zhij de overgang naar een ander hemelstelsel had overleefd.

Het gezoem verstomde toen Zzeus met orkanisch gedonder begeleid door felle bliksemflitsen vlak onder de Zenit verscheen en bulderde: ‘Beste Krubbogenoten, ik heb besloten dat het tijd wordt voor hereniging.’

 

Lid sinds

10 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

Zeer fantasierijk, de hoeveelheid informatie duizelt me. Leuke vondst, die scheiding van zintuigen en de naamspelletjes met dr. Zivago en Zeus. Fijn slot.

Enkele puntjes:

 • maar hij liet zijn medeplaneetgenoten > hij = zhij
 • medeplaneetgenoten > contaminatie
 • Lichtjaar is een lengtemaat, geen tijdseenheid. De eerste keer gebruik je het goed, maar bij de tweede heb ik mijn bedenkingen.

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Carneli, dit is genieten. Zeurtje: achteraan in de voorlaatste alinea staat:  dat men op Krubbo alleen ijzer en staal 'aten'. Dit hoort 'at' te zijn, tenzij men in het Krubbonisch ...

Lid sinds

1 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Carneli, mooie vondst met die zintuigen en die ene afwijkeling - de hoogbegaafde leerling waar geen speciaalonderwijs voor is? Zhij vind ik grandioos, veel beter dan dat mislukte genderneutrale "hen" dat sommigen erin proberen te drammen. Uitspraak Zjij?
Kleine zeurtjes: men....aten, onder de Zenit (ik zou aan het Zenit prefereren), lichtjaar als tijdseenheid, geluid van donder en bliksem (orkaan en donder als geluid?). Bulderen met lichtflitsen, Zhreddermaag  en jutten in het heelal vind ik smullen, heb het met veel plezier gelezen.

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@ Musonius, dank weer voor je waardevolle feedback. Nooit geweten, dat van die lichtjaren.

@Gi, altijd fijn jouw opmerkzaamheid. Dank je wel.

@Tony Coppo, dank voor je aardige woorden. Iets buitennormaals op de juiste manier doceren, blijft moeilijk en een kunst. 

@Bobcom, mooie feedback. Zenit als hoogste punt, daar kan Zzeus toch ook nog onder?  Donder om te horen en flitsen om te zien. Dat kan inderdaad heftiger.

Lid sinds

3 maanden 3 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Carneli, ik ben in jouw verhaal gedoken en was benieuwd naar de vondeling die zo anders was dan de rest. Het is niet mijn planeet maar ik heb er een goed beeld van gekregen. Fijn dat zoveel afval wordt opgeruimd en verteerd in de zredder. Ik heb je verhaal graag gelezen. 

Lid sinds

4 maanden 2 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Twee keer moeten lezen omwille van de grote info-dump (niet slecht bedoeld). Qua worldbuilding wel het beste verhaal dat ik tot nu toe al gelezen heb. Toch wat jaloers op ;-)

Vooral de centrale rol die zintuigen spelen in jouw wereld vind ik intrigerend. Ook dat spelen met namen (Zivago, Zzeus...) is knap gevonden. Goed gedaan!

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoge, maar behapbare informatiedichtheid. Je nam me wel mee naar dat verre oord. Eens met de eerdere reacties. 

Lid sinds

3 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha Carneli, heel interessant verhaal! Je hebt een intrigerende en zintuiglijke wereld geschapen waar ik graag meer over zou willen lezen. Door de vele informatie moest ik het - net als sommige anderen, lees ik - 2 à 3 keer lezen, maar uiteindelijk vormde zich een bijzondere planeet.

Graag gelezen!