# 354 innerlijke roerselen

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

# 354 innerlijke roerselen

 

Hoi, allerliefst dagboek. Voor ik de deur uitga moet ik snel nog even iets aan je kwijt.

Weet je nog dat ik vorige week schreef dat ik wilde meedoen aan een project om me als schrijver minder alleen te voelen? Dat heb ik gedaan, maar sindsdien ben ik onzekerder dan ooit.

Het begon toen ik in Schrijven, je weet wel dat magazine met tips en tricks voor beginnende schrijvers, las dat je op hun website een forum kunt vinden waar ook gevorderde schrijvers, aan de hand van een wekelijkse schrijfopdracht, teksten uploaden die door medeschrijvers en uitgevers van commentaar worden voorzien. Dat leek me zo gaaf, dat ik meteen heb ingelogd. Alleen jij weet hoe ik in mijn eentje zit te tobben over de vraag of ik mezelf wel schrijver mag noemen. Vooral omdat mijn vrienden en kennissen al mijn schrijfsels kritiekloos als 'best goed' bestempelen. Dankzij dit forum kan ik faire feedback krijgen van mensen die niet alleen van de hoed weten maar ook de rand ervan kennen. Dát klopt ook wel, maar mijn onzekerheid neemt vooral toe bij een kort zinnetjes als: graag gelezen. Dat staat er best wel vaak onder, maar daar snap ik geen jota van. Hebben de andere schrijvers mijn stuk tekst graag gelezen omdat ze lekker in de tuin zaten? Of konden ze zich dankzij mijn verhaaltje even terugtrekken uit de sleur van alledag? In 'graag gelezen' zit een vervoeging van lezen en dat zegt volgens mij meer over de lezer dan over de schrijver. Jaja, ik weet heus wel dat ik weer veel te veel zout op babyslakjes leg. Daar heb ik eigenlijk ook helemaal geen recht op, omdat ik zelf bijna nooit een reactie geef onder een verhaal dat me niet boeit. Sommige ‘gewone gebruikers’ (ik krijg de kriebels van die term) nemen daar uitgebreid de tijd voor en dat bewonder en waardeer ik zeer, omdat ik juist daarom aan dit forum ben begonnen.

Wat ik er wel leuk aan vind, is dat je de mens achter de schrijver leert kennen. Sommigen, meestal degenen met een alfamannetjes-achtig pseudoniem, hebben schijt aan het aantal woorden of de opdracht zelf. Er zitten ook veel Belgen tussen die heel goed kunnen schrijven, maar hun verhaal soms zo’n barre twist meegeven dat ik mijn eigen stukje bijna niet meer durf te plaatsen. Als ik op hun profielen naar meer informatie zoek, kom ik erachter dat er heel wat ondernemers en muziekliefhebbers tussen zitten. Er wordt ook behoorlijk ruim gestrooid met intellectuele kennis en linkjes. Mijn laatste stukje ging over Janis Ian, zelf ben ik daar nog al nogal ontroerd over, maar in plaats van een reactie op dat liedje stonden er twee andere muzieklinkjes onder.

Als iemand dit dagboekfragment over een aantal jaar leest, zegt het misschien niet zoveel over deze tijd. De zomer van 2021. Nou lieve, geheime dagboeklezer, de echte zomer van 2021 moet nog beginnen, maar ik kan wel alvast verklappen dat het supermoeilijk is om een boek gepubliceerd te krijgen als je geen dramaverhaal over een criminele broer hebt, of zeven zussen die zijn geadopteerd of een aan drugsverslaafde profvoetballer bent. Natuurlijk zijn er andere wegen, maar dan moet je de inhoud zo spannend maken dat er tenminste één persoon in wordt vermoord of dat-ie geen armen en benen meer heeft. Of je moet je shit zodanig op het internet verspreiden dat je meer dan twintigduizend sensatiebeluste volgers krijgt.

Genoeg gezeurd. Ik moet weg. De overbuurvrouw heeft haar zwembad gevuld met azuurblauw chloorwater en ik ben van plan om me daar helemaal in onder te dompelen.

 

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Carneli, in jouw rol van gewone gebruiker (inderdaad, wie bedenkt zoiets?) heb je de nagel op de kop geslagen met jouw commentaar op de lauwe commentaren zoals 'graag gelezen'.  Daar krijg ik dan weer de kriebels van. Zeg dan tenminste waarom je iets graag hebt gelezen. Dat ik als één van die Belgskes soms een rare twist aan mijn teksten geef, hoeft je er absoluut niet van te weerhouden om te blijven neerpennen wat je graag kwijt wil. Bedenk dan dat er veel lezers zijn die naar hun buurvrouwen in hun zwembaden zitten te turen en niet meteen inspiratie hebben om te reageren. Keep up the good work.

Lid sinds

2 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Carneli, graag gelezen. Niet omdat ik in de tuin zat, maar omdat je de moeite hebt genomen een verhaal in te zenden. Met recht een dagboekfragment, een waarin je mij als medelid van dit forum aan het denken heb gezet. 
Ik lees alle verhalen, ook de verhalen die me minder aanspreken. Daar probeer ik dan ook zo eerlijk mogelijk over te zijn. Als het enigszins lukt, plaats ik daar een reactie bij. 
Zo ook bij dit verhaal. Goed geschreven. Graag gelezen.

allerlliefst  ---> een l te veel.

ik ben van plan om daar helemaal in onder te dompelen.  ---> achter om hoort nog "me". 

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hmmm, twee dingen houden me bezig: het dagboekfragment binnen de opdracht en de boodschap die hoofdpersoon geeft.

De boodschap vind ik geslaagd, die zet me aan het denken en ik vermoed dat hoofdpersoon en schrijver in dit geval samen vallen. Ook ik gebruik de zin: 'Graag gelezen' regelmatig. Het allitereert lekker en het is wat mij betreft een compliment op de inhoud en de stijl. De boodschap komt in dit geval sterk over.

Als dagboekfragment vind ik het minder geslaagd, omdat het naar mijn gevoel te direct tot de lezer is gericht. Daarmee voel ik me niet meegenomen in het over de schouder meekijken. Bij dagboeken lees je vaak -bijna voyeuristisch- mee met de schrijver. Nu word ik teveel aangesproken.

Kortom: als overdenkwerk: graag gelezen en graag overdacht.

Blijf wel gewoon schrijven (en hier plaatsen). Zelf leer ik op zich al van het lezen van andere verhalen en hoe zij met de opdracht om zijn gegaan.

(O ja, nog even een t schrappen bij: wat ik er leuk aan vindt.)

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@ Gi, ik denk dat jij schrijft, in plaats van naar buurvrouwen in zwempak te staren. Dank voor je positieve feedback.

@ Fief, dank je wel voor de moeite en de tijd die je altijd neemt om mij en anderen iets mee te geven. 

@Hadeke, Ik heb mijn eigen dagboeken erop nageslagen (en dat zijn er nog al wat) en gezien dat ik er vooral in schreef om de gedachten over mezelf, die ik niet snel zou uitspreken, toch ergens kwijt te kunnen. Dat daarmee iets kwetsbaars ontstaat waarbij jij je aangesporken voelt, kan natuurlijk, maar dat was niet mijn bedoeling. 

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Wees gerust, ik voel me niet persoonlijk aangesproken. Ik ben hier om mezelf te verbeteren en de inhoud van je verhaal helpt daarbij. 

Lid sinds

10 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

Wauw, raak geschreven stuk. Mooie ontboezemingen met (flinke) vleugjes polemiek. Niet alle zinnen lezen even prettig. Er zitten lange zinnen met veel bijzinnen bij die ik een paar keer moet herlezen om te begrijpen.

Enkele puntjes en vraagjes:

 • Vooral omdat mijn vrienden en kennissen al mijn schrijfsels kritiekloos als best goed bestempelen. > ik zou ter verduidelijking 'best goed' tussen aanhalingstekens plaatsen.
 • mensen die niet alleen de hoed maar ook de rand kennen. = mensen die niet alleen van de hoed, maar ook van de rand weten.
 • omdat ik zelf bijna nooit iets onder een verhaal zet dat me niet boeit. > Dit moest ik een paar keer lezen om te begrijpen. Kun je het niet anders verwoorden?
 • alfamannetjes-achtig pseudoniem > Wat is een alfamannetjes-achtig pseudoniem?
 • Als iemand dit dagboekfragment [...] sensatiebeluste volgers krijgt. > Ook een raak geschreven stukje, maar het wijkt nogal af van de rest, omdat je eigenlijk een nieuw onderwerp aansnijdt. Dat kan natuurlijk in een dagboek, maar ik denk dat dit best weggelaten kan worden.

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@ Musonius. Mijn dank! Ik ben blij met jouw feedback en ga ermee aan de slag. 
Dat laatste stukje is inderdaad een beetje een losse flodder, maar ik bedacht me dat het dagboek fragment ook iets van de tijd waarin het is geschreven moest vertellen, om het interessant te maken voor iemand die het jaren later leest. Ik ben het met je eens, maar laat het toch staan. Ook omdat ik vaker van de hak op de tak denk en het wel een frustratie is die je in mijn dagboek tegen zou kunnen komen. 

:D Voor mij is een alphamannetjes-achtig peudoniem een pseudoniem ( ik noem geen namen) waaruit blijkt dat de eigenaar (esse) zichzelf (waarschijnlijk met een ongeziene knipoog) nogal goed vindt. Ook heb ik gemerkt dat sommige mannelijke schrijvers zich een vrouwennaam aanmeten. Andersom ben ik dat nog niet tegengekomen. Ik vond het leuk om te schrijven, maar het dekt de lading niet helemaal. Het is ook heel leerzaam voor me, omdat ik in de war raak als een man iets schrijft waarvan ik zeker denk te weten dat het van een vrouw afkomstig is en andersom. Ik denk dus behoorlijk rolbevestigend. (sorry, daar wordt aan gewerkt)

Die van de hoed en de rand neem ik over. Dank.

O, jee, ik dacht dat het duidelijk genoeg was dat ik zelden iets onder een tekst van anderen zet als ik er niet door geboeid ben. Volgens mij doen meerdere deelnemers dat … Alleen voel ik me dan zo schuldig dat ik er vaak toch nog even iets bijzet. Er zijn gelukkig zeer goede meesters en juffen die deze moeite wel nemen.

 

 

Lid sinds

10 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

omdat ik zelf bijna nooit iets onder een verhaal zet dat me niet boeit.

 Ik vond de formulering wat lastig. Ik dacht even dat je je eigen feedback niet boeiend vond, maar je doelde op het verhaal, m.a.w.: als een verhaal je niet boeit, zet je er niets onder. Maar wellicht snapten anderen wel meteen wat je bedoelde.