#353 Onverstandig

Lid sinds

1 maand 4 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

#353 Onverstandig

De zon schijnt aangenaam op haar gezicht. Ze wordt omringd door het gezellige geluid van kletsende mensen en rinkelende glazen. Voor haar op het wankele tafeltje staat een glas ijsthee. Geen alcohol. Waarschijnlijk is het verstandig een helder hoofd te houden vanmiddag, voor hoever dat mogelijk is. 


Ze wiebelt nerveus met haar voet terwijl ze alert de winkelstraat afspeurt. 
Daar, vanuit een steeg ziet ze hem de hoek om lopen richting het terras. Zijn donkere haren zitten nog precies hetzelfde als 15 jaar geleden en bij het zien van zijn ijsblauwe ogen voelt ze hoe haar buik samentrekt en haar hartslag versnelt. In een flits ziet ze hem weer lopen op het schoolplein. De stoerste jongen van de school met zijn basketbal onder zijn arm. Wat waren haar vriendinnen jaloers toen hij voor haar koos. Ze moesten eens weten. Het heeft jaren geduurd voor ze van de nachtmerries over deze ogenschijnlijke droomman af was.


Zijn basketbalshirt is verruilt voor een strak overhemd. Hij weet wat hem goed staat. 
Charmant lachend nadert hij haar tafel. Ze houdt onwillekeurig haar adem in. Wanneer hij nog maar een meter verwijderd is van haar tafeltje staat ze als in een reflex op.

De haren in haar nek gaan rechtop staan wanneer ze zijn fluisterende lage stem hoort: "je ziet er goed uit". Ze weet uit ervaring hoe die zachte rustige toon kan omslaan. Hij legt zijn hand ferm op haar schouder en trekt haar dwingend naar zich toe voor een kus op de wang. Haar adem stokt, ze hoort het bloed ruisen in haar oren en haar lichaam verkrampt van angst. Ze weet meteen dat afspreken met hem een capitale fout was. Alles in haar schreeuwt: weg hier!

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Stagiair
 • Redacteur
 • Uitgever

Lagertha, ik haal niet uit je verhaal wat er in het verleden gebeurd is. Je kondigt in de eerste zinnen wel aan dat ze haar hoofd koel wil houden. Prima. Maar voor mij is haar afweerreactie aan het slot niet genoeg ingebed. Je mag zo'n diepere laag best een beetje vaag houden, maar in dit geval had ik als lezer graag net wat meer aanknopingspunten gehad.

Lid sinds

10 maanden 2 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Je mag zo'n diepere laag best een beetje vaag houden, maar in dit geval had ik als lezer graag net wat meer aanknopingspunten gehad.

Ik ook.

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Het klinkt spannend, maar ik heb het idee dat de opbouw niet helemaal overeen komt met de laatste alinea. Het lijkt in eerste instantie er toch wel op dat ze zich verheugd op zijn komst, en in de laatste alinea slaat het ineens om. Ook is mij niet helemaal duidelijk waarom hij haar gelijk dwingend naar zich toe trekt, wat vrij amicaal overkomt, terwijl ze elkaar al vrij lang niet gesproken hebben.

Lid sinds

1 maand 4 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Bedankt voor jullie feedback! De negatieve spanning en ervaring was in het begin van het verhaal te vaag of subtiel. Ik heb enkele zinnen toegevoegd in de tweede alinea en tegen het eind. Wellicht nog steeds wat vaag, maar de negatieve ervaring komt nu eerder in het verhaal duidelijker naar voren.  

Lid sinds

1 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hallo Lagertha, krachtig verhaal. Lekker kort en snel. Al mag de opbouw duidelijker richting ellende.

Je kan er meer snelheid en spanning in brengen door het begin weg te laten (de poëtische beschrijving) en direct de jongen aan laat komen lopen, zit de lezer direct in de spanning van het verhaal. Ook kan je 'overbodige' woorden schrappen en zinnen bondiger maken, dit geeft extra vaart en spanning.
bv: "Wat waren haar vriendinnen jaloers toen hij voor haar koos. Ze moesten eens weten. Het heeft jaren geduurd voor ze van de nachtmerries over deze ogenschijnlijke droomman af was."
-> "Haar vriendinnen waren jaloers, ze moesten eens weten over haar droomman. De nachtmerries duurden nog jaren."

ofzo ... 

Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Lagertha, dat is toch die Viking?

Alles in je verhaal leidt er nu naar toe dat ze hem gaat omleggen. In haar handtas zit een vuurwapen, daar ben ik van overtuigd.