#350 Het Zwanenmeer

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#350 Het Zwanenmeer

‘Bijzondere plek voor de culturele avond van de ANBO,’ zeg ik.
   ‘Goeie,’ grinnikt de jongen met de groene pet. ‘Hier is je plekkie.’
   Ik sta in een hal met plakkende vloer en moet mij omkleden achter een gordijn. 
   ‘Als je wat uit de bar mot, geef een gil ok?’ Voetstappen verdwijnen. Gedreun op de achtergrond blijft. Ik ben wel wat gewend, en als danseres uit de invalpool kan ik niet veel eisen, maar deze komt in mijn top drie van onhandige kleedkamers. 

Ik bind mijn spitzen onder. ‘Waar is de barre?’ vraag ik een meisje met een gepiercde neus. Ze kijkt verbaasd, wijst naar een rode deur en zegt: ‘De bar is daar . . . maar jij bent geen Jannes,’ Ze geeft mij een bierflesje en grinnikt. ‘Ook geen "soort van Jannes." Wacht even.’ Ze pakt haar mobiel en loopt weg. 

Het gedreun stopt en gedempt gejuich klinkt. Het groene petje komt naar mij toe, grijpt mijn flesje en zegt: ‘Klaar om te vlammen?’ Ik knik en volg hem door een labyrint langs dozen en stapels bierkratten en wurm me door een smal gangetje. Aan het einde slaan we rechtsaf en hij zegt: ‘Door die deur, dame. Achter het gordijn wachten.’
   Hij sluit de deur achter mij. Voor het gordijn staat een keukenstoel, met beide handen op de stoelzitting probeer ik wat te strekken. Ogen dicht, rustig in- en uitademend duik ik weg in mijn concentratie.
   Ver achter in mijn hoofd mompelen stemmen. “... misgegaan bij het impresariaat… “, ” … weet van niets...” Bulderend gelach met snurkende uithalen eindigt dit geroezemoes aan de andere kant van de deur. 

Versterkt gebral tettert bijna mijn oren stuk, ik concentreer mij op mijn openingssprong en luister maar half. Een hand verschijnt en schuift het gordijn open, licht schittert in mijn gezicht. Ik voel of mijn knotje nog goed zit en schik voor de laatste keer mijn tutu. Met een sierlijke afzet maak ik mijn entree.
   De gitaarrif klinkt bekend, mijn vader draaide dit. “Uit mijn jeugd, Jeanette,” zei hij dan, “beter dan die klassieke troep van je moeder.” Aerosmith met Run DMC! dat is het. 
   Ik land, maak een pirouette en buig naar het publiek. Getatoeëerde en gepiercde gezichten van minstens honderd jongeren staren mij aan. We doen een wedstrijdje verbaasd kijken. Uit de coulissen klinkt gelach.
   Dit wordt geen zwanenmeer.

Lid sinds

5 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

MCH, jij hebt duidelijk niet bij ballet gezeten want daar doet men strekoefeningen aan een 'barre', niet aan de bar dus alhoewel er togen zijn waar een 'barre' aan zit. Leuk stukje overigens: Tsjaikovski ft Aerosmith.

Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Goed verhaal, MCH. We doen een wedstrijdje verbaasd kijken. Briljant. Met plezier gelezen. Je zou de danseres om een barre kunnen laten vragen,  waarna ze naar de bar gewezen wordt. 

Lid sinds

8 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

Een barre bar, een tutu, Tchaikovsky. Geen zwanenmeer maar een tranendal. Wel lachen dat je meer dan honderd jongeren gevonden hebt met gepierde en getatoeëerde gezichten. Dan heeft Ali toch een trend gezet.

Lid sinds

1 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hallo MCH,

Je hebt heel mooi gebruik gemaakt van het feit dat bar en barre zo makkelijk met elkaar verward (kunnen) worden. Dat zet een goede toon voor je thema neer. Je schrijfstijl is verder leuk en vlot. Prima gedaan!

Groet,

Nadine

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Bedankt Nadine, maar de credits voor Barre en Bar gaan naar Fief.

Tony, door mijn leeftijd kom ik niet vaak op plekken waar jongeren zich bevinden. De honderd getattoeerden en gepiercden zouden er dus ook een paar minder kunnen zijn. :) 

Lid sinds

5 maanden 2 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi MCH, 

Ik heb je verhaal met veel plezier gelezen. Ik was heel benieuwd waar het heen zou gaan. Het vertrouwen in de professionaliteit van de hoofdpersoon ondanks dat de setting niet lijkt te kloppen vind ik heel sterk naar voren komen. Dat maakt de situatie niet ongemakkelijk, maar verrassend. En ik kan me er zo bij voorstellen dat ze er alsnog een hele leuke voorstelling van maakt. 

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Bedankt ikwilmeedoen. Overigens, de "Jannes" is door het impressariaat ook naar de verkeerde voorstelling gestuurd. Hij zou eigenlijk het stuk "WaterBird" dansen in dit jeugdhonk.

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door MCH

Ik heb genoten van jouw verhaal MCH. Echt tof. Maar nog even over die knipoog naar WaterBird : Volgens onze juf moeten dat toch echt twee woorden zijn. Het gekke is, dat ik toch moet wennen aan het idee dat jouw HP een vrouw is. Op een of andere manier is het voor mij vanaf het begin een man. Gek hè.

Lid sinds

1 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hallo MCH, een genot om te lezen: een heerlijk consequent volgehouden misverstand dat tot de laatste regel intact blijft.

Bulderend gelach met snurkende uithalen eindigt het geroezemoes aan de andere kant van de deur. 

Hier is ergens een klein deraillement opgetreden, waardoor het niet duidelijk is wat er met het geroezemoed gebeurt. Als je "De" voor de getatoeeerde en gepiercede gezichten weghaalt worden het er misschien een paar minder. En voor de aangesproken personen ("dame" "Jeanette") twee kommaatjes. Vanwege perfectie.

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Caroline, dank. Je denkt dat het een man is, interessant. Kan je benoemen waarom? Waarschijnlijk heb ik onbewust 'mannelijke' elementen en spraak etc. gebruikt. 
(over WaterBird: als iemand een naam verzint voor een eigen dans, en dat deed die hp, dan mag hij dit schrijven hoe hij het wil).

Bob, bedankt. Ik ga de tekst nog een keer na.

Lid sinds

5 maanden 2 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi MCH, Deze humor spreekt mij aan. En volgens mij zijn alle tips door jou ter harte genomen waardoor het heel lekker leest. 

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Musonius, bedankt, je hebt gelijk, maar als het impresariaat het reglement had gevolgd, was een dubbel verhaal niet nodig.

Karin, bedankt, van tips leer ik zoveel mogelijk. Hoe harder het commentaar hoe beter.

Lid sinds

5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi MCH, wat een heerlijk verhaal heb je geschreven. Ik heb het met veel plezier gelezen.

Een klein zeurtje om het nog beter te maken. Ik zou nog even kijken naar de vervoeging van piercen.