# 339 Een vreemde nacht

Lid sinds

1 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

# 339 Een vreemde nacht


Wat een vreemde nacht was dat! Nooit eerder droomde ik zo heftig. Ik rek me eens goed uit en open mijn ogen. Huh, wat? Ik lig op een enorm bed. De kamer is gigantisch groot. Dat moet ook wel anders zou het bed er niet inpassen. Hoe kan dit? Het is duidelijk mijn eigen slaapkamer, alleen de formaten kloppen niet. Dan pas kijk ik naar mezelf en begin van schrik en afschuw te beven: ik ben een spin! Geen enge grote met harige poten, zoals die ik gisteren fijn gedrukt heb, maar een fragiel spinnetje.

Oh jé, is dat soms de wraak van dat harige gedrocht dat ik vanuit mijn ooghoek tegen de klerenkast zag zitten? Ik was al uitgekleed en wilde niet in mijn blootje het koude balkon op. Dus heb ik hem, en dat doe ik echt nooit, in een stukje toiletpapier fijn gedrukt dat het kraakte tussen mijn vingers. Maar waarom zie ik er dan zo niet uit?

Verstijfd blijf ik zitten. Lieve help. Wat te doen? Kan ik dit terugdraaien? Ik knijp mijn ogen stevig dicht en open ze na drie tellen. Er is niets veranderd. Dat is dan duidelijk. Ik moet hier hoe dan ook weg. Wie zou me horen en wie zou me geloven? Gelukkig kan ik naar buiten. Ik klauter handig van de stoel naast het bed op de vensterbank. Het raam staat op een kier.

“Hé, psst, hier ben ik.” Ik kijk waar de stem vandaan komt en zie haar op de balustrade, ze is iets groter dan ik.
“Papa is gisteravond vermoord. Je moet me helpen met de uitnodigingen voor de koffietafel.”
Ik ken die stem, ik ken die figuur, het is mamma! Ik ben nu klaarwakker. Gelukkig maar. Wat een vreemde droom was dat.

 

Lid sinds

1 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Mooi verhaal, mooi slot ook. Moest denken aan het verhaal van de monnik ZhuangZi, die op een nacht droomde dat hij een vlinder was, en toen hij wakker werd niet meer zeker wist of hij niet eigenlijk een vlinder was die droomde dat hij een monnik was. 

Lid sinds

11 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

Ik vind dit een goede uitwerking van de opdracht. Goed gedaan.

Maar als ik een suggestie zou mogen maken: Wat je heel goed doet, is het duidelijk maken van de grootte van de ruimte. En je beschrijft de verwarring. Mogelijk had ik dat iets beklemmender proberen te beschrijven. Iets angstiger.

 

Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Katja, ik ben er nog niet of het nu een droom binnen een droom is, of alleen een droom. De laatste alinea brengt me in verwarring. In de eerste alinea schrik je ervan dat je een spin bent en in de laatste alinea zie je ineens je moeder.

Lid sinds

8 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

Hey Katja,

Naast de tip van Madrid zou ik nog durven een suggestie te maken. 

Ik zou:

Nooit eerder droomde ik zo heftig. Het was zo bizar dat ik er geen woorden voor heb

Weglaten. Zo vertel je niet in het begin dat het een droom is, maar is dat de clou op het einde. En een zin als "Het was zo bizar dat ik er geen woorden voor heb." zou ik ten alle tijden vermijden, tenzij je echt geen zin hebt om iets meer te vertellen.

Je zou zelfs 

Ben ik nu wakker of niet?

en 

Wat een vreemde droom was dat.

ook kunnen weglaten.

Het hoeft niet, verhaal is leuk zo, maar overweeg het eens, dan wordt het mysterieus.

Lid sinds

1 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ok, Tony, ben altijd voor schrappen. Ga er eens naar kijken! Thanks.

ik heb toch niet alle tips aangenomen. De laatste zin heb ik laten staan, zo blijft de verwarring wat nu de droom was. Bovendien is het een variant op de eerste zin. 

Lid sinds

1 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Inderdaad Fief, dat is mooi. De verwarring houd ik er graag in. Je mag zelf kiezen of het een mens is die droom dat ze een spin was, of een spin die droomde dat ze een mens was of dat het een droom in een droom is. 

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Katja, deze blijf ik lezen. Een echte filosofische breinbreker heb je geschreven. Wat is de waarheid? Wie zijn we werkelijk? Ik ga er een nachtje over slapen. En dan maar hopen dat ik niet als spin wakker word ;)

Lid sinds

1 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Mooi verhaal, goed geschreven.

Maar als de woorden uit het slot daadwerkelijk van je moeder afkomstig zijn, belandt je van de ene nachtmerrie in de andere.

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

De angst voor een wraakoefening na het doden van een onschuldige spin - en dat alleen maar omdat ík er bang voor ben - vind ik heel herkenbaar. Het is een prachtig uitgangspunt voor dit verhaal!

Lid sinds

4 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Katja, mooie, bizarre verhaallijn met een leuke twist op het einde! Je bouwt het verhaal mooi op naar het slot, dat mij als lezer ook nog een verschrikkelijke gedachte meegeeft: je zal toch maar je eigen vader ...   Brrr, daar moet ik dus niet aal denken. 

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hi Katja, leuk verhaal! Gelukkig blijkt het allemaal maar een droom te zijn :)

alleen de formaten kloppen niet.

Ik denk dat je of 'het formaat', of 'de afmetingen' bedoelt.

Kijk uit met het gebruik van uitroeptekens in de verhalende tekst; vaak zijn uitroeptekens overbodig. Op de een of andere manier halen ze mij altijd uit het verhaal. 

Graag gelezen!

Lid sinds

1 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hallo Mike

De formaten van de kamer en het bed, kan dat niet?

Oeps, nee, teveel uitroeptekens is niet fijn ik ga er alsnog wat schrapppen.

Bedankt voor je feedback